portugal

Portugal u šoku nakon skandalozne utakmice. Svi se pitaju zašto se uopće igrala

Foto: Guliver Image

UTAKMICA 12. kola portugalskog prvenstva između Belenensesa i Benfice prekinuta je sinoć početkom drugog poluvremena pri vodstvu gostiju 7:0 jer domaćini nisu imali dovoljno igrača za nastavak susreta.

Golman morao igrati u polju

Belenenses je susret započeo sa samo devet igrača budući da su svi ostali igrači bili pozitivni na koronavirus, a na poziciju desnog beka uskočio je drugi golman i Benfica je u prvih 45 minuta zabila čak sedam golova. Čak pola sata trajala je pauza između dva poluvremena zato što domaći igrači nisu izlazili na teren, a kad su došli, bilo ih je samo sedam. Odmah nakon što su izveli loptu s centra, jedan igrač legao je na travnjak zbog "ozljede" te nije mogao nastaviti susret, a budući da Belenenses više nije imao minimalan broj igrača (sedam) za odigravanje utakmice, sudac je prekinuo susret.

Čitav Portugal u šoku je što se ta utakmica uopće igrala, budući da je od izbijanja pandemije koronavirusa bilo uobičajeno odgoditi utakmicu ako jedna momčad nema dovoljno zdravih igrača. Predsjednik Belenensesa Rui Pedro Soares u suzama je došao na travnjak između dva poluvremena, a nakon utakmice je objasnio što se dogodilo.

"Sramota je ovo što se dogodilo. Tijekom poslijepodneva smo od lige zatražili odgodu utakmice, ali su nam odgovorili da moramo igrati ako imamo osam zdravih igrača. U 19 sati (sat i pol prije utakmice, op.a.) ostali smo bez još jednog igrača i u 19:13 smo nakon dobivenih rezultata PCR testova ponovno i od Benfice i od lige zatražili da se utakmica ne igra. No, rečeno nam je da moramo igrati ako imamo osam zdravih igrača. Jedina alternativa bila nam je da se ne pojavimo uopće na terenu, zbog čega bi nam oduzeli bodove. Nikad u životu ovo nisam vidio, a ovih devet igrača koji su izašli na teren su za mene heroji", rekao je Pedro Soares.

No, iz vodstva portugalske lige su za portugalsku novinsku agenciju demantirali njegove navode, kazavši da Belenenses ni u jednom trenutku nije formalno zatražio odgodu utakmice niti se na bilo koji način službeno obratio ligi.

Benfica: Nismo imali izbora

"Meni je stvarno žao što se ovo dogodilo, jer je to crna stranica u povijesti portugalskog nogometa. No, mi kao klub nismo mogli ništa nego smo samo slijedili pravila. Da se nismo pojavili na terenu, riskirali bismo oduzimanje bodova. Tužni smo što je ovako ispalo, ali to s nama stvarno nije imalo veze. U 19:13 naši su igrači već bili u dresovima i pripremali su se za utakmicu i nije bilo uvjeta da se utakmica odgodi. Iskreno, mi nismo imali pojma u tom trenutku koliko će Belenenses imati zdravih igrača. Bilo je nekih razgovora, ali nitko nije spominjao odgodu utakmice", rekao je predsjednik Benfice Rui Costa i dodao:

"Nikome od nas nije drago što se ovo dogodilo. I ja sam bio igrač i mogu zamisliti kako su se igrači obje momčadi osjećali na terenu. Nešto se u našem nogometu mora mijenjati. I mi i Belenenses bili smo prisiljeni da se ova utakmica igra, jer su i savez i liga inzistirali na odigravanju. To nije dobro i nadam se da se ovo nikad više neće ponoviti."

Društvene mreže su sinoć tijekom i nakon utakmice gorjele među portugalskim korisnicima, koji su se pitali kako je moguće da se ova utakmica uopće odigrala u jednoj tako ozbiljnoj ligi kao što je portugalska.

Benfica će ovom "pobjedom", kad ona bude registrirana, skočiti na prvo mjesto na tablici, a Belenenses je trenutačno na 16. mjestu.

Pročitajte više