Prava istina o Petru Metličiću: "Kapetan nije otpisan zbog godina, nego zbog nediscipline"

IME koje je javnost najviše zazivala uoči i tijekom Europskog rukometnog prvenstva je ono Petra Metličića.

> Gobac: Nitko se ne može sam pozivati u reprezentaciju pa ni Metličić

> Metličić odlučio: Više se ne vidim u Červarovoj reprezentaciji

Prigovaralo se Červaru i zbog izostavljanja naših obrambenih bedema Špoljarića i Dominikovića, no kada je postalo jasno da je Hrvatska dobila novog ministra obrane u liku Jakova Gojuna, dvojac je preko noći preboljen.

No, s kapetanom nije samo tako. Ipak je riječ o legendi koju nije jednostavno gurnuti pod tepih. Preplašeni se Kopljar pokazao kao nedorastao zadatku (vjerojatno niti nikad neće biti), a iako je Buntić odigrao svoje najbolje veliko natjecanje u karijeri, mjesta za Metličića je moralo bilo. To je bilo jasno i najvećem rukometnom laiku.

Kada smo o ovoj temi još u rujnu pričali sa Zoranom Gopcem, gospodar hrvatskog rukometa je bilo poprilično jasan.

"Ne može se čovjek sam pozivati u reprezentaciju bez obzira tko je on. To iskače iz nekog konteksta. Pero sada ima preko 34 godine, a u Londonu će imati 37. Ako priliku nećemo dati Kopljaru, Buntiću ili Markotiću onda možemo zaboraviti rezultat u Londonu."

"Nedolično se ponašao u svlačionici"

Takav se stav o Metličićevom kratkom roku trajanja provlačio sve do jučer kada je Gobac u intervjuu za Sportske novosti priznao da se zec ipak skrivao u nekom drugom grmu. Gobac je napokon odlučio, prema vlastitim riječima, priznati istinu.

"Vrijeme je da kaže pravu istinu glede Pere Metličića. Nije on ispao iz reprezentacije zbog procesa pomlađivanja, nego zbog toga što se počeo nedolično ponašati u svlačionici. Metličić je samo igrač - sjajan svih ovih godina, ali ipak samo igrač", objasnio je Gobac i dodao:

"Onaj koji misli da ima pravo biti više od igrača, može zaboraviti reprezentaciju. Metličić je to pomislio i zato ga nije bilo tu. Što će biti sudbina i svakog sljedećeg koji to pomisli."

Je li riječ o već poznatom incidentu u kojem je kapetan odlučio čelnike Saveza izbaciti iz svlačionice, Gobac nije htio otkriti.

"To nije bitno, bitno je da svlačionica ne može biti zoološki vrt. U njoj mora biti reda i rada jer se samo tako može do medalja", oštar je bio Gobac.

Zašto su onda novinari krivi?

A oštar je bio i prema novinarima kojima je prigovorio prozivanje zbog Metličića.

"Novinarima bi trebalo malo više pristojnosti u nekim njihovim tekstovima. Nikada neću dopustiti da nam neki projekt dolazi u pitanje jer novinari misle da oni ne valjaju. Tako je bilo u Austriji. Stalno prozivanje zbog Petra Metličića prevršilo je sve granice dobrog ukusa", zaključio je čelnik Saveza.

Hrvatska je na koncu i bez Metličića napravila rezultat iznad svih očekivanja.  Austrijsko je srebro pokrilo Červarove i Gopčeve odluke, Metličić je preboljen lakše nego što je možda i zaslužio. No, nejasno je zašto Gobac proziva  novinare koji su nanjušili ono što je i on sam na koncu priznao - Metličić nije otpisan zbog svojih godina, nego zbog navodne nediscipline.

Pročitajte više