Povijesni dan za hrvatsko jedrenje: "Tonča se nema čega bojati, slavit će kad uzme zlato"

Foto: HJS/World Sailing

POVIJESNI je dan za hrvatsko jedrenje. Tonči Stipanović od 19 sati jedri za olimpijsko zlato nakon što je osigurao minimalno srebrnu medalju.

Deset bodova prednosti ima hrvatski kormilar ispred Australca Toma Burtona na drugom mjestu, te 20 ispred Novozelanđanina Sama Meecha na trećem mjestu. S obzirom na sustav bodovanja u finalu, to znači i ako Meech pobijedi u plovu za odličja, a Stipanović bude posljednji ni to mu ne bi bilo dovoljno da u konačnom poretku bude ispred Tončija. Jedini koji može napasti našeg kormilara u finalu je Tom Burton, ali da bi uzeo zlato mora biti pet mjesta bolje plasiran od Stipanovića u tom plovu za odličja.

Povijesni trenutak za hrvatsko jedrenje počinje u 21.30 po hrvatskom vremenu. Tada počinje svečanost dodjele medalja za Laser. I sigurno znamo da će na tom postolju stajati Tonči Stipanović. No, ne znamo točno na kojoj stepenici, hoće li biti zlato ili srebro. Savjet je dobio od nekadašnjeg hrvatskog olimpijca u istoj klasi iz istog kluba, koji je danas trener u austrijskoj reprezentaciji, Mate Arapova.

"Oduševljenje je veliko, radilo se dugo godina za ovaj rezultat. Već od doma zovu i spremaju feštu, ali Tonča se drži zasad podalje od svega toga. Treba posao odraditi do kraja i uzeti zlato, slavit će se poslije. Ima lagodnu situaciju u odnosu na Australca Toma Burtona, svoju medalju ne može izgubiti. Ima dovoljnu prednost da zadrži zlato, po meni treba odjedriti na njega, biti skroz blizu i to je jedini način. Trenirao je dvobojsko jedrenje, pokazao je kroz cijelu regatu da jedri vrhunski i da se nema čega bojati", razmišlja Mate.

Start finala za Laser predviđen je u 19 sati po hrvatskom vremenu. Prognoza je lagan vjetar, što znači da postoji mogućnost da se kasni s programom.

Istovremeno danas jedre i dvojci, 470 i 49eri. Prema predviđenom rasporedu Šime Fantela i Igor Marenić trebaju odraditi tri plova, tri zadnja uoči finala, koje je na rasporedu 17.08. Tri plova su i pred Pavlom Kostovim i Petrom Cupaćem, koji su deveti u 49eru.

"Možemo. Vidjeli smo da možemo, znamo da možemo i dat ćemo sve od sebe da napravimo taj iskorak prema vrhu. Tek smo na polovici regate, prostora ima, treba odjedriti", odlučan je Cupać. Vodeći su Novozelanđani Peter Burling i Blair Tuke.

Finaši imaju dan odmora, sutra jedre finale, Ivan Kljaković Gašpić je treći.
 

Pročitajte više