Poslušajte Team radio: Za Hamiltona zbog prijevare sezona završena?!

MEĐUNARODNA automobilistička organizacija oduzela je bodove aktualnom F1 prvaku Lewisu Hamiltonu s VN Australije, a Britancu prijeti i moguće izbacivanje iz natjecanja.

Hamilton je, podsjetimo, na VN Australije prvotno završio na četvrtom mjestu, ali je kasnije promoviran na treće mjesto na uštrb Toyotinog vozača Jarna Trullija koji ga je prestigao za vrijeme boravka Safety cara (sigurnosnog automobila) na stazi.

Sada je FIA nakon detaljnog proučavanja slučaja zaključila da je Hamiton toliko usporio za vrijeme sigurnosnoga automobila na stazi da Jarno Trulli nije mogao ništa drugo nego ga prestići. Hamilton i McLaren su tvrdili u razgovoru s kontrolorima utrke kako ga je Trulli samonicijativno prošao. No, Team radio razgovor između Hamiltona i boksa govori nešto drugo.

FIA je zaključila da je “Hamiltonov prevarantski pokušaj kojim je namjerno pokušao zavarati suce” protivan Međunarodnom sportskom kodeksu, te mu stoga prijeti kazna koja seže od zabrane nastupa na pojedinim utrkama, do potpunog isključenja iz ovogodišnjeg prvenstva Formule 1.

"Hamilton nije lagao"

FIA je ovakva zaključke donijela nakon pregledavanja transkripata razgovora između McLarenova boksa i Hamiltona tijekom utrke na stazi Albert Park vožene prošle nedjelje.

"Mislim da je odluka o oduzimanju bodova prestroga. Pitali smo kontrolore nekoliko puta tijekom utrke za to, no oni su bili prezaposleni da bi nam odgovorili. Mislim da smo pravilno postupili. Isto tako, Lewis nije ništa lagao", rekao je Martin Whitmatsh iz McLarena na odluku o oduzimanju svih bodova.

Iz McLarena se neće žaliti, što pomalo čudi, obzirom da tvrde kako su u pravu.

"Razočarani smo zbog toga što se dogodilo, no obzirom na okolnosti, nećemo se žaliti".

"Lewis je vidio priliku kako završiti na trećem umjesto četvrtom mjestu"

BBC-evi komentatori se slažu s odlukom FIA-e te također smatraju kako je Lewis Hamilton pokušao na podmukao način prevariti kontrolore utrke u Melbourneu.

"Mislim da je Lewis vidio priliku za završetak na trećem umjesto na četvrtom mjestu te nije ispričao istinitu priču. Oni su uzeli ono što je govorio preko radija svojoj momčadi i ove njegove izjave te su zaključili da mulja. Mislim da je ovo veliki problem i da neće tako lako otići. Trebali su im dati odgovor koji su tražili, a očito nisu", kaže BBC-ov komentator Formule 1 Martin Brundle.

Sam Lewis Hamilton tvrdi kako je govorio istinu.

"Svima je sada teško shvatiti taj kontroverzan završetak utrke, no nisam lagao. Bio sam iskren i nisam mijenjao svoj iskaz".

Trulli: Htio sam pravdu i na kraju sam je dočekao

Jarno Trulli razumljivo je zadovoljan odlukom kojom su mu vraćeni bodovi za osvojeno treće mjesto na Velikoj nagradi Australije voženoj prošle nedjelje.

Prvotno mu je ta pozicija oduzeta, te je kažnjen s 25 sekundi radi preticanja Lewisa Hamitona za vrijeme boravka sigurnosnog automobila na stazi.

Trulli je od početka tvrdio da je bio prisiljen prestići Hamiltona jer je on naglo usporio i nije mu ostavio drugog izbora.

"Sretan sam jer sam htio pravdu i napokon sam ju i dočekao. Sretan sam zbog sebe i momčadi, a moram zahvaliti i FIA-i jer se ne događa svaki dan da mijenja svoje odluke ", rekao je Trulli za Reuters.

"Znam da im je ovakvu odluku bilo teško za donijeti, ali na kraju je razum pobijedio i shvatili su što se zapravo događalo na stazi. Ja sam od početka bio iskren i na kraju se to i isplatilo. Kraj utrke bio je kontroverzan i bilo ga je teško za razumjeti, ali ja nisam niti u jednom trenutku lagao. Od početka nisam mijenjao svoje iskaze", dodao je Toyotin vozač.

M.Š.
Foto: AFP

Pročitajte više