Predstavljamo reprezentaciju Čilea: Favoriti za viceprvaka "španjolske" skupine

PREDSTAVLJANJE reprezentacija koje će nastupiti na Svjetskom prvenstvu nastavljamo skupinom H i izabranom vrstom Čilea. Momčad Marcela Bielse trenutno je 18 momčad svijeta. Sedam puta su nastupali na SP-ima, a najbolje su prošli 1962. Tad su bili domaćini i osvojili su treće mjesto.

Povijest na SP-ima

Čileanci su bili sudionici prvog SP-a 1930. u Urugvaju, no nisu prošli dalje u skupini s Argentinom, Francuskom i Meksikom. Na sljedeće prvenstvo čekali su dvadeset godina. U Brazilu 1950. dobili su Španjolsku, Englesku i SAD. Španjolci su bili prvi, a preostale tri momčadi su imale po dva boda, no dalje su išli Englezi koji su u prvoj utakmici svladali Čile 2:0.

U Švicarskoj ih 1954. nije bilo, kao ni u Švedskoj 1958., a onda je došao domaćinski SP i najveći uspjeh Čilea. Skupinu sa Zapadnom Njemačkom, Italijom i Švicarskom su prošli kao drugoplasirana momčad sa četiri osvojena boda. U četvrtfinalu su dobili SSSR sa 2:1 da bi ih nakon toga svladao Brazil, kasniji prvak. U utakmici za treće mjesto svladali su Jugoslaviju golom u 90. minuti i tako uzeli broncu.



Nastupili su u Engleskoj 1966., ali nisu uspjeli proći skupinu. U grupi sa SSSR-om, Sjevernom Korejom i Italijom osvojili su samo jedan bod. Dalje su išli Koreja i SSSR. Nakon toga su preskočili Meksiko 1970., a četiri godine kasnije nastupili u Njemačkoj. Ali, i tu su ispali u skupini, dalje su išli domaćin Zapadna Njemačka i Istočna Njemačka.

Dalje od skupine nisu vidjeli ni u Španjolskoj 1982. nakon što su propustili prethodno prvenstvo u Argentini. Ovaj put nisu osvojili ni bod u skupini sa Zapadnom Njemačkom, Austrijom i Alžirom.


Svjetska prvenstva 1990. u Italiji i SAD-u četiri godine kasnije su propustili nakon što ih je Fifa diskvalificirala zbog jednog od najoriginalnijih pokušaja prevara u povijesti nogometa. Naime, na kvalifikacijskoj utakmici za SP 1990. protiv Brazila Čile nije smio izgubiti kako bi se plasirao na završni turnir. Čile je gubio 1:0, a vratar Roberto Rojas je pokušao izvesti nevjerojatnu prevaru. Navijači su u teren bacili baklju koja je pala barem metar od vratara, no on je krvave glave pao na travnjak. Nakon toga su ga okružili njegovi suigrači, a kasnije su odbili nastaviti igrati u nesigurnim uvjetima.

Kasnije je, međutim, utvrđeno da se Rojas ozlijedio skrivenom oštricom koju je imao u rukavicama, nakon čega je Fifa zabranila Čileu nastup na SP-u i doživotno suspendirala vratara. Ipak, kasnije su mu se smilovali pa maštoviti vratar danas radi kao trener golmana u Brazilu.



Nakon što je prošla Fifina suspenzija, kvalificirali su se na SP 1998. u Francuskoj. Tada su uspjeli proći skupinu s Italijom, Austrijom i Kamerunom. Prošli su kao drugoplasirani, no u osmini finala nisu imali sreće jer su naletjeli na Brazil. Kasniji svjetski doprvak ih je lako poslao kući sa 4:1. To im je bio i posljednji nastup na svjetskim prvenstvima jer se nisu plasirali na turnir u Japanu i Koreji.

Reprezentativni kadar


Najskuplji igrač im je Arturo Vidal, 23-godišnji veznjak Bayer Leverkusena. Za golove su zaduženi Humberto Suazo koji je na posudbi u Zaragozi i Alexis Sanchez iz Udinesea. U obrani su Mauricio Isla, također iz Udinesea, te PAOK-ov Pablo Contreras, dok je na golu Claudio Bravo koji brani u Real Sociedadu.

U konkurenciji za nastup na SP-u bio je i Dinamov veznjak Pedro Morales. Morales je odigrao nekoliko prijateljskih utakmica, ali na kraju nije prošao Bielsine škare.

Konačan čileanski popis reprezentativaca za SP:

vratari: Claudio Bravo (Real Sociedad), Miguel Pinto (Universidad de Chile), Luis Marin (Union Espanola)

braniči: Waldo Ponce (Universidad Catolica), Gonzalo Jara (West Bromwich Albion), Gary Medel (Boca Juniors), Mauricio Isla (Udinese), Arturo Vidal (Bayer Leverkusen), Pablo Contreras (PAOK), Ismael Fuentes (Universidad Catolica)

veznjaci: Marco Estrada (Universidad de Chile), Carlos Carmona (Reggina), Rodrigo Millar (Colo Colo), Jorge Valdivia (Al Ain, United Arab Emirates), Matias Fernandez (Sporting Lisbon), Gonzalo Fierro (Flamengo),Rodrigo Tello (Beşiktaş)

napadači: Humberto Suazo (Real Zaragoza), Alexis Sanchez (Udinese), Mark Gonzalez (CSKA Moskva), Fabian Orellana (Xerez), Esteban Paredes (Colo Colo), Jean Beausejour (America)

Što mogu na SP-u?

Čileanci imaju čvrstu i nezgodnu momčad, možda najbolju u posljednjih 15-ak godina. U skupini su sa Španjolskom, Švicarskom i Hondurasom i očekujemo da će se uspjeti dokopati drugog mjesta. Nakon toga će im vjerojatno doći kraj jer će ih u osmini finala čekati Brazil i ponovit će se 1998.
 

Pročitajte više