Hrvatska rukometna reprezentacija

Pred hrvatskim rukometom je najvažnija odluka u povijesti. Evo što struka misli

Foto: Guliver Image

HRVATSKA rukometna reprezentacija ispala je sa Svjetskog prvenstva u Egiptu nakon poraza od Danske. Lino Červar je još nakon poraza od Argentine objavio da odlazi nakon turnira i Hrvatski rukometni savez traži novog izbornika. Vremena nema puno jer Hrvatsku između 12. i 14. ožujka čeka kvalifikacijski turnir u Montpellieru s Francuskom, Portugalom i Tunisom. Mora se plasirati među prve dvije reprezentacije kako bi se plasirala na Olimpijske igre u Tokiju.

Predsjednik saveza Tomislav Grahovac danas je potvrdio kako odluka o novom izborniku još nije donesena, ali se u medijima i javnosti provlači nekoliko imena koja su zasad favoriti.

Šprem želi Metličića, Vuković Smajlagića ili Obrvana

Goran Šprem je za RTL rekao kako želi bivšeg kapetana Peru Metličića za izbornika. "Radi u rukometu i već je bio pomoćnik Željku Babiću. Ne trebaju nam eksperimenti, treba nam čovjek iznutra, a Pero sve kuži i poznaje. Imamo puno dobrih mladih trenera, moj glas ide njemu", rekao je Šprem.

Petar Metličić igrao je istaknutu ulogu kao igrač Červarove Hrvatske koja je osvojila svjetsko i olimpijsko zlato kada je kao kapetan predvodio momčad. S Ivanom Balićem je pokrenuo akademiju za mlade igrače, a jedan od najpoznatijih izdanaka je Marin Šipić. Rukometni klub Balić&Metličić Metličić je kao trener uveo u prvu ligu. Osim toga nema bogato iskustvo. Između 2015. i 2017. godine bio je pomoćnik Željku Babiću u seniorskoj reprezentaciji, a Hrvatska je u tom periodu osvojila europsku i svjetsku broncu. 

 

Čitatelji Indexa žele crnogorskog trenera, Jović se protivi

Index je prije nekoliko dana proveo veliku anketu u kojoj je Veselin Vujović dobio 35% glasova od 21 tisuće čitatelja, jedan posto više od Irfana Smajlagića. Vujović je dokazani trener koji je u karijeri vodio i klubove i reprezentacije. Za Index je rekao kako želi postati izbornik, ali sumnja da će se to dogoditi, pri čemu je implicirao da razlozi za to nisu sportske naravi.

''Ne bih se želio nametati i reklamirati, ali ako pogledamo sve reprezentacije kojima je izbornik stranac, sve su one strašno puno napredovale. Švedska, jedna od najtrofejnijih rukometnih nacija s golemom tradicijom, ima Norvežanina za izbornika. Njemačku, zemlju u kojoj je nastao rukomet, vodi Islanđanin Alfred Gislason, a Dagur Sigurdsson ih je prije pet godina odveo do naslova prvaka Europe. Srbija je također uzela Španjolca za izbornika i odmah se vide rezultati. U kvalifikacijama za Euro su pobijedili i remizirali s Francuskom. Stranac je lišen pritiska javnosti i svih tih igrica u reprezentaciji i oko nje. Njega baš briga za klanove i spletke. Njegov posao je da na najbolji mogući način pripremi momčad i da se autoritetom nametne igračima. Šteta što ljudi u Hrvatskoj ne razmišljaju o tome'', smatra legendarni Crnogorac.

S njim se ne slaže Patrik Ćavar, koji je za Index objasnio zašto Hrvatskoj ne treba strani izbornik.

Njegovom dolasku protivi se direktor PPD Zagreba Božidar Jović, koji je u našem studiju rekao: "Možda je bilo riječi o njemu kao izborniku ranije, ali ne sada. Naše iskustvo s njim u Zagrebu je odlično. On vlada ekipom i drži sve konce. To je njegov plus. U ekipi se zna tko što radi i on uvijek motivacijski odradi odlične stvar. On nekad voli voziti autobus i naplaćivati karte, on ima i loših strana, ali puno više boljih."

Javnost zaziva trenera koji je s Červarom postigao najveće uspjehe

Jedan od onih kojeg navijači već dulje vrijeme zazivaju je Irfan Smajlagić. Hrvatska je uzela svjetsko zlato u Portugalu 2003. godine i olimpijsko u Ateni godinu dana kasnije s Červarom na čelu, ali se u javnosti neformalno prihvatila teza da je pravi kreator pobjedničke taktike bio Smajlagić.

Premda je uvijek bio favorit prema anketama, Savez o Smajlagiću nikad nije ni razmišljao kao o ozbiljnom kandidatu. Jednostavno, gazde hrvatskog rukometa nikad nisu željeli na klupi jedno od najboljih desnih krila u povijesti rukometa. 

Smajlagić je posljednji angažman imao kao izbornik reprezentacije Irana 2016. Prije toga je trenirao Čakovec, bio je asistent Lini Červaru od 2003. do 2006., s mladom reprezentacijom je uzeo europsko zlato 2006., na SP-u 2009. u Zagreb je doveo reprezentaciju Egipta, a još je vodio Bosnu iz Sarajeva, Zamet i zagrebačku Lokomotivu.

Bivši reprezentativac Zvonimir Bilić samo je jedan od onih koji smatra da je Smajlagić najbolje rješenje.

Goluža ponovno jedan od favorita. Obrvan, Vori i Horvat čekaju iz sjene

Jedan od glavnih favorita je Slavko Goluža, bivši igrač reprezentacije i trener. Goluži bi veliki adut mogla biti činjenica da je u dobrim odnosima s vodstvom Saveza, ali je u posljednjih desetak godina izgradio ozbiljnu trenersku karijeru. Vodio je reprezentaciju nakon što se Červar oprostio prvi put. Od 2010. godine do 2015. osvojio je svjetsku, europsku i olimpijsku broncu. Bio je i trener Zagreba s kojim je osvojio dva prvenstva i kupa, a posljednje tri godine vodi slovački Tatran Prešov. Legendarni golman Valter Matošević smatra kako su Goluža ili Smajlagić najbolje rješenje.

Kao i uvijek kada je riječ o novim izbornicima, spominje se i ime Ivice Obrvana, čovjeka koji je vodio Zagreb, Metković, Medveščak, Chambéry, Gorenje i Sjevernu Makedoniju. "Nakon četiri godine rada u vrhunskom klubu kakav je Chambéry, došlo je vrijeme za razlaz. Ja sam se vratio u Hrvatsku i svjesno napravio pauzu. Prije koronavirusa sam imao tri ili četiri ponude koje su bile interesantne, ali je moja procjena bila da ne moram žuriti i da mogu pričekati nešto interesantnije, ne znajući da će se s virusom dogoditi što se dogodilo. Klubovi trenutno razmišljaju kako je glavno preživjeti i ostati u ligi bez obzira na poziciju, a trenere zadržavaju jer im se ne isplati plaćati njega i novog trenera. Trenutno sam bez posla", rekao je za Index prije prvenstva.

U istom intervjuu opisao je i kako je zamalo ponovno postao trener Zagreba, ali se Jović odlučio za Igora Vorija. Bivšeg pivota reprezentacije neki vide i kao novog izbornika.

Svoju šansu čeka i Hrvoje Horvat, čovjek koji je bio pomoćnik Lini Červaru. Njegov glavni adut mogla bi biti činjenica da je kvalifikacijski turnir za manje od dva mjeseca, a vremena za pripreme neće biti. U takvim okolnostima logično je da momčad preuzme netko tko najbolje pozna trenutnu situaciju, a Horvat je do jučer bio u Egiptu s igračima.

U kontekstu novog izbornika spominjali su se i Goran Perkovac, Nenad Kljajić i Zlatko Saračević, ali čini se kako u ovom trenutku nemaju velike šanse.

Upravni odbor Saveza, koji čine Zoran Gobac, Tomislav Grahovac, Valer Matošević, Ivica Maraš, Boris Mesarić, Dragan Kovačević, Željko Maletić, Josip Posavec, Hrvoje Vojvoda, Vili Bassanese, Željko Udovičić, Josip Ergović, Nikola Rukavina, Božica Palčić i Antun Blažević, morat će vrlo brzo donijeti odluku. S obzirom na to da se kvalifikacijski turnir igra u Francuskoj i da je Portugal i na ovom turniru dokazao kako je sila koja raste, ovo bi mogla biti jedna od najvažnijih odluka u povijesti hrvatskog rukometa.

Pročitajte više