Povratak izdajnika Lukakua

Foto: EPA

ČINILO SE se da će se belgijski nogometaš ponovno pridružiti Nerazzurrima u trajnom transferu tijekom ljeta, ali je zapravo potajno pokušavao osigurati prelazak u Juventus. Jose Mourinho je opet bio u svome elementu ovaj tjedan. Između izražavanja svoje zaprepaštenosti zbog isključenja nakon ismijavanja trenera Monze prošle nedjelje, glumio je iznenađenje bijesom koji okružuje skori povratak Romelua Lukakua na San Siro, piše Goal.com.

"Nisam mislio da je Lukaku toliko važan u Milanu. Ono što je Romelu napravio u Milanu - osvojio Scudetto i nekoliko kupova - napravilo je 200 igrača u povijesti Intera", rekao je trener Rome novinarima u srijedu te dodao: "Dakle, zanimljivo je, prelazak Lukakua iz Intera u Romu kako bi pomogao svom treneru Mourinhu je drama. Ali transfer Hakana Calhanoglua iz AC Milana u Inter je čudo. A prelazak Fabija Cannavara iz Intera u Juventus ili Christiana Vierija iz Intera u Milan nije nikakav problem. Ali transfer Lukakua iz Intera u Romu postao je nešto što me plaši, jer nisam mislio da Lukaku ima tako važno mjesto u srcu kluba kao što je Inter. To me iznenađuje."

Mourinho jako dobro zna što radi

Mourinho, međutim, točno zna zašto je pripremanje nedjeljne utakmice Serie A fokusirano na Lukakua. Belgijac je trebao nositi Interove boje na San Siru - ne crvenu boju Rome - a način na koji je Lukaku prešao iz jednog u drugi klub ostaje vrlo vruća tema na La Pinetini.

Mourinho je već pokušao rasvijetliti situaciju tvrdeći još u rujnu na DAZN-u da Inter nema razloga biti ljutit na Lukakua jer već ima izvanrednu momčad, s mnogo napadača. "Trebali bi biti sretni zbog njihova bivšeg trenera, koji je stvarno trebao Romelua."

Navijači Intera ne vole toliko Mourinha. Njihova trajna naklonost prema karizmatičnom treneru koji ih je doveo do povijesne trostruke krune 2010. neće ni na koji način ukloniti žestoki izraz mržnje prema igraču koji im je dvaput slomio srce. Doista, Interovi ultrasi čekaju ovu utakmicu otkako je izašao raspored za sezonu 2023./2024.

"29. listopada datum je koji bismo trebali zaokružiti u kalendaru kako bismo mu spremni omogućili da čuje sve naše gađenje koje osjećamo prema nekome tko nam je na najsramotniji način okrenuo leđa", stoji u priopćenju grupe Curva Nord: "Lik se pokazao kao mali čovjek jer prije nego što postaneš prvak, moraš biti čovjek i znati održati riječ. Mi smo te branili s isukanim mačevima, a ti si nam uzvratio okretanjem leđa.

Prije utakmice protiv Rome, Curva Nord će podijeliti 50.000 zviždaljki koje će se koristiti pri svakom dodiru lopte od strane onoga koji je izdao naš dres. Pokažimo svi kako se treba ponašati prema nekome tko se pokazao nedostojnim nositi ovaj dres", piše Curva Nord.

Jasno je zašto su navijači nabrijani na Lukakua

Bijes navijača je nedvojbeno razumljiv. Lukaku je nedavno izjavio da bi svi bili šokirani kad bi znali istinu o tome što se dogodilo tijekom ljeta i da je bilo trenutaka u kojima je bio toliko uznemiren "smećem u medijima da se osjećao kao da će eksplodirati".

Ipak, odbio je baciti bilo kakvo svjetlo na navodno olakotne okolnosti koje okružuju njegovu šokantnu odluku da se povuče iz transfera u Inter na najbezobrazniji mogući način. Bio je to trenutak da šutim i fokusiram se na sebe, rekao je Lukaku: "Koncentrirao sam se na ono što dobro znam - igrati nogomet."

Shodno tome, ništa novo nije dodano pripovijesti. Priča ostaje ista. Tek 14. srpnja Inter je pristao - nakon dugotrajnih pregovora s Chelseajem u kojima su pomogli Lukakuovi predstavnici iz Roc Nation Sportsa - da strijelac na posudbi trajno ostane na San Siru za 35 milijuna eura plus pet milijuna eura u dodacima - što je bila prilična investicija za siromašne Nerazzurre.

Ali onda, kada su pokušali kontaktirati Lukakua - ništa. Unatoč brojnim pokušajima, putem raznih medija, Interov menadžerski tim nije uspio doći do napadača - ili njegovog odvjetnika. Čak su i Lukakuovi najbliži prijatelji u svlačionici San Sira imali isti šutljivi tretman.

Htio je prevariti Inter

Međutim, prema Gazzetti dello Sport, bilo je znakova upozorenja da je Lukaku, unatoč svim svojim prethodnim javnim izjavama ljubavi prema Interu i gradu Milanu, ostao hladan po pitanju dogovora. Ni on ni njegov odvjetnik nisu bili entuzijastični tijekom pregovora o transferu. Također je prestao odgovarati na WhatsApp poruke suigrača.

Što je najvažnije od svega, Chelseajev pregovarački tim čak je pitao kolege iz Intera ujutro na dan dogovora: "Jeste li sigurni da vam se želi pridružiti?" Glas o preokretu došao je do Bluesa - ali ne i do Intera, koji je zatim proveo sljedeće sate pokušavajući saznati što se događa. Suparnici iz Serie A, Juventus i AC Milan, potvrdili su da su razgovarali s Lukakuovim predstavnicima.

Inter je bio bijesan, pogotovo jer su tajni pregovori s Juventusom bili toliko odmakli. Predsjednik kluba Steven Zhang i njegovi direktori dogovorili su se da odmah prekinu sve veze s Lukakuom i njegovim predstavnicima.

Kada je Lukaku kasno razgovarao s Pierom Ausilijom preko telefona, razgovor je trajao 30 sekundi, sportski direktor Intera navodno je obavijestio napadača da je dogovor mrtav i da klub više ne želi imati ništa s njim.

Svi su mu okrenuli leđa

Bio je to stav koji je dijelila momčad Simonea Inzaghija. Usred priča da će se transfer oživjeti kasnije tijekom prijelaznog roka, nakon što Chelsea i Juventus nisu uspjeli dogovoriti razmjenu koja bi uključivala Lukakua i Dušana Vlahovića, Interovi najutjecajniji igrači, Lautaro Martinez, Nicolo Barella, Federico Dimarco i Alessandro Bastoni, jasno su stavili do znanja da njihov bivši prijatelj više nije dobrodošao u svlačionici.

Što se tiče Inzaghija, on je odbio kritizirati Lukakua rekavši samo da je bio odličan potpis za Romu. Ali jasno je da je odluka trenera da u prošlosezonskom finalu Lige prvaka pošalje na teren Edina Džeku uz Martineza jako uzrujala Lukakua - i to je razumljivo. Lukaku je bio čovjek u formi i bilo je očito i prije utakmice da će obrambenim igračima Pepa Guardiole zadavati više muke nego bh. veteran.

Ipak, Inzaghi je tvrdio da je njegov plan igre da pokori City prije nego što ih pokuša udariti u drugom poluvremenu gotovo savršeno uspio. Svakako, da je Lukaku iskoristio jednu od dvije velike šanse koje su mu se ukazale nakon što je ušao s klupe, Inter bi zasluženo iznudio produžetke.

Ne briljira u Rimu

Nadalje, Inzaghi je tjerao svoje poslodavce da potpišu Lukakua na trajnoj osnovi. Želio ga je na San Siru ove sezone, zbog čega je Lukakuov zaokret izgledao kao nepromišljen čin mrzovolje. Naravno, nije da Lukakuu u Rimu ne ide dobro.

Postigao je pet golova u sedam nastupa u Serie A do danas i kaže da ima poseban odnos s Mourinhom, čak tvrdi bez trunke ironije da na Mourinha gleda kao na nekoga kome može vjerovati. Beskrajno nestašni Mourinho pak kaže da se Lukaku samo treba "osjećati voljenim i željenim", s očitom insinuacijom da na San Siru nije bilo takve ljubavi.

Što je besmisleno, naravno. Unatoč šokantnom odlasku u Chelsea 2021. bez da je rekao ijednu riječ zahvale Interovim navijačima, dočekan je natrag i pružena mu je golema podrška tijekom jednog od najtežih razdoblja njegove karijere.

Sve što je Inzaghi tražio bilo je da se Lukaku bori za svoje mjesto - što je izvrsno radio sve do kraja sezone, da bi potom sve pokvario nakon što je izostavljen iz početne postave u Istanbulu. Naravno, takvo ponašanje nije ništa novo. To je Lukaku. To je ono što on radi. Postoji vrlo dobar razlog zašto su ga prezirali na Stamford Bridgeu, kao što ga sada preziru na San Siru: potpuni nedostatak lojalnosti.

Bolje da ne govori, ionako to što govori - ne vrijedi ništa

On je trenutačno najzloglasniji plaćenik u igri, jedan od najskupljih igrača u povijesti nogometa u kumulativnim cijenama transfera, a ipak je iznevjerio toliko ljudi u Manchester Unitedu, Chelseaju i Interu da su navijači Juventusa bili užasnuti mogućnošću da ga njihov klub potpiše prošlo ljeto.

Roma ga je, naravno, dočekala raširenih ruku jer joj je, kako je istaknuo Mourinho, "šampion" bio prijeko potreban. Portugalcu će sigurno biti drago da ga ima u momčadi u nedjelju navečer. On zna da Lukaku ostaje glavna sila u Serie A. I Lukaku to također zna.

Njegovo uvjerenje u vlastite sposobnosti nije poljuljano nemilosrdnim kritikama koje je trpio posljednjih mjeseci. Štoviše, to ga motivira. Doista, Lukaku kaže da ga mrzitelji više ne ljute i da ga umjesto toga samo zanima njihovo ušutkavanje.

"Ne govorim", rekao je početkom listopada i objasnio: "Demonstriram svoje sposobnosti na terenu." Što je zapravo i dobro jer ono što on kaže više ne vrijedi ništa.

Pročitajte više