Hrvatska se oprostila od Tomislava Ivića

TOMISLAV IVIĆ pokopan je danas popodne na splitskom gradskom groblju Lovrinac. Na posljednjem oproštaju od legendarnog trenera bile su brojne osobe iz nogometa i sporta. Ivić je ispraćen uz zvukove klape Cambi, a uistinu je teško nabrojati sve koji su bili na Lovrincu.

Šjor Ivana ispratile su počasne straže u kojima su bili predstavnici aktualnih Hajdukovih generacija; od najmlađih pionira do Srđana Andrića i Ante Vukušića koji su s Kupresa, gdje su Bijeli na pripremama, stigli u Split. Bili su u stražama i predstavnici Torcide, novinara, trenera i ekipe iz zlatnih 70-ih.

Jasno, stigli su i aktualni lideri Hajduka, a riječi posljednje zahvale uputio je Ivica Šurjak. U ime zlatne generacije Hajduka Šurjak je održao emotivan govor.

"Ivić nam je bio drugi otac. Bio je vrlo brižan, učio nas i vodio u pobjede", rekao je između ostalog Šurjak.

Torcida je već prije najavila paljenje svijeća uokolo Starog placa, a u tome su im se pridružili i građani koji će u čast najvećeg hrvatskog trenera zapaliti lumine na svojim prozorima.

Od trenerskog velikana oprostili su se među ostalima i Hrvoje Maleš, Špaco Poklepović, Slaven Bilić, Ćiro Blažević, Ivica Matković, Ivica Osim, Jurica Jerković, Milo Nižetić, Ivo Šušak, Duško Bajević i Aljoša Asanović. Najemotivniji bio je Špaco koji nije mogao suspregnuti suze. Bio je tu i Portugalac Fernando Couto kojeg je Ivić trenirao u Portu.

Na ispraćaju najvećeg trenera u povijesti hrvatskog nogometa bila je i delegacija Dinama - braća Mamić, direktor odnosa s javnošću Tomislav Marčinko i bivši igrač Modrih Ivan Cvjetković.

"Na taj način oprostit će se od velikana hrvatskog nogometa i bivšeg trenera Dinama u sezoni 1984./1985.", rekli su u Dinamu.

Mamić nije u najboljim odnosima s Ćirom, ali u ovakvim trenucima se to zaboravlja i njih dvojica su se rukovali.

"Prije tri godine spojio sam ga s Kerumom jer sam želio da našem konkurentu Hajduku krene nabolje. Ivić je napravio svoj plan, glavi ulogu je namijenio Luki Peruzoviću, ali ne znam zašto to Kerum nije prihvatio", rekao je izvršni predsjednik Dinama dok je Ćiro dodao:

"Ivić je bio najveći trener u Hrvatskoj. Nikad se nisam svađao s njim jer je bio zajeban."

Ivica Osim je na terenu bio rival s Ivićem o kojem govori s velikim poštovanjem.

"Mnogi su ga pokušavali kopirati, ali je malo kome to uspjelo. Posebno su bili zanimljivi naši susreti tijekom sedamdesetih godina. kad so mislili da smo blizu pobjede, uvijek bi od njega dobili po glavi. Svim klubovima je tada bilo teško doći na Stari plac i Poljud. Ivić je stvorio europskih Hajduk i bio daleko ispred svog vremena", rekao je Osim.

Pročitajte više