Povijesni dan: Nisu smjele na stadion 40 godina, a kad su došle, razvalile su

Foto: Guliver Image/Getty Images

JUČER je bio povijesni dan za Iran. Nakon punih 40 godina ženama je u toj zemlji dopušten ulazak na stadion. Od dolaska na vlast ajatolaha Homeinija i početka Islamske revolucije 1979., ženama su u Iranu ukinuta brojna prava, između ostalog i da mogu dolaziti na sportske priredbe. Jučer se to promijenilo.

Nogometaši Irana slavili su u okviru azijskih kvalifikacija za SP 2022. kod kuće protiv Kambodže s čak 14:0, no sama utakmica je ostala u sjeni fantastične atmosfere koju su napravile navijačice Irana.

Prije dva tjedna u Teheranu je bila posebna inspekcija FIFA-e, a nakon njihova posjeta Iran je pristao pustiti žene na utakmicu.

Podsjetimo, u rujnu se spalila mlada Iranka koja je čekala suđenje zato što je bila na utakmici. 

Ta Iranka htjela je na stadionu Asadi u iranskoj prijestolnici prisustvovati nogometnoj utakmici Esteghlal Tehrana, svoje najdraže momčadi. Usprkos tome što je ženama zabranjen ulazak na stadione, ona je svejedno pokušala doći na utakmicu.

Uhićena je i osuđena na šest mjeseci zatvora zbog navodnog vrijeđanja policajca. Prvotno je puštena uz jamčevinu, no presuda je potvrđena, nakon čega se zapalila ispred sudnice.

Njezina smrt pokrenula je incijativu da se ženama dopusti dolazak na stadione.

Pročitajte više