hnl

Pred Torcidom stajao na ogradi, zbog Hajduka završio na Hitnoj. Sad ide u Mamićev tim

Foto: Pixsell, Index

ŽELJKO KOPIĆ skrenuo je s trenerskog puta u Maksimir. Dočekao je konačno priliku u pogonu Dinama i trebao bi postati šef omladinskog pogona. Već kao mlad trener Kopić je odrvenio u Dinamovoj čekaonici za mjesto na klupi, ali put ga je tada odveo u Hajduk te ga se prvenstveno predstavlja kao bivšeg trenera Hajduka. Treba zato podsjetiti tko je Željko Kopić, 42-godišnji Osječanin, koji u velikoj rotaciji nakon odlaska Nenada Bjelice i završetka jedne ere ulazi u Dinamo, na jednu od delikatnijih pozicija u klubu.

Puno prije njegovog angažmana u Hajduku, koji će mu obilježiti dosadašnju karijeru, Kopić je bio figura bliska Maksimiru i jedan od kandidata za trenera koje su Mamići držali na vezi. Nudili su mu i klupu Lokomotive da uđe u sustav, bio je među isturenim kandidatima nakon odlaska Zorana Mamića s klupe Dinama, ali izabran je tada Cico Kranjčar, a Kopić je skrenuo na jug. 

Karijeru je započeo u Zagorcu u Krapini pa je preko Segeste došao do Lučkog i našao se u prvoj ligi. U prvoj sezoni srušio je tada Hajduk na Poljudu. Bio je potom u Cibaliji, odakle prelazi u NK Zagreb, a ostaje upamćena epizoda kada je prepustio mjesto na klupi Draženu Mediću, gazdi kluba i omiljenom građevinaru Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba, dok je Kopić u praksi i dalje vodio momčad. Od Medića se zaputio u Koprivnicu, gdje je konačno dobio stabilne uvjete za rad, a to je rezultiralo i prvim većim rezultatima. 

Sa Slavenom na korak do trofeja i klupe Dinama. Mamić mu je nudio Lokomotivu 

Prije točno četiri godine odveo je Slaven u finale Kupa protiv Dinama i za dlaku izgubio (2:1). Pri kraju utakmice, kod 1:1, Marko Rog je s 30 metara, više iz očaja, zapucao prema vratima Slavena, a golmanu Rozmanu lopta je prošla kroz ruke. Kopić je ipak srušio Dinamo u prvenstvu. Slaven je u igrao fin nogomet s puno kombinatorike, a vidljiv je bio Kopićev rad.

Stručni komentatori hvalili su ga i nazivali avangardom u sterilnom hrvatskom prvoligaškom nogometu. Željko Kopić je znao što radi, njegova igra je imala glavu i rep i postao je hit trener HNL-a.

Bio je i nesavladiva prepreka za Matjaža Keka i za Rijeku, a upravo je on otkrio Hebera dos Santos Arauja, fantastičnog Brazilca koji je kasnije briljirao u dresu Rijeke. 

U to vrijeme na Poljudu je počeo kaos zbog smjene vlasti. Torcida se nakon poraza od Rudeša prvi put okrenula protiv Uprave Ivana Kosa, a platio je trener Joan Carillo. Bio je tek 11. mjesec, a Hajduk je imao minus 12 i izgubljenu sezonu. Kos je nazvao Kopića koji se mjesec dana ranije razišao s Belupom nakon lošeg starta natjecanja. Hajduk je dobio osječku vezu na čelnim pozicijama kluba. 

13. studenog 2017. u prostorijama Poljuda Kopić je službeno imenovan kao novi trener splitskog kluba.

''Kontakt i poveznica između Hajduka i mene postoji već duži niz godina. Nismo imali priliku,ali sada sam sretan što sam tu. Zanima me način na koji će se igrači adaptirati na moje zahtjeve i koliko brzo ćemo napraviti koheziju unutar grupe koja je posljednjim događajima poljuljana", kazao je Kopić na predstavljanju. 

Momčad se adaptirala izvrsno, s Kopićem su imali šanse i veliki zalet prema prvom mjestu, ali na tribinama je kuhalo. 

U travnju je Dinamo dolazio na Poljud nakon poraza od Osijeka. Hajduk je pobjedom mogao doći na svega dva boda manje. Nakon dugo vremena hajdukovci su bili favoriti u derbiju, ali dan pred utakmicu buknula je afera s dodvoravanjem prvoligaškim sucima koje su ljudi iz Hajduka, prema saznanjima navijača, častili tijekom sezone. Nije bilo papirnatog dokaza, ali u klubu su se pozivali na transparentnost i načela Hajduka te eliminirali Kosa, a s njim i Antu Šalinovića, masterminda njegovog Hajduka. 

Nije se snašao u igrama na Poljudu. Nakon što je Torcida maknula Kosa, izgubio je sve konce 

Hajduk je izgubio u derbiju, a onda se sve raspalo. Kopić je izgubio konce u momčadi u klubu i oko njega. Momčad mu je okrenula leđa i na terenu su točno tako izgledali. Prvi čovjek Uprave nakon natječaja metodom "head huntinga" postao je Jasmin Huljaj, došao je iz farmaceutske industrije i vrlo brzo počeo se baviti mišlju kako što prije napustiti Poljud. 

Kopiću se sve vrtjelo u krug: opet je pobijedio Dinamo na Maksimiru, opet je došao do finala Kupa i opet je izgubio od Dinama, ovaj put uz asistenciju suca Marija Zebeca o kojoj se i danas priča. Kopić je bio najtiši, on je postao ničiji tip u klubu bez čvrstog vodstva. U periodu od zamjene do sportskog direktora dogurao je otpisani Saša Bjelanović koji je u kaosu unutar kluba tijekom vremena postavio paralelnu liniju zapovijedanja. 

Kopić je odgovarao još samo navijačima koji su bili jedina konstanta u klubu. Nakon šokantnog poraza od Rudeša popeo se na ogradu pred Torcidu, objašnjavao im kako je do njega došlo i koji je plan za dalje.

''Pet mjeseci smo radili, radili i radili i u ovom trenutku nitko ne može reći da oni neće, ali jednostavno je glava izvan svih stanja. Preuzimam odgovornost i hvala vam na podršci. Situacija je bila mnogo bolja prije šest mjeseci, kada sam stigao, nego što je danas. Imamo problem u svlačionici'', vikao je Kopić, dok je Torcida tražila smjenu cijelog vodstva. 

Hajduk je sezonu završio na trećem mjestu, a u novoj je ispao iz Europe od Steaue i nanizao šest kola bez pobjede.

Huljaj je tvrdio da štiti Kopića, ali nije mogao zaštititi ni sebe. Dogovarao je paralelno transfer Igora Tudora na Poljud pa je preko noći odustao i objavio da Kopić ipak ostaje. Dan kasnije opet dolazi do preokreta. Krizu upravljanja izazvala je informacija da je Željko Kopić nakon jednog poraza proveo večer u društvu Igora Štimca i novinara Zdravka Reića. Huljaj ovaj put nije imao izbora, napravio je ono što su mu vikali s tribine i nakon deset mjeseci napustio je klub.

''Čovjek mi je došao zahvaliti na podršci, donio mi je kući bocu vina na poklon. Nevjerojatno je što rade od Hajduka", rekao je o smjeni Kopića tada Igor Štimac, koji je aktivno sudjelovao u kritikama protiv klupske Uprave i aktivnostima oko kluba. 

Bilo je to 48 sati Hajdukovog ludila.

Kopiću je pozlilo nakon smjene i zbog pritiska frakcija oko kluba. Završio je na Hitnom prijemu na splitskim Križinama zbog boli u prsima. Ne pamti odlazak iz Splita po dobrom, a danas ne vidi smisla da o tome puno govori.

Rekao nam je jučer da se mnoge stvari ionako nikad ne doznaju niti se napišu. Mjesec dana nakon odlaska iz Splita Kopić je dobio posao na Cipru. Postao je trener Pafosa i odradio 36 utakmica. Od početka studenog 2019. bio je bez posla i opet napravio cijeli krug, od Torcidine ograde do najužeg tima Zdravka Mamića.

 

Pročitajte više