POVRATAK QUAKEA! Na World Championship Seriesu igrat će se za milijun dolara

Image: Bethesda Softworks

QUAKE je jedna od onih igara koje su uvelike pomogle definirati esport kakav danas poznajemo. Jedan od ključnih trenutaka dogodio se 1997. na Red Annihilation turniru na kojem je Dennis "Thresh" Fong pobijedio Tom "Entropy" Kimzeya i odvezao kući Ferrari Johna Carmacka, suosnivača tvrtke id Software i glavnog razvojnog programera Quakea. Dvadeset godina kasnije, s E3 2017 sajma dolazi velika najava. Za Quake Champions, novi nastavak kultnog serijala, najavljeni su Quake World Championships turniri vrijedni milijun dolara.

>>Ovo je Index Esport

>>GEJMERI NISU GEEKOVI, NEGO SPORTAŠI NOVE ERE Mjesečno zarađuju preko 200 tisuća kuna!

Vraćanje Quakea u sam vrh esporta se trenutno čini kao nedostižan cilj. Ipak, razvojni studio iza igre id Software, izdavač Bethesda i ESL, smatraju kako u esportu postoji mjesto za kvalitetan arena shooter. Žanr koji su definirali Quake i Unreal Tournament naslovi danas je tek u nastojanjima da vrati barem djelić staroga sjaja. Vremena u kojima su takve pucačine stvarale i oblikovale esport su prošla, situacija je puno drugačija nego prije dvadeset godina, a konkurencija nikad veća. World Championships neće biti dovoljni za etabliranje Quakea u vrh esporta, ma koliki god bio nagradni fond. Za to će trebati puno više.
 

 
Quake Champions je od samih početaka razvijan kao esport naslov. Trenutno je igra u beta fazi i u njoj će ostati još neko vrijeme. Što se tiče igara koje žele biti relevantne u esportu, to je sasvim normalan put. Prijavu za učešće u beta fazi igre možete ispuniti na službenoj stranici. Iako će igra biti besplatna, kako bi imali sve otključano, morat ćete platiti. U protivnom ćete zarađivati "Favor" s kojim ćete otključavati likove na 24 sata. Quake World Championships će se igrati u dva moda, Sacrifice i Duel. Kvalifikacije počinju krajem lipnja, a sve će završiti s finalima od 24. do 26. kolovoza na QuakeConu.
 
Tradicija, romantika i nostalgija starih Quakera neće biti dovoljna za revitalizaciju Quake esporta. Nedostatak kvalitetne pucačine tog tipa posljednjih godina profilirao je mlađe gejmere u nekom drugom smjeru. Counter-Strike i Dota 2 su uspjeli očuvati svoje nasljedstvo i na tim temeljima izgraditi esport carstva, za Quake bi moglo biti prekasno. 
 
>>> Esport je jedan od najvećih globalnih fenomena današnjice. Nema relevantnog medija na svijetu koji ne izvještavaju o najvažnijim događanjima u esport industriji, a neke od najvećih globalnih kompanija ulažu stotine milijuna dolara kako bi na vrijeme ugrabile dio ovog brzorastućeg tržišta. Na Index Sportu pratite najnovije vijesti iz esporta, intervjue s najboljim profesionalnim gejmerima i uživajte u video klipovima i mečevima.  

 

Pročitajte više