Portugalski izbornik: Ne igramo lijepo? Zaboli me, utakmica protiv Hrvatske primjer je kako se gine za domovinu!

Foto: Guliver Image/Getty Images

INAČE namrgođeni Fernando Santos blistao je od sreće nakon pobjede nad Walesom (2:0) u polufinalu Eura, koju je posvetio "svim Portugalcima, ali i brojnim grčkim prijateljima koji su me ovih dana zvali i podržavali." napomenuo je trener, prvi izbornik koji je s Grčkom prošao skupinu na SP-u (2010.), a isto mu je uspjelo i na Euru 2012.

Podsjetio se teške situacije u kojoj je nakon toga zatekao reprezentaciju njegove domovine: "Prije dvije godine, kada sam preuzeo Portugal, cilj mi je bio dohvatiti finale Eura. Zahvalan sam što nam je to uspjelo. Jači smo, čvršći i puno više jedinstveni nego tada."
 
Objasnio je u čemu je snaga njegovog Portugala:
 
"Za svaku utakmicu imamo spremna dva plana igre, u napadu i obrani. Znamo da nismo najbolja momčad na svijetu i ta spoznaja nam je temelj, ali smo također svjesni da nas nije lako pobijediti. Temeljito proučavamo protivnike tražeći im slabe točke, pokušavajući istovremeno zamaskirati naše."
 
Novinari nisu mogli odoljeti da i u trenucima velikog slavlja trijumfa u polufinalu, ne bocnu Santosa napominjanjem kako je slaba točka Portugala što ne igra lijepo.
 
"Uvijek ponavljam da nekad igramo lijepi nogomet, a nekad ne. Primjerice naša predstava protiv Hrvatske bila je baš strateška igra, ali smo je fantastično odradili. Tada smo radili upravo ono što sam igračima rekao da rade i ni najmanje me nije briga je li to lijepo ili ne ili je, kako nas podcjenjuju, naša igra "dosadna". Protiv Walesa smo igrali ljepše i to je bilo bolje za sve koji su gledali utakmicu."
 
Mnogi koji su gledali utakmicu s tim se neće složiti, ali Santos se ne zamara s njima: "Finale u nedjelju bit će vrhunac moje karijere, ali u borbi za našu zastavu, domovinu, obitelj, prijatelje, idemo na pobjedu i samo to je važno, tko će poslije pričati o tome je li igra bila lijepa ili ne? Hrvatska je primjer kako se odrađuju takvi zadaci."
 
Slijedilo je pitanje bi li u finalu radije igrao protiv Francuske ili Njemačke? Santos je bio odrješit: "Prije prvog finala u karijeri netko mi je bio rekao: 'U finalima nije smisao igrati, nego pobijediti.' Pogledat ću sutrašnje polufinale i proučiti protivnika kako bi ga savladali i postali prvaci Europe."
 
Komplimentirao je i protivniku preko kojeg je došao u priliku boriti se za naslov: "Chris Coleman je sjajan trener, momčad mu je odlično organizirana i to nam je iznimno otežalo posao. Ali, prije ili kasnije naša veća kvaliteta morala je doći do izražaja, jer mi smo bolja momčad i to smo dokazali."

Pročitajte više