Posljednji dan Ive Karlovića na ATP listi. Na njoj je dulje od četvrt stoljeća

Foto: Profimedia

IAKO nije objavio kraj karijere, nego čak najavio da to nikad neće učiniti, Ivo Karlović nije odigrao meč više od godinu dana, a istekom ovog tjedna izgubit će posljednje ATP bodove i nakon više od 25 godina nestati s ljestvice najboljih svjetskih tenisača. Još danas na njoj drži 1066. mjesto.

Posljednji put 43-godišnji, 207 cm visoki Div sa Šalate, igrao je u kvalifikacijama za Indian Wells prošle godine. U 1. kolu je, na prepoznatljiv način, u tie-breaku trećeg seta, pobijedio Kanađanina Braydena Schnura. U drugom je izgubio od Kolumbijca Emilija Gomeza u dva seta. Drugi je, naravno, otišao u tie-break.

Više od četvrt stoljeća na ATP listi

Karlović se na ATP listi prvi put pojavio 9. lipnja 1997., prije 25 godina i četiri mjeseca, više od četvrt stoljeća držao se u društvu najboljih svjetskih tenisača. Najviši renking dosegao je 2008. kada je držao 14. mjesto, a ukupno je 44 tjedna proveo među 20 najboljih.

Na veliku scenu probio se senzacionalnom pobjedom u 1. kolu Wimbledona 2003. nad braniteljem naslova Lleytonom Hewittom. Dvije godine kasnije, kao 26-godišnjak, prvi put je ušao u finale ATP turnira, na travi londonskog Queen's Cluba, gdje ga je u dva tie-breaka zaustavio Andy Roddick, koji je nakon meča konstatirao kako je Karlovićev servis "najubojitije oružje u tenisu".

Samo Karlović i Federer

Najbolja godina karijere bila mu je 2007., kada je osvojio ne samo prvi nego i drugi i treći naslov, a jedini je uz Rogera Federera u toj godini pobijedio na sve tri podloge. Prvo je na zemlji Houstona svladao Mariana Zabaletu, pa na travi Nottinghama Stana Wawrinku te najesen na tvrdoj podlozi dvorane u Stockholmu domaćeg miljenika Thomasa Johanssona.

Iduće godine obranio je Nottingham, a nakon toga prošlo je pet godina do iduće titule u Kolumbiji. Još je 2015. osvojio Delray Beach, a 2016. posljednje dvije titule u Newportu i Los Cabosu.

Kroz karijeru je bio najpoznatiji po svojim servisima, za koje su zbog njegove visine i dugačkih ruku protivnici govorili kao da dolaze "s drveta" ili "s drugog kata". Držao je i sve značajne rekorde vezane za servise dok ih prije ili kasnije nije srušio John Isner.

Sve rekorde mu je srušio Isner

U Davis Cupu je 2009. protiv Radeka Štepaneka zabio 78 asova, što je bio svjetski rekord, a vjerojatno bi bio i danas da godinu poslije John Isner i Nicolas Mahut u Wimbledonu nisu igrali do 70:68 u petom setu i obojica premašili 100 asova.

Dugo je Karlović držao i rekord najbržeg servisa na svijetu s 251 km/h, kao i rekord po najvećem broju asova, kada je prestigao Gorana Ivaniševića. Kad je u listopadu prošle godine odigrao posljednji meč, na kontu je imao 13.728 asova, ali Isner je i taj rekord srušio tijekom ovogodišnjeg Wimbledona.

Za hrvatsku Davis Cup reprezentaciju odigrao je 27 mečeva i dobio 13, a bio je u sastavu prilikom prvog, povijesnog naslova 2005. godine, iako nije igrao. Osim osam titula na ATP turnirima, osvojio je i sedam Challengera te u ranoj fazi karijere četiri ITF Futuresa. Posljednju titulu osvojio je na Challengeru u Calgaryju 2018. godine.

Pročitajte više