Pozdrav Policajcu koji je nogama rušio velikane: 5 najboljih trenutaka karijere Mirka Filipovića

OBOŽAVATELJIMA borilačkih sportova širom svijeta poraz Cro Copa od Roya Nelsona ovog vikenda bio je tužan ne samo zato što je Filipoviću to bio treći uzastopni poraz u UFC-u, nego zbog toga što je značio kraj "boračke" karijere za Filipovića.

"Nema sumnje da će najviše ostati upamćen po ludim udarcima nogom kojima je rušio mnoge velikane" pišu Mirkovi obožavatelji, koji su povodom njegovog umirovljenja odabrali pet mečeva koji su definirali karijeru Cro Copa:

Pobjeda protiv Heatha Heringa

Iako mu je to bila sedma borba u Prideu, jedna je od prvih u kojoj su fanovi mogli vidjeti njegov znameniti rad nogu - tada perspektivnog borca dokrajčio je razornim udarcem u jetru. Bila je to impresivna demonstracija moći borca koji će se nametnuti kao jedan od fizički najdominantnijih boraca ikad.

Zaustavljanje Aleksandera Emelianenka

U porazu koji će kasnije osvetiti njegov brat Fedor, Aleks je pao nakon samo 2:09 u prvoj rundi, kada ga je Mirko onesvijestio sjajnim udarcem u glavu. Bilo je to prvi put da je Cro Cop zaustavio protivnika brzim udarcem u glavu i početak njegove legende.

Početak kraja Wanderleija Silve

Mnogi će reći da je Mirko udarcem svojom "lopatom" bio grobar Silvine karijere. Filipović je prvi kojem je uspjelo nokautirati Brazilca, nakon čega je njegova karijera nezaustavljivo krenula nizbrdo. U idućih sedam mečeva, nokautiran je četiri puta. Mirko ga je pobijedio u polufinalu Pridea 2006. i izborio finale protiv Josha Barnetta.


Crna mačka za Josha Barnetta


Uslijedilo je dakle finale u kojem Mirko pobjeđuje Barnetta i osvaja Grand Prix. Barnett je tako ostao bez druge i posljednje prilike da osveti poraz koji mu je Filipović nanio u njihovom prvom susretu.

Pobjeda na Pride Open Weight Grand Prixu 2006.

Nažalost, Filipović je jedan od najvećih koji se ikada borio slobodnim stilom, a da nije osvojio Pojas. Zato njegovo najveće postignuće ostaje osvajanje velike nagrade u Prideu. To što nikad nije nosio pojas ne zasjenjuje njegovu reputaciju kao jednog od najboljih boraca svih vremena.

Pročitajte više