LIGE PETICE

Bayern ga je kupio nakon što je uništio Hrvatsku. Sad se zbog toga kaju

Foto: EPA

RENATO SANCHES bio je najbolji mladi igrač Europskog prvenstva 2016. i prvak Europe s Portugalom, a posebno je briljirao u utakmici Hrvatske i Portugala nakon koje je Hrvatska ispala s Eura.

Koliko je Renato Sanches bio dobar tada sa samo 18 godina vjerojatno je najbolnije spoznala baš hrvatska reprezentacija, a ovaj se mladić doista činio kao sigurna oklada. Da ga je Bayern htio odmah prodati nakon Eura, a da nije odigrao ni minute za klub, Bavarci bi vjerojatno bili u instantnom plusu od tridesetak milijuna eura, a moguće i više. Sve je trebalo biti savršeno; pravi igrač za pravo mjesto, ono koje je nekoć držao Schweinsteiger, a tada samo privremeno čuvao Vidal.

Samo tri godine kasnije Renato Sanches za značajno manje novca (20 milijuna eura) otišao je u Lille, ostavljajući za sobom osjećaj gorkog poraza. Kako osobnog - jer protekle je tri sezone potratio na klupu, svađe i bijes - tako i klupskog, koji nije primarno financijski. Za Bayern, Renato Sanches se pokazao prije svega kao golem oportunitetni trošak i sve u svemu jedan od najvećih promašaja klupske politike svih vremena. 

U Bayernu se kaju

Sanches je, podsjećamo, bio na jednogodišnjoj posudbi u Swanseaju, koji se 2018. borio za ostanak u Premiershipu. Trebao mu je pomoći u toj misiji, ali klub je ispao iz lige, a 22-godišnji Portugalac se vratio u Bayern. Danas je Sanches igrač francuskog Lillea, u koji je prešao za 20 milijuna eura te se ni u njemu nije nametnuo kao standardni prvotimac. O tome koliko je problema Bayern imao sa Sanchesom za Bild objasnio je Karl Heinz-Rummenigge, čovjek koji ga je doveo u klub.

"Mislim da smo ga doveli godinu ili dvije prerano. Nismo imali izbora, morali smo ga dovesti tada i reagirati odmah jer je bio jedan od najpopularnijih igrača na svijetu. Platili smo 35 milijuna eura, tada je to bilo jako puno novca, ali on je iza sebe imao sjajan Euro i proglašen je najboljim mladim igračem svijeta", pokušao je objasniti Rummenigge pa dodao:

"Heynckes je preuzeo od Ancelottija i htio je Sanchesa vratiti s posudbe u momčad, ali zbog FIFA-inih pravila ga nismo mogli povući. Danas se kajemo zbog toga kako smo odradili taj posao, ali nedavno sam ga gledao protiv Wolfsburga u Ligi prvaka... bio je najbolji igrač Lillea, još uvijek ima šansu za veliku karijeru."

Grafika: Sofascore za IndexSport

Pročitajte više