zoi peking

Preokret oko zlatne ruske djevojčice. Ukinuta suspenzija, ali čeka je hitno suđenje

Foto: Profimedia

KAMILA VALIJEVA (15), ruska umjetnička klizačica koja je izvela senzaciju na Olimpijskim igrama, da bi se zatim otkrilo da je bila dopingirana, moći će nastaviti natjecanje na ZOI-ju u Pekingu. Ukinuta joj je suspenzija, ali je Međunarodni olimpijski odbor zatražio da joj se sudi. 

Najljepša priča Olimpijskih igara postala je najveći skandal

Valijeva je dobila pozitivan test na trimetazidin i suspendirana je nakon što je Ruska antidoping agencija (RUSADA) to saznala 8. veljače, ali je samo dan kasnije suspenzija ukinuta, objavila je Međunarodna agencija za testiranje (ITA). Ruska djevojčica je osvojila momčadsko zlato u Pekingu s reprezentacijom Rusije nakon što je ušla u povijest Igara kao prva klizačica koja je uspjela izvesti četverostruki skok.

Međutim, nakon toga je otkriveno da je pozitivna na doping-testu, a najljepša priča Igara pretvorila se u najveći skandal. "Valijeva je uložila žalbu na privremenu suspenziju 9. veljače i RUSADA je odlučila ukinuti suspenziju, pa je samim tim ovoj sportašici dozvoljeno nastaviti s natjecanjem na Olimpijskim igrama. Razlog ovakve odluke bit će objavljen u najkraćem roku", piše u priopćenju ITA-e.

Dopingiranu rusku senzaciju spasila Ruska antidoping agencija

Ipak, Međunarodni olimpijski odbor (MOO) objavio je da će pokrenuti žalbu protiv odluke RUSADA-e i da će o svemu odlučiti Sud za sportsku arbitražu (CAS). "Koristimo pravo da se žalimo na odluku da se Valijevoj dozvoli nastavak natjecanja.

MOO neće čekati obrazloženje odluke RUSADA-e da Valijevoj ukine suspenziju jer individualno natjecanje počinje 15. veljače, pa konačna odluka mora biti donesena prije toga", piše u priopćenju MOO-a. Dodaje se da će Valijevoj "biti dozvoljeno da zatraži otvaranje uzorka B."

Međunarodni olimpijski odbor: Previše je glasina, a nema istrage

MOO-ov glasnogovornik Mark Adams ističe: "Čuli smo razne glasine i očekujemo dodatno objašnjenje, ali je jasno da je glavni dokument objavljen. MOO je 100 posto protiv dopinga i provodi temeljnu istragu svakog slučaja, ali to u ovome slučaju još nije obavljeno.

Posebno s obzirom na to da se radi o maloljetnoj djevojci." Valijeva do kraja ZOI-ja ima još individualno natjecanje. Kratki program održava se 15., a slobodni 17. veljače tako da će CAS morati presuditi prije toga. 

Podsjećamo, ruski sportaši na ZOI-ju u Pekingu su zbog sustavnog dopinga kažnjeni tako da nastupaju ne pod zastavom Rusije, nego Ruskog olimpijskog odbora. 

Pročitajte više