Prkačin najbolji košarkaš, Perasović najbolji trener

U NOVINARSKOM domu dodijeljene su nagrade "Košarkaš.hr sezone 2009", koje su ove godine obilježeni članovi Cibone. Na trećoj po redu dodijeli nagrada u organizaciji portala Košarka.hr, najboljom za najboljeg košarkaša okitio se Nikša Prkačin, a najboljim trenerom proglašen je Velimir Perasović. Najboljim mladim košarkašem očekivano je proglašen MVP nedavnog U19 Svjetskog prvenstva Mario Delaš, a najbolja košarkašica je razigravačica Gospića Anđa Jelavić.

"Ova će nagrada Mariju sigurno biti veliki poticaj za nastavak karijere", rekao je otac najboljeg mladog hrvatskog košarkaša Vinko Delaš, koji je primio nagradu u ime svog sina. Za Marija, naime, ovo ljeto nema odmora. Nakon osvajanja svjetske bronce s U19 reprezentacijom, pridružio se U20 reprezentaciji u Grčkoj.

Najboljom košarkašicom sasvim zasluženo je proglašena Anđa Jelavić, koja je ove godine vodila Gospić do dvostruke krune, te u oba osvojena natjecanja (prvenstvo i kup) bila proglašena MVP-jem. Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da je ekipa Gospića izgubila samo dvije utakmice otkad se Anđa priključila njihovoj ekipi.

Peras želi ponoviti prošlu sezonu

Puno napetije bile su dvije glavne kategorije, u kojima su kapetan i trener Cibone imali žestoku konkurenciju. Iako su u kategoriji "trener sezone" bili nominirani Vlado Vanjak koji je s juniorskom reprezentacijom osvojio europsku broncu, Neven Spahija čija se Pamesa odlično borila na tri fronta (osim najjače europske lige igrali su Eurocup i Kup kralja), te Jasmin Repeša koji je oživio hrvatsku seniorsku reprezentaciju, posjetitelji i suradnici odlučili su se za Velimira Perasovića.

Peras je, podsjećamo, u prošloj sezoni uveo Cibonu među 16 najboljih momčadi Eurolige, igrao finale NLB lige, osvojio Kup Krešimira Ćosića, te na kraju i prvenstvo Hrvatske. "Svaki put kad trener dobije neko priznanje, najprije se mora zahvaliti klubu i igračima koji su mu to omogućili", skromno je otpočeo Peras svoj govor zahvale. "Drago mi je što sam bio dio Cibonine priče i nadam se da ćemo slične rezultate ponoviti i u sezoni koja slijedi", kazao je Perasović.

Od Olimpijskih igara do zadnjeg koša Zadru

Iako već ima 35 godina na leđima, te je u košarkaškim pojmovima pravi "djedica", Nikša Prkačin svojim je zaslugama u dresu Cibone, ali i hrvatske reprezentacije, u proteklih godinu dana zaslužio ovu nagradu. U istoj su kategoriji bili nominirani MVP NLB lige Ante Tomić, jedini hrvatski košarkaš u NBA ligi Roko Ukić, udarna igla Zadra Rok Stipčević, izvrsni UNIKS-ov dvojac Krešo Lončar i Marko Popović, finalist Eurolige s CSKA Zoran Planinić, ponajbolji igrač Bilbao Basketa Marko Banić, Benettonova glavna uzdanica u Eurocupu Sandro Nicević i jedan od najboljih centara u Europi Nikola Vujčić pa će mnogi možda zaključiti da je Prkačin nagrađen prvenstveno iz poštovanja prema njegovim godinama i dosadašnjim postignućima.

Ni on, na kraju krajeva, ne krije da je njegova košarkaška priča došla do zadnjeg poglavlja. "Meni će ova nagrada teško biti poticaj u nastavku karijere kao Mariju Delašu", našalio se Prkačin, koji se ovih dana nateže oko neisplaćenih dugova sa svojim vjerojatno bivšim klubom Cibonom. Već je mnogo puta rekao da ni sam još ne zna što će iduće sezone, ali najizglednijom opcijom se čini da će se oprostiti u svom rodnom gradu, u dresu Dubrovnika. Ali prije toga, ostaje još jedna posljednja velika bitka, Eurobasket u Poljskoj.

"Drago mi je da sam dobio ovu nagradu jer je iza mene stvarno dobra sezona. Nosim puno lijepih uspomena, od Olimpijskih igara pa do tog zadnjeg koša protiv Zadra kojim je Cibona osvojila prvenstvo. A još me čeka Eurobasket, možda će biti čak i bolja. A dogodine, tko zna... Vidjet ćemo", zaključio je Prkačin.

Pročitajte više