Portugalci: Benfica je za Enza tražila i dobila Kovačića i 90 milijuna eura, ali...

Foto: Profimedia

ENZO FERNANDEZ (22) je nakon sjajne polusezone u Benfici, i posebno nastupa s Argentinom na Svjetskom prvenstvu, poslije samo pola godine u portugalskom velikanu prešao u Chelsea za 121 milijun eura te tako postao najskuplji nogometaš u povijesti Engleske. 

Nakon samo pola godine u Benfici otišao je u Chelsea u rekordnom transferu

Argentinski veznjak je ljetos došao u Benficu iz River Platea uz odštetu od 44 milijuna eura, ali ga je Benfica ekspresno prodala za gotovo tri puta više. Portugalci to nisu htjeli, ali su morali jer je Chelsea ponudio iznos koji je bio naveden u odštetnoj klauzuli ugovora koji je Fernandez imao s Benficom. Osim toga, Fernandez je odbio trenirati za Benficu i igrati utakmice zahtijevajući pod svaku cijenu da ode u Chelsea, čak i ako Englezi ne ponude nužan 121 milijun eura. 

Na kraju je isposlovao transfer, a portugalski Record otkriva da su pregovori Benfice i Chelseaja bili puni prljavštine, na rubu žestoke tučnjave te da je njihov važan dio bio Mateo Kovačić: "Enzo je Benfici prijetio da će objaviti video u kojem ozbiljno tereti upravu kluba ako ga ne pusti u Chelsea. To je predsjednika Ruija Costu natjeralo da ipak 3. siječnja ode u London na pregovore.

Mučni pregovori na rubu žestoke tučnjave. Benfica je tražila Kovačića, a Chelsea je pristao

Ondje su bili još Todd Boehly, vlasnik Chelseaja, i superagent Jorge Mendes. Pregovori su bili toliko mučni da su Costa i Boehly bili na rubu žestoke tučnjave, ali su ih uspjeli rastaviti. Costa je na kraju bijesno izjurio iz prostorije u kojoj su pregovarali jer je Chelsea zbog neprijateljstava na sastanku povukao originalnu ponudu od 127 milijuna eura, zbog koje je Costa došao u London.

Chelsea je ponudu spustio na 90 milijuna eura i dao Benfici da bira između nekoliko igrača. Benfica je željela samo jednog, Matea Kovačića. Chelsea je nešto ranije, u prosincu, pristao dati ga uz novac za Fernandeza, ali je zamjenu upropastila Kovačićeva plaća, previsoka za Benficu."

The Guardian piše da je Chelsea nakon velike zimske kupnje otpisao Kovačića

Kovačić (28) u Chelseaju zarađuje 5.8 milijuna eura godišnje. U klub je došao prije četiri i pol godine iz Reala, prvo na posudbu, a onda i u transferu uz odštetu od 45 milijuna eura. Od tada je za Chelsea odigrao 206 utakmica, postigao pet i namjestio 14 golova. Transfermarkt ga trenutno cijeni na 40 milijuna eura. The Guardian je jučer objavio da je Kovačić na prodaju nakon što je Chelsea u zimskom prijelaznom roku doveo sedam igrača i platio ih 329 milijuna eura. 

Pročitajte više