Prije 19 godina poginuo je čovjek koji je u Varaždinu slagao hrvatski United

Foto: facebook NK Varaždin

NA današnji dan prije 19 godina u prometnoj nesreći kod Posedarja smrtno je stradao Anđelko Herjavec, generalni direktor Varteksa, predsjednik nogometnog kluba Varteks i Zajednice sportskih udruga grada Varaždina te jedan od ljudi koji su obilježili HNL u njegovim pionirskim danima nakon osamostaljenja.

Herjavec je 1989. došao na čelno mjesto NK Varteks, koji je tada igrao u Međurepubličkoj ligi bivše države.

Upravo on započinje stabilizaciju kluba, a raspadom Jugoslavije i Varteks dobiva mjesto među prvoligašima. Klub je u tom hrabrom, mnogi su govorili i samoubilačkom, pothvatu predvodio Anđelko Herjavec, zajedno s rođakom Nevenkom, Stjepanom Cvekom, braćom Ivanković te skupinom sportskih entuzijasta. Anđelko je bio taj koji je pokrenuo cijeli grad, regiju te je ona cijela, upravo na Herjavčev poticaj, stala iza kluba. To ga je ubrzo učinilo jednim od najorganiziranijih u državi, a i sportski uspjesi nisu izostali. Herjavec je od Varteksa želio stvoriti Manchester United.

Varteks je devedesetih bio sila u hrvatskom nogometu, Mrmić, Vugrinec, Mumlek, Balajić, Brlenić i ostali bili su fantastična ekipa, a 1996. u čudnim i nikad do kraja razjašnjenim okolnostima u zadnjem kolu ostao je bez naslova prvaka države. Tri godine kasnije Varteks je protiv Mallorce igrao četvrtfinale Kupa pobjednika kupova.

Nikad više nijedan hrvatski klub u Europi nije dogurao tako daleko.

Herjavec je imao dvije velike želje, obje se nikad nisu realizirale. Želio je vidjeti Varteks na prvom mjestu i želio je čelno mjesto u hrvatskom nogometu. Sredinom devedesetih ta mu je pozicija izmakla za samo jedan glas.

Opet se kandidirao i svi su očekivali da će postati prvi čovjek HNS-a.

Ipak, to se nije dogodilo. Poginuo je 20. srpnja 2001.

Pročitajte više