Predstavljamo reprezentaciju Australije: Verbeek ne može ponoviti Hiddinka

U LIPNJU 2000. godine Australci su bili 92. momčad Fifine ljestvice. Deset godina trebalo im je da uđu među 15 najboljih, a početak kolektivne euforije Australiju je zahvatio 2005. godine, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj. Osim velike podrške javnosti, reprezentacija je dobila dobru logističku podršku, a sve je rezultiralo porastom ugleda.

Da Luis Medina Cantalejo nije Talijanima poklonio jedanaesterac u 93. minuti susreta u Klagenfurtu, danas bi Socerroosi lovili svoj najveći uspjeh - četvrtfinale Svjetskog prvenstva.

U kobnoj grupi F, Australci su za razliku od Zlatka Kranjčara razbili Japan (3:1, pogoci Cahilla i Aloisija), nešto uvjerljivije izgubili od Brazila i potom u Stuttgartu odigrali ključni remi za prolaz dalje u novoj tragikomediji hrvatske reprezentacije na velikim turnirima.

U osmini finala čekao ih je kasniji svjetski prvak. Ispali su, ali Guus Hiddink svejedno je ostao zapisan kao najuspješniji australski izbornik. Jedini koji je Australce odveo na Svjetsko prvenstvo osim Hiddinka je Srbin rođen u Mostaru.

Rale Rašić kojeg Australci priznaju kao jednog od revolucionara tamošnjeg nogometa razočarao je kada 1974. godine nije prošao skupinu na SP-u u Zapadnoj Njemačkoj. Savez mu je zbog tek jednog izborenog boda na SP-u uručio otkaz, a Rašić je kao i velika većina javnosti kao glavni razlog za to isticala njegovo podrijetlo.

Na Svjetsko prvenstvo 2006. godine plasirali su se kao 44. momčad svijeta, u dokvalifikacijama su pobijedili Urugvaj. Osim što su u Njemačkoj 2006. godine postigli svoj povijesni uspjeh, zabili su i prvi pogodak uopće na svjetskim prvenstvima. 2010. godine na svjetsku smotru idu kao 20. po renkingu Fife.

Do Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi stigli su Australci furiozno kroz azijsku konfederacijsku skupinu, u koju su ubačeni nakon Svjetskog prvenstva 2006. godine. Uoči ždrijeba pretkola, Australci su bili nositelji i uključili su se u natjecanje tek u trećoj rundi, kada su momčadi podijeljene u skupine. Australija je ušla u grupu s Katarom, Irakom i Kinom, koju su tamošnji kritičari odmah prozvali skupinom smrti. 

Pim Verbeek u svojoj je premijeri na mjestu Hiddinkova nasljednika u Melbourneu svladao Katar s 3:0. Verbeek je većinu igrača crpio iz Europe i javno je izjavio da australska liga nema reprezentativnu kvalitetu. U drugoj utakmici Mark Schwarzer spasio je Australiju od poraza od Kine obranivši jedanaesterac u posljednjim minutama.Kewell je zabio glavom za domaću pobjedu nad Irakom, koji im je jednakom mjerom uzvratio u Dubaiju.

U Dohi su svladali Katar 3:1 i plasirali se u četvrtu dionicu natjecanja. U novoj skupini dobili su Japan, Bahrein, Katar i Uzbekistan. Nanizali su Australci pet pobjeda, zabijali su Cahill, Kennedy, Emerton, Bresciano, te upisali remi s Japanom. Imali su i ponešto sreće, a 5. lipnja u stilu su, remijem 0:0, u Dohi potvrdili svoj plasman na Južnu Afriku.

Nemaju Hiddinkovu kemiju

Nizozemac Pim Verbeek odlučio je Australcima unijeti europski nogometni duh. U 28 utakmica, koliko je do sada odradio za kormilom momčadi, ima 16 pobjeda, 57 posto. i već je na petom mjestu po uspješnosti australskih izbornika. Zanimljivo, Verbeek je bio desna ruka Guusa Hiddinka na Svjetskom prvenstvu 2002. godine na klupi Južne Koreje. Osvojili su treće mjesto, a Hiddink je novi izazov pronašao baš u Australiji. Verbeek se također očito već zasitio posla u Australiji i nedavno je službeno objavio da nakon SP-a odlazi u Maroko, raditi s mlađim reprezentacijama te zemlje. To je samo jedan u nizu "detalja" zbog kojih ova Australija nema polet one Hiddinkove.

U Južnoj Africi, na trećem svom nastupu na Svjetskim prvenstvima, tražit će čudo u skupini s Ganom, Srbijom, i Njemačkoj, koja ne bi trebala imati većih problema u rješavanju prve dionice. Okršaj Gane i Srbije ipak bi trebao biti ključni ogled ove grupe, a Australci koji su i u kvalifikacijama pokazivali dosta slabosti, unatoč ugodnoj statistici i činjenici da su druga najbrža momčad koja je izborila plasman u Afriku.

Nadalje, na popisu Verbeek ima čak četvoricu trenutno ozlijeđenih igrača, a to su Harry Kewell (Galatasaray), Mark Bresciano  (Palermo), Brett Emerton (Blackburn) i Vince Grella (Blackburn).



Bresciano ima problema s leđima, Emerton s koljenom, Grella s bedrenim mišićem, a možda je pod najvećim upitnikom za Mundijal Kewell, bivši član Liverpoola, a danas igrač Galatasarayja. Verbeek ipak najavljuje da će biti spreman za Njemačku.

Od momčadi koja je 2006. godine nastupila na SP-u u Njemačkoj, na proširenom se Verbeekovom popisu nalazi 14 istih igrača, a to su Kewell, kapetan Lucas Neill, Michael Beauchamp, Bresciano, Tim Cahill, Scott Chipperfield, Jason Culina, Emerton, Grella, Joshua Kennedy, Mark Milligan, Craig Moore, Mark Schwarzer i Luke Wilkshire.

Pročitajte više