EUROLIGA

Potjerali prvog strijelca Eurolige da bi otvorili prostor za legendu

Foto: EPA

AMBICIOZNI talijanski euroligaš Olimpia Milano pomalo je šokirao košarkaški svijet otpustivši Mikea Jamesa, američkog beka koji je prošle sezone s prosjekom od 19,8 koševa bio uvjerljivo prvi strijelac Eurolige.

Novi trener, proslavljeni Ettore Messina, objasnio je da se James ne uklapa u njegovu viziju igre.

A novi klupski potez pokazuje na što je točno mislio. Na njegovo mjesto Olimpia je dovela legendarnog španjolskog reprezentativca Sergija Rodrigueza. Ukratko, to znači da Messina, sasvim očekivano, na poziciji razigravača želi istinskog razigravača, kojem prva pomisao nije koš nego asistencija i donošenje prave odluke.

El Chachu su 33 godine, ali potpisao je sve do ljeta 2022. Karijeru je započeo u Estudiantesu, pa je četiri godine igrao u NBA ligi (Portland, Sacramento, New York) prije povratka kući, gdje je idućih šest godina igrao za Real Madrid te s njim postao MVP Eurolige 2014. i osvojio naslov europskog prvaka 2015. Uslijedila je još jedna godina u NBA-u, uz Darija Šarića u Philadelphiji, nakon čega je protekle dvije sezone proveo u moskovskom CSKA-u, s kojim se u svibnju drugi put popeo na europski vrh.

Sa španjolskom reprezentacijom osvojio je sedam medalja na velikim natjecanjima, među kojima svjetsko zlato 2006., europsko 2015. te olimpijsko srebro 2012. i broncu četiri godine kasnije.

Pročitajte više