Poznati svi timovi koji će sudjelovati u Vip Adria League, ali ne i u kojim sastavima

FOTO: Vip Adria League

Završili su kvalifikacijski kupovi za Vip Adria League. Napokon je poznato svih osam timova koji će se natjecati u League of Legends i Counter-Strike: Global Offensive regionalnim ligama u organizaciji Vipa i ESL-a. Međutim, još nije poznato u kojim sastavima će timovi igrati, a sve ćemo saznati do početka lige, 19. rujna. 
 
>>SVE MANJE MJESTA U REGIONALNIM ESPORT LIGAMA Nema pozivnica za hrvatske timove
 
Podsjetimo, po četiri tima za svaku igru dobilo ja pozivnicu za nastup u ligi, dok su ostala četiri izborila svoj nastup kroz kvalifikacije. Kako je i najavljeno, liga uključuje i natjecanje u FIFA-i za koje će se organizirati online kvalifikacije, a završni turnir održat će se na Reboot InfoGameru, kao i za druge dvije igre. Nagradni fond za LoL i CS:GO iznosi po 10 tisuća eura, za FIFA-u 18 tri tisuće eura te tisuću za FIFA-u 17. 
 
>>KREĆE REGIONALNA ESPORT LIGA Je li zaista riječ o revoluciji i što na to kažu gejmeri
 
U League of Legends ligi natjecat će se tako osam timova iz naizgled dvije zemlje, Hrvatske i Srbije. Kako određeni timovi predstavljaju tvrtke i brendove, tako i ta pripadnost može zavarati. 
Među pozvanim ekipama bili su ASUS ROG ELITE, Klan RuR, x25 MARVO te KlikTech, dok su nastup kroz kvalifikacije izborili redom Bontech, Belgrade Eyes (uskoro Crvena zvezda/Red star), Sigurno Sigurno te Ancestral LoL. 
 
Glavni favorit za osvajanje lige i dalje ostaje KlikTech (ex. Instinct Esports). Dobro poznati tim nastupa za novi hrvatski esports brend koji će biti zastupljen i u CS:GO ligi, a imaju i igrača koji se pokušava plasirati na završnicu FIFA turnira. 
 
Srpski sportski div Crvena zvezda pod svoje je uzeo League of Legends tim Belgrade Eyes, koji će ih predstavljati u nadolazećoj ligi. Međutim, kako smo i ranije naveli, postava još nije kompletirana te traže nekoliko igrača. U sličnoj situaciji je i nekoliko drugih timova.
 
>>SRBI PRATE TRENDOVE Crvena zvezda slaže esport tim
 
Stoga je lako je moguće da do početka lige vidimo drugačije sastave timova koji su se kvalificirali za liku, a možda još poneki promijeni ime. Naime, tim Sigurno Sigurno koji je osvojio treći kvalifikacijski kup nema podršku nikakve tvrtke niti kompanije, a imaju osigurano mjesto u ligi.
 
 

 
Counter-Strike: Global Offensive liga također je puna zanimljivosti. Među pozvanim timovima nije bilo previše iznenađenja i opet su dominirali srpski timovi, a taj trend se nastavio i u kvalifikacijama.
 
Pozivnice su dobili Binary Dragons, Squared, Resistance i KlikTech (ex-Fury). Među tri srpske ekipe ubacio se jedino hrvatsko-slovenski miks, što je bilo očekivano. U ligu su se kroz kvalifikacije kvalificirali redom Locastic (Giant5), proWince, Project Lunacy i Psychoactive, koji je preko noći nakon pobjede u finalu posljednjeg kvalifikacijskog kupa postao Ripple eSports.
 
Finale četvrtog kvalifikacijskog kupa, odigranog u subotu 9. rujna, igrali su Psychoactive i Ripple eSports. Nakon pobjede Psychoactivea u finalu, Ripple eSports uzeo je pod svoje taj tim. Na ESL-ovim stranicama račun Ripple eSportsa je izbrisan, a Psychoactive je preuzeo njihovo ime. 
 
Od najave do početka lige dva su tima pronašla podršku u hrvatskim IT tvrtkama. Giant5 je na temelju dobrih rezultata posljednjih mjeseci postao Locastic te će predstavljati mladu splitsku tvrtku u nadolazećem razdoblju, dok je bivši Fury, sada KlikTech, dio novog esports brenda iza kojeg stoji osječki Kliktronik. 
 
>>PROBUDIO SE I SPLIT "Odbio sam posao zbog esporta"
 
Bez obzira na to što su poznata imena timova, ostaje nepoznanica u kojim će sastavima igrati. Vip Adria League donio nam je i ono što se već naziva "Balkan shuffle". Squared se razišao s Petrom "Holmesom" Dimitrijevićem koji je pronašao mjesto u proWinceu, a njega će navodno zamijeniti ponajbolji mladi hrvatski igrač Matija "Nyx" Jovanović, koji je dosad igrao za Locastic. Takav rasplet nakon nekoliko mjeseci pripreme stavlja Locastic u situaciju da priču gradi s novim petim igračem. Iako nije službeno potvrđeno, navodno će mjesto popuniti jedna od mladih slovenskih nada.
 

 
Pitanje je hoće li novi Ripple eSports igrati u sastavu Psychoactivea ili će se timu priključiti netko od bivših igrača koji su igrali pod tim imenom. Nešto ranije, u pripremi za novu sezonu, KlikTech je zamijenio Sandija "guGija" Pungartnika s Alanom "Impom" Pfeifferom. 
 
Iako ne znamo u kojim će sastavima timovi igrati, glavni favoriti i dalje su Binary Dragons i bit će pravo čudo ako ih netko uspije iznenaditi. Međutim, sve ostalo jedna je velike nepoznanica. Promjene u timovima neposredno prije početka sezone još su dodatno začinile cijelu situaciju. 
 
Regionalna liga bit će dobar pokazatelj koliko smo spremni za esport. Od igrača, timova, organizatora pa sve do medija i publike. Većina timova koja se natječe u Vip Adria League sada prima plaću ili barem naknadu i vrlo ih je malo bez podrške organizacije ili tvrtke. Međutim, to dovodi do novih problema. Tko, kako i preko kakvih ugovora to financira? Što je s maloljetnim igračima?
 
Iduće važno pitanje je mogu li svi igrači zadržati razinu ozbiljnosti tijekom trajanja cijele lige i kako će se ponašati pod pritiskom. Često se na ovakvim natjecanjima znaju dogoditi nesporazumi, buntovi i svađe, ali kako esport dosad nije bio u fokusu medija, često su takve stvari prolazile nezapaženo. Ovoga puta, to će se teško dogoditi. 
 
Esport u regiji pomaknuo se prema naprijed. Uz Vip Adria League tu je i Esports Balkan League koji počinje 11. rujna. Međutim, u prvoj sezoni natječu se samo pozvani timovi. Regionalni igrači imaju bolju priliku nego ikad prije dokazati se i pokazati na regionalnoj sceni, a s podrškom ESL-a sigurni smo da će najbolji timovi iz Vip Adria League dobiti mjesto i na nekom većem natjecanju. Opravdanja više nema, sada se broje rezultati. 
 
Iskreno se nadamo da je ovo početak jedne sjajne regionalne esport priče. Svim timovima želimo puno sreće u nadolazećim natjecanjima i da sve prođe u najboljem redu. Gl&Hf
 

>>> Esport je jedan od najvećih globalnih fenomena današnjice. Nema relevantnog medija na svijetu koji ne izvještavaju o najvažnijim događanjima u esport industriji, a neke od najvećih globalnih kompanija ulažu stotine milijuna dolara kako bi na vrijeme ugrabile dio ovog brzorastućeg tržišta. Na Index Sportu pratite najnovije vijesti iz esporta, intervjue s najboljim profesionalnim gejmerima i uživajte u video klipovima i mečevima.

 

Pročitajte više