EURO 2020

Poznate sve jakosne skupine: Evo koga Hrvatska može izvući u borbi za Euro 2020.

FOTO: EPA

HRVATSKA će u ždrijebu kvalifikacija za Euro 2020. u Dublinu 2. prosinca biti u prvoj jakosnoj skupini. Iako je svojim nastupom u Ligi nacija umalo bez njega ostala, Dalićeva reprezentacija zadržala je status nositelja i izbjegla vrlo neugodne protivnike.

Hrvatska u borbi za Euro ne može igrati protiv Švicarske, Portugala, Nizozemske, Engleske, Belgije, Francuske, Španjolske, Italije i Poljske.

Ali zato u ostalim kombinacijama u kvalifikacijskoj skupini može izvući vrlo zanimljive protivnike. Mogući su regionalni okršaji s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Mađarskom, Slovenijom, Albanijom ili Crnom Gorom.

Kvalifikacije traju od ožujka do studenog sljedeće godine. Reprezentacije će biti smještene u deset skupina, a sudionici Final Foura Lige nacija, koji su na fotografiji u potu Lige nacija, bit će smješteni u skupine A do D. Te skupine imat će po pet reprezentacija i igrat će osam kola što sudionicima Final Foura omogućuje dva termina u lipnju za odigravanje završnice.

Od jačih reprezentacija, u potencijalnoj skupini smrti prijeti samo već spomenuta Njemačka, ali tu su reprezentacije Islanda, Turske i Grčke koje mogu biti neugodne na putu do velikog natjecanja. U jednoj od najlakših mogućih skupina Hrvatska može izvući, primjerice, Češku, Mađarsku, Litvu, Gibraltar i San Marino.

Na sljedećem Europskom prvenstvu će, kao i na prošlom, igrati 24 reprezentacije. Dvadeset će ih se plasirati kroz kvalifikacije, a preostale četiri kroz dodatne kvalifikacije. No njih više neće činiti trećeplasirane reprezentacije iz kvalifikacijskih skupina nego pobjednici Liga nacija.

Kvalifikacije za EP traju od ožujka do studenog sljedeće godine, a dodatne kvalifikacije će se igrati u ožujku 2020. godine. U njima će sudjelovati četiri pobjednika skupina unutar istog ranga Lige nacija, odnosno 16 momčadi.

Ako neka reprezentacija plasman na EP osigura izravno kroz kvalifikacije, njezino mjesto će u dodatnim kvalifikacijama zauzeti prva sljedeća reprezentacija po renkingu s time da reprezentacije ne mogu igrati protiv momčadi iz višeg ranga.

Pročitajte više