NOGOMETNA POVIJEST

Prije 45 godina rođen je najpoznatiji dribling u povijesti nogometa

Screenshot (Youtube)

PROŠLO je 45 godina od održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj. Tamo je nastupila najbolja nizozemska reprezentacija u povijesti, ona vođena Johannesom Cruijffom. 

Baš na današnji dan te godine Nizozemska je u grupnoj fazi remizirala sa Švedskom 0:0, što će joj dati mogućnost da pobjedom u zadnjem kolu prođe dalje i na kraju ode sve do finala gdje ju je zaustavio domaćin. Iako utakmica nije bila sama po sebi ni po čemu upečatljiva, ona je ipak ostala upisana u povijest svjetskog nogometa. 

Na tom susretu stvoren je "Cruijff turn", dribling koji će ponijeti ime po svom kreatoru i postati njegov zaštitni znak. Cruijff je primio loptu na lijevom krilu i gurnuo je malo iza sebe gradeći ju od braniča. Fingirao je centaršut, branič je skočio u blok na tu stranu, a on se jednostavno u mjestu okrenuo i krenuo na sasvim drugu stranu. Braniču je trebalo nekoliko sekundi da shvati što se dogodilo, ali bilo je prekasno - najbolji igrač na svijetu već ga je prošao. Kasnije će istu fintu koristiti i Zinedine Zidane, Lionel Messi i brojne druge legende, ali dribling je svoje ime dobio tog sparnog dana na dortmundskom Westfallenu.

 

Pročitajte više