Engleska

Preminuo je Jack Charlton, bivši prvak Engleske i svijeta

Foto: Screenshot (YouTube)

OSVAJAČ Svjetskog prvenstva 1966. godine i legendarni defenzivac Leeds Uniteda Jack Charlton preminuo je u 86. godini.

Leeds je potvrdio da je Charlton preminuo u petak navečer nakon dulje borbe s bolešću.

Charlton je zabilježio rekordna 773 nastupa za Leeds tijekom 23 godine igranja. Postigao je 96 pogodaka za ovaj klub. Ostao je poznat kao jedan od najvećih defenzivaca svih vremena.

Za reprezentaciju Engleske skupio je 35 nastupa, pri čemu je osvojio Svjetsko prvenstvo 1966. godine kada su Englezi na Wembleyju u finalu svladali Zapadnu Njemačku rezultatom 4:2.

U dresu Leedsa 1969. godine osvojio je naslov engleskog prvaka, dok je titulu FA kupa osvojio 1972. godine.

Veliki uspjeh napravio je i kao trener. On je vodio Republiku Irsku na dva svjetska i jedno europsko prvenstvo tijekom desetogodišnjeg boravka na klupi reprezentacije.

Najveći uspjeh Republike Irske na velikim natjecanjima ostalo je četvrtfinale Mundijala 1990. godine kada su tijesno ispali od Italije (1:0). Reprezentaciju je tada vodio upravo Charlton.

Brat također legendarnog Bobbyja ima poveznicu s Hrvatskom i Dinamom. Charlton je bio dio ekipe Leedsa koja je u finalu Kupa velesajamskih gradova 1967. izgubila od Dinama 2:0.

"Prije prve utakmice u Zagrebu, Jackie je bio bahat pa je govorio 'gdje je taj Zagreb, tko je taj Dinamo.' Dobro se sjećam njegovih riječi i stava. Mislio je da će lako s nama, da će nas pobijediti bez problema. No brzo je promijenio mišljenje", prisjetio se jednom prilikom Kristijan Rora, jedan od najboljih igrača te Dinamove generacije.

Pročitajte više