VATERPOLO

Povlači se jedan od najvećih trenera u povijesti Hrvatske

Foto: Getty Images

LEGENDARNI hrvatski vaterpolski stručnjak Ratko Rudić nakon više od mjesec dana "zatočeništva" u Italiji vratio se u Hrvatsku, a njegov odlazak iz Pro Recca mogao bi značiti i da je završio karijeru kao službeno drugi najtrofejniji trener u povijesti loptačkih sportova, iza brazilskog odbojkaškog stratega Bernarda Rezendea.

Waterpolo Italy objavio je da se Rudić vratio u Zagreb prvom prilikom, odnosno čim su ponovno uspostavljene avionske linije, što je u skladu s onim što je rekao u intervjuu za Index krajem ožujka.

Nije uspio pobjeći prije nego što se epidemija razbuktala u Italiji

"Želio sam doći kući, već sam imao kartu za Hrvatsku, ali nisam uspio. Ostao sam u Reccu. Naravno da sam želio doći kući u ovom trenutku, ali što je, tu je. Trener sam i možda je moja moralna dužnost da ostanem tu dok ovo traje", rekao nam je tada Rudić.

Posljednje dvije sezone bio je na klupi Pro Recca, osmerostrukog prvaka Europe, no kako ova sezona najvjerojatnije neće biti nastavljena nakon prekida zbog pandemije koronavirusa, nema ni potrebe da se Rudić zadržava u Reccu, gradiću pokraj Genove u kojem je proveo najteže razdoblje u jednoj od zemalja najviše pogođenih koronom.

"Skeptičan sam prema nastavku natjecanja ove godine. Nema smisla. Tome u prilog ide i otkazivanje Olimpijskih igara", rekao nam je Rudić u gorespomenutom intervjuu, pa iako se situacija s pandemijom popravlja, još nema odluke o nastavku vaterpolskih natjecanja u Italiji.

Pro Recco traći novog trenera

Budući da je na kraju sezone Rudiću istjecao dvogodišnji ugovor, Recco već traži novog trenera, javlja Waterpolo Italy.

Rudić ima 71 godinu, pa iako svojim znanjem i karizmom još svakako može pomoći, ovo iskustvo moglo bi mu ubrzati odluku o odlasku u više nego zasluženu mirovinu.

Rudić je kao izbornik vodio reprezentacije Jugoslavije, Italije, SAD-a, Hrvatske i Brazila te osvojio brojne medalje s najvećih natjecanja, među kojima četiri olimpijska zlata. S našom reprezentacijom ga je osvojio u Londonu 2012., a Hrvatskoj je donio i svjetsko zlato 2007., svjetske bronce 2009. i 2011., europsko zlato 2010. te još nekoliko medalja sa Svjetskog kupa i Svjetske lige.

Pročitajte više