TREĆA HNL

Posjetili smo hit-priču 3. HNL. Izgradili su stadion, a Liga prvaka nije im ludost

Direktor Vjekoslav Ćalušić i trener Danijel Lovrić // Foto: Marko Dedić

DA VJEČITI derbi konačno ima pravi natjecateljski naboj bilo je jasno već prolaskom kroz glavnu ulicu. Parking je bilo nemoguće pronaći, red pred novim tribinama zahtijevao je strpljenje, a kada biste dobili ulaznicu vrijednu 30 kuna, shvatili ste kako baš i nema praznih sjedalica.

Na novim, natkrivenim tribinama sredinom travnja tako se smjestilo oko 1200 ljudi. Istoga dana u Prvoj HNL igrali su Šibenik i Slaven Belupo te Lokomotiva i Rijeka. Prvu utakmicu gledalo je 672 ljudi, drugu 885. Dakle, derbi Treće HNL Sjever između Mladosti i Bjelovara odigran na novouređenom stadionu u Ždralovima privukao je veći interes. Prema zadnjem popisu stanovništva, Ždralovi kao bjelovarsko prigradsko naselje imaju 1315 stanovnika.

Godinama dva najveća kluba Bjelovarsko-bilogorske županije nisu bila osobito relevantna u rezultatskom smislu. U posljednje se vrijeme stanje mijenja, što je vidljivo po tome da oba kolektiva grade stadione koji će ispratili veće ambicije.

Dok onaj u Bjelovaru dobiva konture, ovaj u Ždralovima praktički je gotov. Kao takav bio je spreman ugostiti najveću županijsku i, toga vikenda, ligašku utakmicu koja je rezultatom 2:0 otišla na stranu domaćina.

Klub u kojemu su ponikli Vukojević, Ozobić, Maras i braća Bošnjak

Prve korake u Ždralovima napravile su legende HNL-a Stipe i Petar Bošnjak te Alen Maras, kao i Ognjen Vukojević koji je postao veznjak s 54 nastupa za hrvatsku reprezentaciju. Ne smije se zaboraviti ni na Filipa Ozobića, danas reprezentativca Azerbajdžana s finom karijerom u domaćem i tamošnjem nogometu.

Pratitelji niželigaških zbivanja znat će i ime Nikole Papca. Punih 20 godina proveo je u Ždralovima, kao trener radeći s brojnim generacijama. Bio je sinonim kluba, kao što je sir Alex Ferguson za Manchester United. Čak je i klupska boja ista - crvena.

Desetljećima je Mladost, iako će ih većina zvati samo Ždralovima, po kontinuitetu rada u vrhu trećeg ranga hrvatskog nogometa. Prije desetak godina uzeli su uzastopne naslove prvaka Treće HNL, da bi prošle sezone na putu do Druge HNL ispali od Jaruna s 1:0 u teškim kvalifikacijama.

Bila je to najava ozbiljnijeg rada. Da su i prošli, drugoligaške utakmice ne bi igrali na svojem travnjaku. Razlog su bili u tome trenutku nezadovoljavajući uvjeti. Spominjalo se iznajmljivanje bjelovarskog stadiona ili čak onoga u Vrbovcu, barem dok njihov stadion ne bude gotov. A sada je praktički to to.

U klub je ušao veliki poduzetnik

Utakmica Ždralova i Bjelovara odigrana je gotovo na godišnjicu početka izgradnje stadiona vrijednog milijun eura. Napravljeno je sve kako bi dobili licencu za Drugu HNL: svlačionice, VAR prostorija, prostor za prvu pomoć, kutak za delegate, sanitarni čvor, uvjeti za osobe s invaliditetom, društvene prostorije i VIP zona. Navedeno zahtijeva posljednje uređivanje, nakon čega slijedi izgradnja parkinga.

Licencu za Drugu HNL već su dobili. Sada se okreću pomoćnim terenima, rasvjeti i rekonstrukciji glavnog travnjaka, a u budućnosti i fitness zoni smještenoj ispod tribina. Grad Bjelovar dosad je financirao 25-30 posto ukupnog iznosa projekta, HNS deset, a ostatak su klupska sredstva.

"Želimo li igrati viši rang i biti ozbiljan klub, potrebno je osigurati infrastrukturu", za Index govori Renato Radić, predsjednik NK Mladost Ždralovi te direktor i vlasnik Prime, tvrtke koja se bavi proizvodnjom, izvozom i prodajom namještaja. Radić je prije tri godine kao poduzetnik ušao u klub s nekolicinom drugih ljudi. 

"Dogodio se klik ambicija i Uprave koja je došla na čelu s Radićem. Time dobivamo proizvod Mladost Ždralovi za koji će se tek čuti", dodaje klupski direktor Vjekoslav Ćalušić. "Imamo dugoročnu viziju. Hrvatski nogomet jedan je od najjačih izvoznih brendova. Vidimo se u tome bez obzira na to što smo u Ždralovima", nadovezuje se Radić.

Zašto poduzetnik ulaže u amaterski klub?

Oko Radićeva uključivanja u klub postavljena su brojna pitanja. Najednom se odlučio uložiti u sportski kolektiv u mjestu u kojemu živi. "Našli smo se i dogovorili. Ono što znate, to dajete. Da nam nije lijepo, mi to ne bismo radili", odgovara na pitanje o razlogu ulaska u nogomet, koji ranije, i sam je priznao, nije osobito pratio.

"Postoje razlozi za ulazak poduzetnika u sport. Netko voli rukomet, nogomet ili košarku, a možda ima drugi interes. Pored materijalnih sredstava, a to se gleda kroz sponzorstva i donacije, ulažemo energiju. Uobičajeno je da poduzetnici u demokratskom društvu vode brigu o zajednici u kojoj žive i ulažu u sport ili kulturu. Tvrtka živi od zajednice, živimo jedni od drugih", priča Radić.

Više je slučajeva ulaska značajnog kapitala u klub. Izlaskom istoga nastaje nezavidna situacija u kojoj je teško podmirivati troškove. Takvi primjeri mogu se pronaći na amaterskoj razini kada lokalna zajednica ili svojevrsni mecena upumpa novac, dovede par igrača i stvori momčad. Njegovim odlaskom klub nerijetko nakon strmoglavog rasta doživi pad.

"Postoje pozitivni i negativni slučajevi. To je gatanje. Želimo da klub bude samoodrživ i živi od stvaranja. Neće li biti nas, bit će netko drugi. Puno je groblje nezamjenjivih", izjavio je Radić, pojasnivši kako hrvatski poduzetnik od države nema benefite uloži li u bilo kakvu sportsku zajednicu.

Tijekom godine i pol smijenili pet trenera

Premda je trećeligaška razina amaterska, jasno je kako ulaganje u klub poput Ždralova podrazumijeva financijska izdvajanja za igrače. Oni su samo tijekom zimskog prijelaznog roka doveli sedam igrača. "Dobivaju amaterske iznose, za prehranu i prijevoz. Ždralovi nisu klub u kojemu će zaraditi velik novac. Za tako nešto potrebno je ići u Barcelonu ili Ajax.

Mi smo odskočna daska. Naravno, u seniorskoj momčadi potrebno je stvoriti rezultat kako bi škola nogometa uopće imala smisla. Ždralovi su imali kvalitetnu školu koja je pala na niže grane. Potrebno je podignuti je, što zahtijeva puno ulaganja", kaže predsjednik.

Otkako je trener Papac otišao iz Ždralova, klub je u kratkome roku izmijenio petoricu trenera, pa se na mjestu seniorskog stratega smjestio i ostao Danijel Lovrić. "Imamo koncept, tražimo trenera koji će se uklopiti. Ne može li, moramo ga mijenjati. Klub se neće prilagođavati treneru, već obrnuto.

Jedna je ambicija ostati u ligi, a druga boriti se za naslov. Ne možemo imati iste trenere i igrače želimo li igrati Ligu prvaka s Liverpoolom ili treću ligu", smatra Radić.

Tezu o domaćim igračima smatraju promašenom

"Po broju aktivnosti, načinu i intenzitetu radimo na višoj razini od treće lige. Imamo igrače koji su radili na višim razinama, pa nam je lakše", rekao nam je Lovrić, siguran kako se u odnosu na prije deset godina na trećeligaškoj razini radi bolje, više i jače.

"Sigurno je bolje, posebice ove godine jer se puno klubova bori za nešto. Prošle smo samo mi imali ambiciju ići u kvalifikacije za Drugu HNL, gdje smo igrali s Jarunom i Belišćem. Sada uz nas iskorak žele Križevci, Međimurje, Polet i Bjelovar.

Zbog toga su porasla ulaganja u seniore, a nogomet se poboljšao. Na svakoj poziciji imamo dvojicu igrača. Tek će nagodinu jedinstvena treća liga biti osobito jaka. Bit će to pun pogodak za razvoj mladih igrača", pojasnio je Lovrić.

Predsjednik misli kako je, uzevši u obzir želju za napretkom, teza o domaćim igračima promašena. "Što znači domaći igrač u Engleskoj? Moramo izaći iz okvira grada, županije, čak i Hrvatske želimo li se baviti ovim poslom. Na terenu nitko ne pita jesi li domaći. Ključan je karakter", rekao je Radić, a u istome tonu govori trener, napominjući da imaju otprilike pola domaćih, a pola stranih igrača:

"Ne razlikujemo domaće i strane, koliko se god razvlačila teza o važnosti vlastitih igrača. Oni koji su došli činili su razliku u svojim sredinama. Kada smo ih dovodili, napravili smo skauting. Ispitivali smo njihov karakter, provjeravali kako se ponašaju i izabrali one kojima je bitno dati sve od sebe jer vole nogomet, pri čemu ne biraju klub."

Skauting u trećoj ligi

Pričaju kako je porast kvalitete nižih rangova usko povezan s dovođenjem igrača iz drugih sredina, čak i onih izvan Hrvatske. "U ovoj ligi drugačije ne možete uspjeti. U svih 12 klubova Treće HNL Sjever većinom nisu igrači iz matičnih gradova", ističe Lovrić.

Preuzimanje seniorske momčadi - koja se u ovome trenutku nalazi na drugom mjestu trećeligaške Lige za prvaka, odmah iza Poleta iz Svetoga Martina na Muri - Lovriću je olakšala prijašnja povezanost s igračima s obzirom na to da je u klubu tri godine. Usto, mogao je birati igrače.

"Prilikom dovođenja imali smo pogodaka i promašaja. Ove smo godine ciljano tražili igrače s karakterom i željom za uspjeh, neovisno o godinama. Skauting nam je identičan imao igrač 22 ili 32 godine po principu voljnog momenta", rekao je Lovrić, pa odgovorio na pitanje kako izgleda skauting u trećoj ligi:

"Subotom igramo svoje utakmice, a nedjeljom vozimo Zagrebom i gledamo utakmice. Primamo i preporuke, gledamo prijenose putem raznih streaminga ili Facebooka. Nikoga ne uzimamo na blef. S obzirom na to da živim u Zagrebu, imam dosta poznanstava pa sam znao za igrače koje smo doveli s toga područja."

"Za čorbu postoji recept. Ali ne postoji kako stvoriti klub"

Lovrić je istaknuo Landryja Kamgu, bivšeg igrača Ždralova koji uspješno igra u Rudešu te se bori za ulazak u Prvu HNL. Ždralovi su, među ostalima, doveli Brunu Čovu kao bivšeg igrača Slaven Belupa i Tea Hercega iz Neretvanca. Kako ih privlače na drugi kraj zemlje?

"Dobili smo informacije o njima dvojici, koji su iz Hercegovine i Sinja. Lakše ih je dovesti kada smo bolji. Kada ne znaš kako želiš izgledati na terenu, tada lutaš. I mi smo dosta lutali. Ždralovi imaju renome. Kvalifikacije s Belišćem i Jarunom napravile su nam marketing. Klub je uredan, ispunjava dogovoreno, osjećate se kao igrač. Ambicija privlači igrače. Kada dovedete jednoga, drugi to vidi", rekao je Lovrić, uvjeren kako desetak njegovih igrača sada može igrati Drugu HNL.

"Kriterij je samo želi li biti nogometaš ili ne. Želiš li uspjeti, možeš biti u Ždralovima", nadopunjuje ga Radić, ističući kako žive "u državi od 500 milijuna ljudi", misleći na Europsku uniju. "Stvar je mogućnosti i ambicija. Prije našeg dolaska cilj je bio ostati u ligi.

Postavili smo drugačije zahtjeve, pa ne možemo raditi na isti način. Za pitu ili čorbu postoji recept. Ali nema recepta kako stvoriti klub", izjavio je predsjednik, dodavši da "strahovito vode brigu o igračima" i da "obećaju samo ono što mogu ispuniti".

Liga prvaka? Zašto ne!

Po pitanju publike Radić za hrvatski nogomet kaže da nešto nije dobro u državi Danskoj. "Infrastruktura mora biti funkcionalna, ali mora i privući ljubitelje sporta. Ne želimo navijanje u kojemu je svaka treća riječ napad na suca. Plan je stvoriti naviku dolaska, kulturan i poželjan ambijent za obitelj."

"Da bi igrao dobar nogomet, potrebni su infrastruktura, treneri i igrači. Želimo kvalitetne igrače iz svoje škole, ali to je dugotrajan proces. Ne kažem da ćemo u tome uspjeti sutra ili za mjesec dana. Možda će trajati tri, pet ili deset godina. Ne počnete li se danas time baviti, tih deset godina nikada neće doći", nastavlja predsjednik.

Direktor Ćalušić dodaje kako se ne žele ograničavati ciljevima, dok se Radić pita zašto roditelji iz Zagreba ne bi jednom slali djecu u Ždralove. Govore čak i o igranju najvišeg ranga domaćeg nogometa ili Lige prvaka. "Želimo djeci i mladim igračima dati perspektivu da će u Mladosti jednoga dana moći igrati prvu ligu. Ili Ligu prvaka, zašto ne?" 

Reorganizacija lige

Uz reorganizaciju hrvatskog nogometa, koja će uslijediti iduće sezone, Ždralovi žele igrati jedinstveni treći rang, koji je sada geografski podijeljen, ili pak drugi.  "Ništa nije nerealno. Potrebno je prirodno, kvalitetom i radom doći do toga. Pitanje je vremena.

Poboljšavate se iz godine u godinu, doći ćete do potrebne razine. Ljudi imaju pravo komentirati i smijati se čemu god. Onaj tko radi i stvara zna kako to izgleda. A onaj tko ništa nije pokušao može komentirati što želi", zaključuje Radić.

Pročitajte više