Predstavljena slalomska utrka Svjetskog kupa "Zlatni medvjed 2005"

U ZAGREBAČKOM hotelu Opera danas je predstavljen projekt slalomske utrke Svjetskog kupa skijašica "Zlatni medvjed", što će se 20. siječnja 2005. održati na zagrebačkome Sljemenu.

Utrka na Sljemenu bit će prvo, nadamo se, u nizu mnogobrojnih međunarodnih skijaških natjecanja na tom skijalištu, a Hrvatskoj i Gradu Zagrebu će završetkom rekonstrukcije ostati uređeno skijalište sa stotinjak zagarantiranih snježnih dana godišnje, kazao je dogradonačelnik Zagreba i predsjednik Inicijativnog odbora utrke Milan Bandić.

Zagreb ovom utrkom ulazi u skijašku povijest, nastavio je Bandić, govoreći o uređenju sljemenskog skijališta koje će postati važan poligon, kako za skijaške reprezentativce, tako i za rekreativce. Uređeno skijalište pola sata od središta Zagreba omogućit će i da dio novca, koja hrvatska skijaška reprezentacija troši za pripreme izvan Hrvatske, ali i novac koji hrvatski građani ostavljaju za skijanje u inozemstvu, ostane u Hrvatskoj.

Javnosti su predstavljeni radovi na uređenju i poboljšanju infrastrukture Sljemena neophodni za organizaciju utrke, pa je prije nekoliko dana na Sljemenu počelo proširenje i denivelacija Crvenog spusta, na kome će se za šest mjeseci natjecati najbolje skijašice svijeta - među njima i Janica Kostelić, Nika Fleiss i Ana Jelušić. Uskoro će početi i radovi na poboljšanju cestovnog pristupa ciljnoj areni, zapravo sanaciji postojeće šumske ceste Gornja Bistra - Crveni spust, radovi na adaptaciji ciljne kućice, te na povećanju kapaciteta dovoda vode, koja je dosad bila najveći problem skijališta. Stoga će i snježni topovi raditi sa čak 75 litara u sekundi zasnježenja, uvest će se i automatska naplata putem "ski-passova", dok je sama staza, krčenjem oko osam posto šume, bitno proširena i time je sada sigurnija za skijaše.

Predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza i Organizacijskog odbora Srećko Ferenčak naglasio je važnost utrke Svjetskog kupa skijašica kao vrhunskog međunarodnog sportskog događaja u Hrvatskoj, dodavši kako će uređenjem Sljemena mladi hrvatski skijaši dobiti kvalitetno skijalište sa stotinu snježnih dana na kome će neometano i prilično jeftino moći trenirati, što dosad nije bio slučaj.

Direktor Organizacijskog odbora utrke Vedran Pavlek kazao je kako je sa Međunarodnim skijaškim savezom (FIS) dogovoreno održavanje slalomske utrke skijašica na Sljemenu i narednih godina, dok će Zagreb u prvom slobodnom terminu tražiti u organizaciju utrke Svjetskog kupa u slalomu za skijaše. Utrka u Zagrebu, nastavio je Pavlek, privući će veliku pozornost, a kako je broj ulaznica za Sljeme ograničen - Pavlek očekuje oko 20.000 gledatelja - na glavnim zagrebačkim trgovima Bana Josipa Jelačića i Cvjetnom bit će upriličen zabavni program sa koncertima i video-zidovima putem kojih će moći pratiti utrka. Glavni press-centar bit će u hotelu Opera, manji na Tomislavcu, dok se očekuje dolazak brojnih uglednih gostiju, među kojima će biti i legendarni skijaš Alberto Tomba.

Slalomska utrka na Sljemenu koštat će od 19-20 milijuna kuna, od čega će 65 posto biti pokriveno markentingom, sponzorima i prihodima od ulaznica, dok će ostatak dati država i Grad Zagreb, kazao je Pavlek. On je dodao kako nemilih događaja otprije 18 mjeseci iz Maribora, kada su hrvatski navijači grudama gađali skijašice, sigurno neće biti na Sljemenu i zbog suradnje sa MUP-om, kao i činjenice da će svi koji dođu na Sljeme, utrku moći i vidjeti jer će zaštitnih ograda biti daleko manje negoli je bio slučaj u Mariboru, što je prema Pavleku, bio i glavni razlog incidenta.

Pročitajte više