LA MASIA

Prije nepunih 10 godina bili su velike nade Barcelone. Samo jedan je još u klubu

Foto: EPA, Getty Images

BARCELONINA La Masia nekad je bila nepresušni rasadnik talenata. Akademija je dugo svake godine izbacivala nevjerojatne talente.

Igrači poput Xavija, Andresa Inieste i Lionela Messija očiti su primjeri onih koji su prošli akademiju i postali klupske legende.

U posljednje vrijeme akademija više nije tako uspješna jer se Barcelona više oslanja na skupa pojačanja nego na odgoj vlastitih talenata. Ali početkom desetljeća španjolski novinar Marti Perarnau sastavio je popis od 50 igrača iz La Masije u svojoj knjizi Put šampiona.

Autor je tada odabrao igrače različitih dobi, a na portalu Give Me Sport su, uz pomoć Marce, pregledali popis i odgovorili na pitanje gdje su sad. Mi smo izdvojili najzanimljivijih 15, a cijeli popis možete pronaći ovdje.

(SPOILER: Samo je jedan od njih 50 i dalje u Barceloni.)

Embed from Getty Images

Jordi Masip (Real Valladolid)

U Barceloni je bio ukupno 15 godina, uglavnom u B momčadi. Za prvu je momčad ostvario četiri nastupa. Posljednje tri godine je jedinica Real Valladolida.

Embed from Getty Images

Hector Bellerin (Arsenal)

Jedno od najprepoznatljivijih imena na ovom popisu. Bellerin nikad nije uspio u Barci i otišao je u Arsenal 2011. kao 16-godišnjak. Od tada je za Topnike zaigrao skoro 200 puta i zamjenik je kapetana. A tek su mu 24 godine.

Embed from Getty Images

Marc Bartra (Real Betis)

Imao je 81 nastup za Barcelonu B i 103 za prvu momčad. Stoper se zatim pridružio Borussiji Dortmund prije nego što se vratio u Španjolsku, u Betis.

Embed from Getty Images

Juanma Garcia (Vorskla Poltava)

Branič je 2016. otišao u omladinski pogon Liverpoola, ali nije se nametnuo na Anfieldu. Sad je u Ukrajini kao član Vorskle Poltave.

Embed from Getty Images

Alex Grimaldo (Benfica)

Iako je odigrao skoro 100 utakmica za Barcelonu B, u prvoj momčadi nikad nije dobio priliku. Potpisao je za Benficu 2016. u transferu vrijednom milijun i pol funti i od tada je zaigrao više od 150 puta za portugalskog diva.

Embed from Getty Images

Sergi Roberto (Barcelona)

On je jedini igrač s ovog popisa koji je i dalje u klubu. Taj 28-godišnjak ubilježio je skoro 300 nastupa i uvijek će ostati zapamćen po ONOM golu protiv PSG-a u nevjerojatnom Barcinom preokretu.

Embed from Getty Images

Thiago Alcantara (Bayern)

Možda i najtalentiraniji igrač na popisu. Barca možda Thiaga vidi kao "onog koji joj je pobjegao". Španjolski veznjak odigrao je 101 utakmicu za Barcelonu prije nego što se pridružio Pepu Guardiolu u Bayernu, za koji je ostvario 227 nastupa i osvojio šest naslova Bundeslige.

David Babunski (Botosani)

Makedonac je iz Barcelone otišao u beogradsku Crvenu zvezdu i odigrao nekoliko utakmica. Uslijedilo je razdoblje u Japanu, u Yokohama F. Marinosima i Omiyi Ardiji. Sad igra za Botosani u rumunjskoj prvoj ligi.

Embed from Getty Images

Cristian Tello (Real Betis)

Tello je imao prilično solidan učinak u Barceloni, postigavši 20 golova u 86 nastupa. Nakon posudbi u Porto i Fiorentinu Tello sad igra za Real Betis. Ima jedan nastup za španjolsku reprezentaciju.

Embed from Getty Images

Isaac Cuenca (Vegalta Sendai)

Cuenca je igrao 30 puta za Barcelonu u sezoni 2011./12., ali imao je i epizode u Deportivu i Granadi, a imao je i 19 nastupa za turski Bursaspor. Nakon transfera u izraelski Hapoel Be'er Shevu uslijedio je odlazak u Japan - prvo u Sagan Tosu, a sad u Vegaltu Sendai.

Embed from Getty Images

Gerard Deulofeu (Watford)

Deulofeu je imao jo-jo karijeru. Šest nastupa u prvom mandatu u Barceloni prije posudbi u Everton i Sevillu. Everton ga je zatim otkupio pa ga poslao na posudbu u Milan za drugi dio sezone 2016./17. Barcelona je tada aktivirala klauzulu prema kojoj ga može vratiti, ali 17 nastupa poslije opet je bio u Engleskoj, ovaj put u Watfordu, koji je otkupio njegov ugovor. Tek mu je 26 godina i ima četiri nastupa za Španjolsku.

Embed from Getty Images

Adama Traore (Wolverhampton)

Traore je nastupio samo četiri puta za Barcelonu prije odlaska u englesku Aston Villu. Ispao je s Villom, a onda istu sudbinu doživio s Middlesbroughom, s kojim je jednu sezonu proveo u Championshipu. Wolvesi su riskirali s njim i platili ga 18 milijuna funti. Ove sezone 24-godišnjak je bio senzacionalan i konačno ispunjava svoj potencijal.

Embed from Getty Images

Keita Balde (Monaco)

Lazio je odveo Keitu kao 16-godišnjaka, a Senegalac je odigrao 137 utakmica za talijanski klub. Prešao je u Monaco 2017. za 25 milijuna funti i još je tamo, iako je bio i na posudbi u Interu. Ima 30 nastupa za svoju zemlju.

Embed from Getty Images

Jean Marie Dongou (Honka)

Dongou je došao u Barcelonu zahvaljujući fondaciji Samuela Eto'oa i odigrao je 132 utakmice za B momčad, pa čak i tri za prvu, u kojoj je na debiju zabio u Kupu kralja. Nakon izleta u Zaragozu, Gimnastic i Lugo, Dongou sad igra za finsku Honku.

Embed from Getty Images

Sergi Samper (Vissel Kobe)

Nakon 18 godina u Barceloni Samper je prešao u japanski klub Vissel Kobe početkom ožujka. U tih 18 godina ostvario je samo 13 nastupa za prvu momčad.

Pročitajte više