Regija

Prije pet godina igrali su treću ligu, sad su s Hrvatima izborili jesen u Europi

Foto: NŠ Mura/Facebook

MURA je tijekom svoje povijesti tri puta počinjala ispočetka, prije samo pet godina igrala je treću ligu, a sinoć je pobjedom nad Žalgirisom osigurala europsku jesen.

Aktualni prvak Slovenije je pobijedio litvansku momčad s 1:0 u gostima, nakon što je na domaćem terenu remizirao (0:0), čime je izborio plasman u play-off Europa lige i osigurao jesen u Europi, jer eventualnim ispadanjem igrat će u skupini Konferencijske lige.

Već su osigurali Konferencijsku ligu

Mura će u play-offu Europa lige igrati protiv Sturm Graza, gdje će se boriti za plasman u skupinu tog natjecanja. Time bi zaradila više novca nego eventualnim nastupom u Konferencijskoj ligi, ali sama činjenica da su već izborili skupinu nekog europskog natjecanja ogroman je uspjeh za taj klub.

Plasman u grupnu fazu novoformiranog UEFA-inog natjecanja jamči početnu zaradu od 2.94 milijuna eura, a početni iznos plasmanom u grupnu fazu Europa lige iznosi 3.63 milijuna eura.

Mura ima vrlo interesantnu povijest. Taj klub je osnovan 14. svibnja 2012. godine, ali tako stoji samo na papiru. U suštini, klub je mnogo stariji, ali zbog financijskih problema dva puta je morao krenuti ispočetka.

Tako je NK Mura prvi put osnovana 1924. godine, ali trajala je do 2005. godine. Potom je iste godine formiran klub ND Mura 05, ali on je trajalo mnogo kraće - samo do 2013. godine, kada su novi financijski problemi natjerali čelnike da ugase klub.

Dva puta su gasili klub

Onda je klub ponovno krenuo ispočetka, ovaj put pod imenom NŠ Mura. Tada je na čelo kluba sjeo biznismen Robert Kuzmič, koji je počeo pisati najljepše stranice u povijesti svih Murinih verzija.

Mura je u sezoni 2016./17. igrala treću ligu slovenskog nogometa i sezonu je okončala na drugom mjestu, što je bilo dovoljno za plasman u drugu ligu. Potom je osvojila prvo mjesto i 2018. godine zaigrala u najjačoj ligi Slovenije.

Odmah u debitantskoj sezoni izborila je učešće u kvalifikacijama za Europa ligu, dok je 2020. godine osvojila slovenski Kup. Svoj uzlet zaokružila je naslovom slovenskog prvaka ove godine, nakon što je u posljednjem kolu pobijedila Maribor s 3:1 te ga nadjačala u međusobnom ogledu na vrhu tablice.

Kuzmič ih je preporodio, za kratko vrijeme postali su najbolji u Sloveniji, a krenuli su s dna 2013. godine

Mura je u kvalifikacijama za Ligu prvaka ove sezone u 1. pretkolu izbacila makedonsku Shkendiju, a onda je ispala od Ludogoretsa. Potom je u 3. pretkolu Europa lige srušila Žalgiris i osigurala barem skupinu Konferencijske lige.

Momčad nije sjajno otvorila domaće prvenstvo i nakon četiri odigrana kola sa samo dva boda nalazi se na pretposljednjem mjestu, ali za očekivati je da će popraviti svoju formu i vratiti se u borbu za plasman u europska natjecanja.

Ekipu predvodi Ante Šimundža, koji je rođen u Mariboru, ali vuče podrijetlo iz Splita, gdje je rođen njegov otac. U rosteru momčadi nalazi se čak sedam hrvatskih nogometaša, a to su Matko Obradović, Marin Karamarko, Dragan Lovrić, Luka Bobičanec, David Đurak, Andrija Filipović i Mihovil Klepač.

Pročitajte više