U iščekivanju presuda za "Offside"

NAKON sedam mjeseci suđenja danas bi Županijski sud u Zagrebu trebao objaviti nepravomoćnu presudu protiv petnaestorice nogometaša i sportskih djelatnika optuženih za namještanje nogometnih utakmica u HNL-u koji su uhićeni u akciji "Offside".

Gotovo polovica optuženika, njih sedmero, nagodili su se s Uskokom i priznali radnje za koje ih se tereti, no odbili su predloženu kaznu Uskoka od godinu i pol dana zatvora. Uskok traži i povrat 207.000 eura.

U aferi Offside nogometaši i sportski djelatnici klubova Croatia Sesveta, Varteksa i Međimurja optuženi su za namještanje osam prvoligaških utakmica i četiri pokušaja namještanja.

Presuda je bila najavljena za 13 sati, a trebala bi ju objaviti sutkinja Gordana Mihela Grahovac, koja je proteklih sedam mjeseci sudila dvojici igrača Međimurja, trojici Varteksa, osmorici iz Croatia Sesveta, pomoćnom treneru toga kluba Goranu Jerkoviću te športskom direktoru Tomislavu Zubaku, sinu vlasnika kluba Zvonka Zubaka.

Šestorica se nagodila

Tijek suđenja bio je vrlo zanimljiv jer se preslušavanjem tajno snimljenih razgovora moglo u detalje upoznati način na koji su se namještale utakmice. Upleteni u aferu koristili su šifrirane izraze poput "soljenje janjića", "kuleni" i drugi.

Optužnicom su bila obuhvaćena još šestorica okrivljenika, no oni su se prije suđenja nagodili s Uskokom. Trojica organizatora namještanja dobila su po godinu dana zatvora i zajedno moraju državi "vratiti" oko milijun eura. Radi se o bivšem treneru u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama Vinku Šaki te dvojici slovenskih državljana Dini Laliču i Admiru Suljiču.


Nagodili su se i nogometaši Međimurja Danijel Mađarić i Mario Darmopil te njegov menadžer Mario Marenić. Darmopil je dobio osam mjeseci zatvora i morao je vratiti 20.500 eura, Mađarić je dobio sedam mjeseci zatvora i morao je vratiti 6000 eura, a Marenić je uvjetno osuđen na godinu i dva mjeseca uz rok kušnje od četiri godine te mora platiti 4.500 eura.

Popis namještenih utakmica iz afere Offside (sezona 2009/2010):

22. kolo, 27. ožujka - Croatia Sesvete - Zadar 1:2
23. kolo, 3. travnja - Slaven Belupo - Croatia Sesvete 4:0
25. kolo, 14. travnja - Rijeka - Croatia Sesvete 4:2 (poluvrijeme 2:1)
25. kolo, 14. travnja - Slaven Belupo - Zadar 2:1
27. kolo, 24. travnja - Varteks - Croatia Sesvete 4:1
28. kolo, 30. travnja - Sesvete - Zagreb 1:4
29. kolo, 8. svibnja - Cibalia - Sesvete 5:0
29. kolo, 8. svibnja - Hajduk - Međimurje 4:1

Pročitajte više