Video - Kostelić ponovo bez pobjede na Sljemenu: Hirscher novi kralj, Ivica treći


IVICA KOSTELIĆ ponovo nije uspio slaviti na Sljemenu! Kostelić je završio na trećem mjestu, a slavio je Austrijanac Hirscher. Ivica je imao 48 stotinki zaostatka za vodećim, dok je drugo mjesto osvojio Neureuther.

> O atmosferi prije utrke i tome kako je protekla prva vožnja pročitajte ovdje

> Kako je prošla druga vožnja provjerite ovdje

U petom izdanju utrke na Sljemenu Kostelić je četvrti put izborio plasman na pobjedničko postolje, ali je ponovo ostao bez najviše stepenice. Poslije tri druga mjesta (2008., 2009. i 2011.) pobjednik Svjetskog kupa silno želio osvojiti sljemensku krunu, no ona je ove godine završila na glavi sjajnog Hirschera koji je držao vodstvo i nakon prve vožnje. Na koncu je 22-godišnji Austrijanac pobijedio s 29 stotinki prednosti ispred Nijemca Felixa Neureuthera i 48 ispred Kostelića.

Hirscher je tako preuzeo vodstvo u ukupnom poretku Svjetskog kupa, dok u slalomu drži drugo mjesto s 55 bodova manje od Kostelića. Ivica je, pak, sa 60 zagrebačkih bodova skočio na četvrto mjesto u utrci za Veliki globus. Sada ima 389 bodova, odnosno 136 manje od Hirschera.


Kostelić je nakon prve vožnje na prilično oštećenoj stazi imao 12 stotinki zaostatka za Austrijancem a između njih dvojice je bio i lanjski pobjednik, Šveđanin Andre Myhrer. Četvrti je bio Neureuther koji je u drugom ''laufu'' odradio sjajan posao i ušao u cilj s velike 54 stotinke prednosti pred dotad vodećim Talijanom Cristianom Devilleom. Ivica je krenuo sa starta s 46 stotinki prednosti iz prve vožnje. Na prva je dva prolaza imao prednost, ali je u cilj ušao s 19 stotinki zaostatka.

Myhrer je u nastavku odskijao slabo i završio na petom mjestu, da bi Hirscher na koncu došao do šeste pobjede u karijeri i treće ove sezone (veleslalom u Beaver Creeku i slalom u Alta Badiji). Kostelić je, pak, došao do 46. postolja u karijeri u utrkama Svjetskog kupa.

Na Sljemenu je danas bila sjajna atmosfera. Prvu utrku je pratilo 16 tisuća ljudi, a drugu 20-ak tisuća. Publika se u jednom trenutku "zaigrala" pa su navijači zapalili nekoliko baklji uz stazu dok je Ivica vozio drugu utrku. Za Ivicu su između ostalih navijali i predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović, te brojni drugi članovi Vlade, gradonačelnici, gospodarstvenici, sportaši i mnoge poznate osobe.



22-godišnjem Hirscheru ovo je peta pobjeda u karijeri u Svjetskom kupu i druga ove sezone, nakon veleslaloma u Beaver Creeku. Na Olimpijskim igrama 2010. u Vancouveru je osvojio četvrto mjesto u veleslalomu nakon čega je imao pauzu zbog loma gležnja. Drugoplasirani Neureuther je 27-godišnji Nijemac koji je dva puta slavio u slalomu u Svjetskom kupu. Oba puta je to napravio u 2010. u Kitzbuhelu i Garmisch-Partenkirchenu.

Hirscher: Publika je fantastična

"Ja sam izrazito zadovoljan, sve je bilo savršeno pogotovo jer su neki dijelovi staze bili teški. Nisam mogao zamisliti kakav će biti rezultat, međutim kada sam vidio da je Ivica drugi vidio sam da se može i išao sam svom snagom. Imao sam sreće. Bila je zanimljiva utrka i doista sam zadovoljan što sam pobijedio. Publika je ovdje fantastična i nevjerojatna", rekao je Hirscher za HTV.

Kostelić: Moglo je bez baklji

Ivica Kostelić nije bio previše razočaran trećim mjestom.

"Kao i obično ovo je jedna od težih utrka za mene u sezoni. Šteta što nije bilo bolje. Prvu vožnju sam odradio bolje od druge jer je druga bila otvorena i brza što nije moja jača strana. Nažalost, utrka u prvom laufu je bila utrka brojeva jer se staza brzo trošila. U drugom laufu se vidjelo tko bolje skija. Što se tiče moje forme mogu reći da je zadovoljavajuća. Drago mi je da mogu staviti ovakav rezultat u džep. Optimističan sam za dalje."

Atmosfera na Sljemenu?

"Mogli smo proći bez baklji, ali razumijem volju navijača. Dolazili su mi natjecatelji i rekli da je ovdje najbolja atmosfera u Svjetskom kupu."

Pavlek: Postava druge vožnje nas je uništila

Najljući nakon utrke bio je Vedran Pavlek, direktor saveza. Ne na Ivicu nego na način na koji je postavljena staza.

"Ja sam s jedne strane prezadovoljan, a s druge strane sam vrlo ljut. Ljut sam na postavu staze. Ovakav slalom nikada nisam vidio u životu. Ovo je grozno kako je staza bila postavljena, nije bilo niti jednog zavoja na stazi. Isto tako ponosan sam što je staza izdržala i to je vrlo važno za nas. Ljudi koji su radili na njoj napravili su čudo, Gips mi je rekao: "Pavlek, ovo samo mi možemo napraviti". Hrvatska ima u osam godina već šesti put svoje skijaše na postolju. Morate imati na umu da je na njima veliki pritisak", rekao je Pavlek.

DOSADAŠNJI POBJEDNICI SLJEMENA

2008. Mario Matt

2009. Jean Baptiste Grange

2010. Giuliano Razzoli

2011. Andre Myhrer

2012. Marcel Hirscher

Pročitajte više