TRANSFERI

Povijesni transfer: United neprelaznog klinca učinio najskupljim braničem

Foto: Gulliver / Getty Images, Grafika: SofaScore

AARON WAN-BISSAKA, 21-godišnji desni bočni Crystal Palacea, nakon samo jedne prave sezone u Premier League ulazi u povijest engleskog nogometa. 

BBC i Press Association javljaju da su Manchester United i Palace dogovorili sve detalje oko prelaska mladog beka u United uz odštetu od 50 milijuna funti. Wan-Bissaka tako postaje najskuplji engleski bočni u povijesti. S trona ruši Kylea Walkera koji je prije dvije godine iz Tottenhama otišao u Manchester City za 47 milijuna funti.

Osim toga, Wan-Bissaka se pridružuje Johnu Stonesu, kojeg je prije tri godine Manchester City platio također 50 milijuna funti. Njih dvojica sada su dva najskuplja engleska braniča svih vremena. 

Jedini skuplji engleski nogometaš od njih je Raheem Sterling kojeg je City prije četiri godine platio 57 milijuna funti. 

BBC, koji je vijest o dogovoru Uniteda i Palacea oko Wan-Bissakinog transfera objavio pod egidom "breaking news", navodi da će mladi rekorder odmah iz glavnog grada otputovati na sjever Engleske kako bi obavio liječnički pregled i potpisao petogodišnji ugovor. Njime će mu plaća s aktualnih 10 tisuća funti tjedno narasti na 80/90 tisuća funti za isto razdoblje. 

Wan-Bissakina priložena statistika i prosječna ocjena tijekom prošle sezone Premier League govore o kakvoj je "zvijeri" riječ.

Na 35 mečeva presjekao je čak 84 protivnička napada i po tome je drugi najbolji nogometaš engleskog prvenstva, dok je sa 129 oduzetih lopti treći igrač lige. Po utakmici ima i impresivnih 7,1 osvojenih duela. 

"United je veliki klub, ovo je prilika koja se pruža jednom u životu", poručio je mladić iz Croydona koji je počeo kao napadač, potom se preselio na krilo, a završio je i proslavio se u zadnjem redu. 

Teško i već dugo uzdrmanom Unitedu i njegovim navijačima dovođenje jednog od najvećih talenata engleskog nogometa predstavlja veliku i toliko željenu pobjedu nad rivalima, i to onim najvećim. Wan-Bissaku je naime dugo pratio Manchester City, ali i Bayern. 

Wan-Bissaki je inače nedavno završena sezona Premier League bila tek prva koju je od početka do kraja odigrao kao prvotimac. 

Pretprošle je skupio tek sedam nastupa. Tada je u momčad Palacea ušao silom prilika kad su klub poharale ozljede. Imao je vatreno krštenje: Tottenham i United kod kuće, Chelsea i Huddersfield u gostima i onda Liverpool kod kuće. Palace nije izgubio jedino od Huddersfielda, ali mladi engleski reprezentativac pokazao je u tim teškim utakmicama da se na njega može računati.

Do kraja te sezone odigrao je još samo jednu utakmicu, ali već iduće je postao igrač zbog kojeg Manchester United ruši engleski rekord. 

Pročitajte više