Esport

Postavljen novi svjetski rekord u najbržem prelasku kultnog Super Marija

Screenshot: Twitch.tv

SPEEDRUNNER pod nadimkom Kosmic treći je put srušio vlastiti svjetski rekord u brzom prelasku jedne od najpopularnijih igara svih vremena - Super Mario Bros. na NES-u. Ovoga puta trebalo mu je malo više od 19 minuta (19:00:555), a svoj je rekord popravio za 100 milisekundi.

>Football Manager 2019 postigao što nijednoj igri serijala dosad nije uspjelo

Završio bi Kosmic vjerojatno i ispod te magične granice od 19 minuta da ga na posljednjoj dionici nije udario Bowser. Bez obzira na to što je postavio novi svjetski rekord, nije bio zadovoljan zbog te pogreške. Treći je to put ove godine da Kosmic postavlja svjetski rekord u Super Mario Bros. u kategoriji Warpless, u kojoj igrači moraju proći cijelu igru. 

Da je rekord srušen vjerojatno se ne bi znalo bez posebnog softvera koji automatski mjeri vrijeme, otkako igrač krene pa sve dok ne završi igru.

Speedrun je zanimljivo natjecanje u što bržem prelasku videoigara. Postoji velika zajednica gamera okupljena oko speedruna, a dva puta godišnje organiziraju i sedmodnevne maratone u humanitarne svrhe, uglavnom za Liječnike bez granica i fondaciju za prevenciju raka. Na posljednjem takvom, SGDQ 2019., prikupljeno je tri milijuna dolara, čime je postavljen i novi rekord.

Speedrunati se može svaka igra, neovisno o platformi, iako su najpopularniji platformeri kultni naslovi poput Super Mario Bros. i novih hit igara. Za svaku igru postoji i više kategorija kojima se reguliraju način prelaska igre, pravila o zloupotrebljavanju bugova i glitcheva te postotak završetka igre (Any%, 100%). Sve rekorde možete provjeriti na stranici speedrun.com.

Pročitajte više