Prije sedam godina je razmišljao o odustajanju. Danas može biti svjetski prvak

Foto: EPA

Večeras od 21 sat održat će se finale Svjetskog prvenstva u pikadu. U borbi za tron ostala su samo dva Engleza, imenjaka. S jedne strane je 16-godišnja senzacija prvenstva, Luke Littler, a njegov protivnik će biti treći igrač svijeta, Luke Humphries.

O mladom Littleru već su ispisani brojni tekstovi, što i ne čudi s obzirom na to da se ipak radi o klincu. No, ni njegov večerašnji suparnik nije nimalo lagano došao do borbe za naslov svjetskog prvaka. Humphries je daleko manji showman i zbog toga je ispod radara, dok Littler zauzima središte pozornosti.

Cool Hand Humphries je favorit za osvajanje naslova svjetskog prvaka

Kada maknemo sve sa strane i fokusiramo se samo na pikado, Humphries je večeras favorit za osvajanje Svjetskog prvenstva. On je aktualni osvajač Grand Slam of Darts, World Grand Prixa i Player’s Championshipa. Cool Hand po nadimku, Cool Hand po prirodi, Humphries nije stereotipna pikado zvijezda, ostaje smiren i fokusiran je na obavljanje posla, a ne na pretjerano slavlje.

Osvajanjem prva tri velika naslova u karijeri 2023., dosegao je 3. mjesto na svjetskoj ljestvici i sada je poznat kao jedan od najboljih na svijetu. Govoreći nakon što je u studenom pobijedio Michaela van Gerwena, Cool Hand Luke je rekao: “Ovo znači da sam najbolji igrač na svijetu."

Prije sedam godina je skoro odustao od pikada

Iako je sada na samom vrhu svjetske pikado scene, 2017. godine razmišljao je o potpunom prestanku bavljenja pikadom nakon što je doživio paralizirajuću tjeskobu i napade panike. Nakon pobjede nad legendarnim Philom Taylorom prije sedam godina, priznao je da je primijetio probleme sa srcem.

Humphries je 2020. rekao: "Moje je srce nakon meča protiv Phila potpuno poludjelo. Probudio sam se sljedeći dan oko 5 ujutro bez bolova, ali bilo je jako neugodno."

"Na moju nesreću, imam palpitacije srca (neugodni osjećaj snažnog, brzog ili nepravilnog otkucaja srca). Obavio sam sve preglede, ali liječnici na njemu nisu otkrili nikakav poseban problem. Ništa konkretno ne pokreće te epizode. Može se dogoditi dok gledam televiziju.

Prije sam jako volio letjeti avionom. Sada, budući da znam da ne mogu izaći jednom kad sam ušao na let, uvlači se tjeskoba i srce počinje lupati. Počinješ misliti na najgore. Hoću li umrijeti? Takve čudne stvari. Ali učim kontrolirati to.

Puno ljudi s tjeskobom nikada ne bi moglo hodati po toj pikado pozornici ispred toliko ljudi. Ne kažem da sam heroj, ali trebalo mi je puno hrabrosti da nastavim, čak i kad sam se borio. Da, 100 posto, stvarno sam razmišljao o odustajanju od sporta", zaključio je.

Srećom, Humphries je odlučio nastaviti igrati i njegov uspon na ljestvici prošle godine bio je izvanredan. On ostaje isti skromni lik unatoč uspjehu na velikoj pozornici.

Finale Svjetskog prvenstva u pikadu možete pratiti u prijenosu na Sportskoj televiziji.

Pročitajte više