Povijesni prijelazni rok za Dinamo. Evo koliko je ovog ljeta zaradio od transfera

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

LUKA IVANUŠEC je u četvrtak zabio za Dinamo u pobjedi 3:1 protiv Sparte u prvoj utakmici play-offa Europa lige, a već u petak ujutro bio je u Rotterdamu. Odradio je liječnički pregled i, nakon što ga je prošao, potpisao je ugovor sa slavnim Feyenoordom na pet godina.

Nizozemci su Ivanušeca platili 9.6 milijuna eura, a Dinamu pripada i 15 posto od eventualnog budućeg transfera. Ivanušec je treća velika zvijezda koju je Dinamo prodao u ovom prijelaznom roku koji mu je daleko najbolji u povijesti kluba i porušio je sve rekorde.

Dva dana ranije Dinamo je dogovorio transfer Dominika Livakovića u Fenerbahče. Turci su objavili da su za golmana hrvatske reprezentacije platili 6.65 milijuna eura, ali izvori iz Dinama tvrde da je odšteta 8.5 milijuna eura uz deset posto od eventualne buduće prodaje.

Šutalo jedan od najvećih transfera u povijesti

Apsolutno najveći transfer i jedan od najvećih u klupskoj povijesti bio je onaj Josipa Šutala. Sjajni stoper otišao je u Ajax koji ga je platio čak 21 milijuna eura, a Dinamo može dobiti još dva milijuna eura kroz bonuse.

Samo na ova tri igrača Dinamo je zaradio 39 milijuna eura, ali to nije sve. Dinamo je dobio i 13.4 milijuna eura od transfera Joška Gvardiola iz Leipziga u City. Pripadalo mu je 15 posto od razlike u odnosu na ono što je dobio od Leipziga za Gvardiola, kao i naknada za razvoj igrača, što je ukupno 13.4 milijuna.

Kad se to sve zbroji, Dinamo je ovog ljeta zaradio 52.5 milijuna eura. Naravno, neće taj novac dobiti odmah na račun, već će mu on sjedati periodično, ovisno o tome kako je dogovorena dinamika isplate s Feyenoordom, Fenerbahčeom i Ajaxom. Isto vrijedi iza bonus od Gvardiola koji će se Dinamu isplaćivati istom dinamikom kojom City bude plaćao Leipzigu.

Prihod Dinama od prodaje igrača i bonusa ovog ljeta:

Josip Šutalo u Ajax za 21 milijun eura

Luka Ivanušec u Feyenoord za 9.6 milijuna eura

Dominik Livaković u Fenerbahče za 8.5 milijuna eura

13.4 milijuna eura od prodaje Gvardiola iz Leipziga u Manchester City

Ukupno: 52.5 milijuna eura

Dosad je Dinamo najviše zaradio u sezoni 2016./2017., kad je ostvario i rekordni transfer Marka Pjace u Juventus za 23 milijuna eura. Prodao je i Josipa Brekala u Wolfsburg za deset milijuna eura te Marcela Brozovića u Inter za pet milijuna, odnosno ukupno 38 milijuna eura. 

Osim toga, Dinamo će ove sezone nešto zaraditi i od Europe. Da je ušao u Ligu prvaka, zaradio bi minimalno 29.4 milijuna eura bez da osvoji ijedan bod, a nagrade su u Europa ligi odnosno Konferencijskoj ligi znatno manje.

Europa liga donosi minimalno 6.66 milijuna eura

Ne ispusti li u četvrtak u Pragu veliku prednost, Dinamo će ove sezone igrati u Europa ligi u kojoj su mu u startu zajamčena minimalno 3.63 milijuna eura za plasman u skupinu i 3.03 milijuna eura na ime 10-godišnjeg koeficijenta prema kojemu je na 10. mjestu od 32 kluba.

Svaki osvojeni bod u Europa ligi donosi dodatnih 210.000 eura, prvo mjesto u skupini 2.3, drugo mjesto 1.05 milijuna eura, a treće mjesto, odnosno pad u nokaut-fazu Konferencijske lige 300.000 eura. Dinamo ima dobru šansu osvojiti dosta bodova jer bi u eventualnom ždrijebu Europa lige bio u prvoj jakosnoj skupini.

U Konferencijskoj ligi znatno manje nagrade

Dinamo je zadnji put u skupini Europa lige igrao u sezoni 2021./2022. kad je ostvario tri pobjede, remi i dva poraza te je u nokaut-fazi ispao od Seville. To mu je donijelo 9.8 milijuna eura od EL-a, a na to je još dobio manji iznos iz marketinškog poola.

Završi li Dinamo u Konferencijskoj ligi, ulazak u skupine donio bi mu 2.94 milijuna, a dobio bi još 1.2 milijuna za koeficijent. Prvo mjesto u KL-u donosi 1.25 milijuna eura, drugo 630.000 eura, a svaki bod honorira se sa 166.000 eura.

Pročitajte više