Nogomet

Potresna priča 19-godišnjaka: Udario sam loptu glavom i karijera mi je završila

Screenshot: YouTube

BOBBY COPPING prekinuo je svoju nogometnu karijeru sa samo 19 godina zbog ozljede glave. Bio je stoper engleskog trećeligaša Peterborough Uniteda.

Problemi su počeli prošlog srpnja. Na trening utakmici rutinski je udario loptu glavom, a zatim se srušio. Proveo je četiri dana u bolnici, privremeno je izgubio vid te mu je jedna strana tijela bila oduzeta. Uspio se u potpunosti oporaviti pa se nadao da se takvo što neće ponoviti i da će se moći normalno baviti nogometom.

Opet se dogodilo isto

Copping je prošli tjedan potvrdio da je njegovoj karijeri došao kraj nakon što mu se ponovno dogodila ista situacija.

"Strašno je kako se brzo stvari mogu promijeniti. Bio sam u naponu snage, igrao sam jako dobro, trudio se napredovati što više mogu. Zatim sam udario loptu glavom i karijera mi je završila", rekao je za BBC Sport.

Ima problema u svakodnevnom funkcioniranju

Nakon što mu se ozljeda ponovila, Copping je poslan specijalistu koji mu je dijagnosticirao ozbiljnu traumu glave zbog koje ima problema u svakodnevnom životu.

"Sada gotovo svakodnevno patim od simptoma traume. Imam problema s pamćenjem i to me brine jer sam jako mlad. Nadam se da će se to s vremenom poboljšati. Ne mogu se voziti u autu jer mi to izazove strašnu mučninu i glavobolju", požalio se.

Pokušao je uzimati lijekove, ali samo su pogoršali situaciju: "Zbog jednog sam lijeka bio prikovan za krevet, doslovno se nisam mogao micati. Drugi lijek mogao je ostaviti dugotrajne posljedice na moje zdravlje pa smo zaključili da ne želimo riskirati. Najbolja odluka je bila da se umirovim."

Od velike pomoći mu je Peterborough koji ga je zaposlio u klubu. Kaže da tako manje razmišlja o svojim problemima.

Želi pomoći drugima

Sve se više priča kako nogometaši zbog igre glavom imaju veću šansu oboljeti od neurodegenerativnih bolesti kao što je, primjerice, Alzheimerova bolest, najteži oblik demencije. Copping želi povećati svijest o tome.

"Mozak je vaša budućnost, a nogomet je samo mali dio nečijeg života. Moramo dublje istražiti ove stvari i početi ih shvaćati ozbiljno. Pogledajte moju situaciju, sve se promijenilo u jednom danu. Bilo bi odlično ako bi ikako mogli spriječiti takve situacije", poručio je.

"Moj cilj je sada pomoći drugim ljudima. Želim povećati svijest o ozljedama glave u nogometu i ostalim sportovima, ali i ukazati na važnost očuvanja mentalnog zdravlja jer znam koliko mi je teško bilo nakon ozljede. Ako pomognem ljudima prebroditi teška vremena i povećati svijest o određenim stvarima, bit ću sretan čovjek", završio je Copping.

Pročitajte više