NESTANAK ARGENTINSKOG NOGOMETAŠA

Potraga za Salom: Predmeti nađeni u moru "gotovo sigurno" su dijelovi zrakoplova

Foto: Wikipedia, Instagram

BRITANSKA obalna straža suspendirala je do jutra potragu za malim zrakoplovom u kojem je u ponedjeljak navečer nestao Emiliano Sala.

Argentinski nogometaš prošlog tjedna dogovorio je transfer iz Nantesa u Cardiff za 17 milijuna eura, a u Francusku je odletio kako bi se pozdravio s bivšim suigračima iz Nantesa za koji je ove sezone zabio 13 golova u 21 utakmici. Po dolasku u Francusku prijatelju i suigraču Nicolasu Palloisu rekao je da je let iz Cardiffa bio vrlo neugodan te da se boji za svoju sigurnost na povratku.

Britanska agencija za civilno zrakoplovstvo objavila je da je kontrola leta u ponedjeljak oko 20 sati izgubila kontakt sa zrakoplovom koji je zadnji put na radaru viđen kod otoka Alderney između Velike Britanije i Francuske. U trenutku nestanka letio je na visini od 800 metara, a pilot je uputio molbu za prisilno slijetanje nakon koje se zrakoplovu u kojem su bili samo Sala i pilot gubi svaki trag.

Nekoliko zrakoplova i brodova cijelu noć i dan tražilo je dijelove ili znakove rušenja zrakoplova. Do zalaska sunca, kad je potraga prekinuta, pretraženo je gotovo 3000 četvrnih kilometara oceana. Policija otoka Guernsey potvrdila je da su nađeni brojni predmeti, a neslužbeno su engleskim novinarima rekli da su "prilično sigurni" da je riječ o dijelovima zrakoplova.

Istražitelji su rekli da, iako Salina smrt nije još službeno potvrđena, nema gotovo nikakve šanse da su 28-godišnji napadač i pilot preživjeli ako su se srušili u more. U trenutku nestanka zrakoplova valovi su bili visoki oko dva metra uz jake pljuskove i uvjete u kojima čovjek može preživjeti najviše sat vremena.

Sala je nekoliko sati prije nestanka na Instagramu objavio fotografiju s bivšim suigračima iz Nantesa uz zlokobni komentar: “Posljednji pozdrav”. Njegov nestanak šokirao je nogometni svijet od Engleske do Francuske pa je Pep Guardiola rekao da nema riječi na tužnu vijest, a brojni nogometaši, poput Kyliana Mbappea, na društvenim mrežama poslali su poruke podrške Sali, njegovoj obitelji te Cardiffu i Nantesu.

Salinu nesreću posebno teško primio je Vahil Halilhodžić, koji ga je trenirao u Nantesu.

“Težak gubitak jednog čovjeka i igrača koji je s nama proveo izvjesno vrijeme. Bio je stvarno oličenje svega onoga što jedan dobar mladić treba imati. I dalje se nadam da ovo nije istina, ali svjestan sam da su izgledi za to vrlo mali”, rekao je Vaha.

Emiliano Sala rodio se u Santa Feu u Argentini, a s 20 godina stigao je u Bordeaux. Nije se uspio nametnuti pa je bio na posudbama u Orleansu, Niortu i Caenu da bi 2015. godine prešao u Nantes koji ga je platio milijun eura. U 133 nastupa zabio je 48 golova, a posebno dobro je igrao ove sezone što mu je i omogućilo transfer u Cardiff City.

"Šokirani smo. Emiliano se trebao sinoć vratiti u Cardiff, a danas je trebao trenirati s momčadi. Uprava, treneri i igrači su u šoku pa je današnji trening odgođen. Naše misli su uz Salu i pilota. Molimo se za dobre vijesti", rekao je Cardiffov izvršni direktor Ken Choo.

U Nantesu su se u utorak navečer okupili navijači istoimenog kluba koji su bakljama, pjesmom i žutim tulipanima iskazali počast svojem bivšem igraču.

Pročitajte više