BOKS

Obljetnica trilogije koju svi pamte. Prije točno 50 godina održana je Borba stoljeća

Foto: AP Photo/Guliver

NA DANAŠNJI dan 1971. godine prvi su put jedan nasuprot drugoga stali Muhammad Ali i Joe Frazier. Najiščekivaniji sportski događaj tog je dana u njujorškom Madison Square Gardenu postao i najveća boksačka priredba ikad održana.

U meču dvojice neporaženih teškaša, prvom takvom ikad održanom, nakon 15 rundi jednoglasnom pobjedom slavio je Fraizer. WBC-ov i WBA-ov prvak bio je na omjeru od 26 pobjeda u isto toliko borbi i s 23 nokauta u njima kad je dočekao borbu protiv Alija, za mnoge najboljeg ikad, a dotad prvaka s 31 pobjedom i 25 nokauta iza sebe.

Ali je bio pobjednik u podbadanjima koja su prethodila meču, ali Frazier, kojeg je Ali opisao kao preružnog da bi bio prvak, slavio je nakon njega i uzeo The Ringov teškaški naslov. Frazier je radio više štete suparniku, a u konačnici i poslao Alija na tlo udarcem lijeve ruke u zadnjoj rundi borbe. Sudac tog meča Arthur Mercante rekao da je silina u tom udarcu bila maksimalna koju netko može primiti. Ali se ustao nakon tri sekunde, ali i izgubio meč odlukom sudaca.

Kasnije će se pokazati da je Borba stoljeća bila uvodni dio trilogije čiji su nastavci bili Superborba II održana 1974. i  Triler u Manilli godinu potom. U tim je ogledima slavio Ali.

Pročitajte više