košarka

Presica o kojoj bruji Srbija: Mi smo velika sramota jednog malog naroda

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

ŠOK je za Srbiju što ljubimci nacije, košarkaški reprezentativci, nisu izborili odlazak na Olimpijske igre u Tokio, gdje se očekivalo da brane srebro s prošlog OI-ja.

Dnevni list Kurir tako se pita: "Jesmo li uopće zemlja košarke?", kako si inače tepaju Srbi.

Debakl je tim bolniji što se kvalifikacijsku turnir za Igre održavao u Beogradu, a za Srbiju su igrali zvijezde Micić, Teodosić, Marjanović... i Nemanja Bjelica.

Iskusni (33) igrač Miamija, sa šest godina staža u NBA ligi te MVP Eurolige 2015., bio je brutalno (samo)kritičan nakon poraza od Italije (95:102) u finalu kvalifikacija.

"Lagao bih vam ako bih vam rekao da ovo nije sramota. Kao jedan od najstarijih u momčadi prvi ću priznati kako danas nisam bio spreman kako treba. O razlozima neću, mislim da i nisu važni. Ali, igrali smo kao gov*a. S ovakvim stavom ne možemo igrati košarku. Igranje za reprezentaciju je nešto sasvim drugo", počeo je Bjelica žestoki monolog na konferenciji za medije nakon poraza:

"Ne bih pričao o pritisku, ali ako ovdje niste 100 posto, ne možete pobijediti. Mogu se ispričati našem narodu, našim navijačima, što još mogu... Naš stav, naš pristup mora se promijeniti. Jedina stvar koja je dobra u ovom porazu je... Zapravo, znate, sretan sam što sam dio ove ekipe baš večeras, jer sam s njom i osvojio srebro prije par godina, ali za pet godina neće nas starijih biti ovdje.

Posebno ga boli odnos prema jednoj legendi:

"Talent i individualna kvaliteta ne mogu donijeti pobjede na ovakvim turnirima. Bolja ekipa je pobijedila, mi ćemo imati duže ljeto nego inače, izvući dodatno iskustvo, ali ako imamo jednog Miloša Teodosića koji igra 40 minuta presing na cijelom terenu, nešto nije u redu s nama. Što je problem - ne znam."

Poslao je dramatično upozorenje:

"Nadam se da ćemo to popraviti jer nećemo postojati za pet godina ako se budemo i dalje ovako ponašali, ako nam i dalje budu ovakvi stavovi. Trebaju nam igrači koji će u reprezentaciji biti 100 posto spremni. Fizički ne toliko, već prije svega psihički. Shvaćam ja sve, korona, bubble... Ali je velika sramota kako smo izgubili ovu utakmicu. Ovo nije na stručnom stožeru, već na igračima. Mogao bih sat vremena pričati, jednostavno sam želio biti iskren. Moramo biti primjer, ne samo na terenu, gdje predstavljamo jedan mali narod, već jednostavno... nismo ni djelovali kao ekipa ovaj put."

Za kraj se opet ispričao svima i poslao poruku što znači državni dres:

"Ako me pitate iskreno, možda je i bolje što smo izgubili ako ćemo iz tog poraza nešto naučiti. Jer, ovo nije šala! Igranje za reprezentaciju nije šala! Pritisak ili ne, morate biti 100% spremni, i to svakog dana. Jer državna reprezentacija je nešto posebno. Još jednom, Italiji čestitke, a ako će moja isprika nešto značiti - ispričavam se još jednom."

Pročitajte više