Prije dvije godine su šokirali Hajduk. Sada su izveli još veću senzaciju

Screenshot: Twitter

PRIJE dvije godine i šest dana Hajduk je u prvoj utakmici 2. pretkola Konferencijske lige, u premijernoj sezoni novog eurokupa, na Poljudu pobijedio 2:0 Tobol iz Kazahstana. Nitko do tada nije čuo za opskurni klub iz jako daleke države, a Tobol ničim nije impresionirao u Splitu. Zato se činilo da su dva gola Marina Ljubičića dovoljan kapital za uzvrat. Međutim, Hajduk je tamo doživio ogroman šok.

Livaja nije ni išao na revanš, na kojem je Hajduk doživio ogromnu blamažu

Livaja nije ni otišao na revanš, na kojem je Tobol do isteka sata vremena igre poništio zaostatak iz prve utakmice protiv momčadi Jensa Gustafssona. U 67. minuti već je bilo 3:0 za Tobol. Hajduk je samo privremeno spasio Emir Sahiti golom u sudačkoj nadoknadi. No, tako mu je osigurao tek produžetke, u kojima su Bili primili još jedan gol za konačan potop 4:1 i možda najveću europsku sramotu u povijesti, doživljenu 29. srpnja 2022. 

Tobol je odmah nakon izbacivanja Hajduka uvjerljivo ispao od još jednog kluba kojeg se Bili ne žele sjećati

Od kakvog protivnika je Hajduk ispao, svjedoči i to što je Tobol već u idućem pretkolu KL-a ispao od nejake Žiline s ukupnih 0:6. Prošle sezone Tobol je opet igrao Konferencijsku ligu. U prvom pretkolu je s ukupnih 3:0 izbacio Lincoln iz Gibraltara, ali ga je zatim s 2:1 eliminirao Zrinjski. Ove sezone Tobol je također uspješno krenuo u najslabijem eurokupu. U prvom pretkolu je s ukupnih 2:1 izbacio finsku Honku. No, tada je izvukao ugledni Basel i činilo se da mu to znači kraj europskog puta. 

Basel je u prvoj utakmici drugog pretkola KL-a očekivano poveo na svome terenu u 25. minuti golom Thierna Barryja, ali taj igrač je u 56. dobio crveni karton. Izjednačio je Serge Deble iz penala. Šest minuta kasnije je Ramazan Orazov u 62. preokrenuo za Tobol, i to deset minuta nakon što je promašio jedanaesterac.

Opskurni Kazahstanci kreirali najveću senzaciju rane faze europretkola 2023. 

U 69. minuti je Basel ostao i bez još jednog igrača, Riccarda Calafiorija, koji je dobio drugi žuti karton, a šokantnu pobjedu Tobola (3:1)  potvrdio je Islam Česnokov u 73. minuti. O kakvoj je senzaciji riječ, svjedoči i što je Tobol s koeficijentom 6.500 tek 193. klub po europskom rankingu. Basel je s koeficijentom 53.000 na 32. mjestu, ispred Feyenoorda, Milana, West Hama...

Pročitajte više