Poziv na linč: Zaokružili glave navodnih huligana i napisali imena splitskih policajaca

Foto: Screenshot Facebook

NEKOLIKO sati nakon utakmice između Hrvatske i Češke na društvenim mrežama pojavile su se fotografije navodnih ''diverzanata iz Sain Etiennea'', koji su se ''hvalili svojim nedjelom'', a rulja žedna krvi u potrazi za krivcima išla je toliko daleko da su zaokružene glave nekih navijača, uz koje su priložena i imena, bez ikakvog dokaza da se zaista radi o tim ljudima.
 
Da apsurd bude potpun, na Facebooku je otvoren profil jedne ''pravedničke grupe'' koja je objavila fotografiju navodnih izgrednika, označila ih i prozvala ih imenom i prezimenom, a najmanje trojica od njih su policajci, kojima je u opisu posla baš navijačka problematika.
 
Petar Vidić je zaista u Francuskoj, ali tamo nije došao kao navijač, još manje huligan. Vidić je poslan u Francusku kao dio ešalona hrvatske policije, koja bi trebala pomoći francuskim kolegama u slučaju nereda koje bi napravili hrvatski navijači. S druge strane, Antonio Šimić i Marko Barišić,obojica članovi interventne policije utakmicu protiv Češke gledali su putem televizora i nisu se pomakli is Splita.
 
Od trenutka kad je bačena prva baklja na travnjak stadiona u Saint Etienneu krenuo je stampedo nekih hrvatskih medija, političara i Facebook pravednika, koji su se natjecali tko će žešće udariti na ''klošare, luzere i teroriste'', pritom ne birajući ni sredstva, a ni način obračuna s njima.

> "Terorist" iz St. Etiennea za Index: Prijete mi klanjem zbog komentara na Facebooku

> Thomas Bauer: "Kartu napada" nacrtao sam u Paintu za tri minute

> Odvjetnik BBB-a: Tužit ćemo sve koji su pozivali na naš linč

> Hrvatsku zahvatilo bjesnilo: Traži se krv

> Kolinda sišla s uma: Za nerede na utakmici okrivila Orjunaše

Predsjednica države, ničim izazvana, iste je večeri ispalila da su to napravili orjunaši, naravno, nemajući blage veze što je ORJUNA, a neki novinari u najtiražnijim sportskim tiskovinama pisali su huškačke pamflete, optužujući bakljaše za organizirani terorizam, uspoređujući ih s četnicima, a navijače koji su se s njima sukobili na tribinama stadiona Geoffroy Guichard izjednačili su s braniteljima, koji su 91' ustali u obranu protiv velikosrpske agresije.
 
Kako je priča o potencijalnim neredima bila pokrenuta nekoliko dana prije utakmice između Hrvatske i Češke, kad je član udruge ''Uvijek vjerni'' Kruno Grlević u HRT-ovoj emisiji ''Otvoreno'' izjavio kako ima informacije da će iz Hrvatske u Francusku doći skupina koja bi mogla prekinuti utakmicu, neki navijači su se otvoreno, na svojim Facebook profilima, sprdali na taj račun, tagirajući se da su u okolici Saint Etiennea naoružani paklenim planom za rušenjem hrvatske reprezentacije, bez obzira što se iz Hrvatske maknuli nisu.
 
No, eto, netko valjda mora odgovarati, pa makar s neredima nemao veze.
 
 

Pročitajte više