Problemi za Hrvatsku uoči turnira za Igre. Izbornika nema, a sve je više ozlijeđenih

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

MANJE od mjesec dana preostalo je do početka rukometnih kvalifikacija za Olimpijske igre. Hrvatska će pokušati biti među dvije najbolje momčadi u skupini s Njemačkom, Austrijom i Alžirom kako bi izborila svoje mjesto u Parizu. Ovaj kvalifikacijski turnir bit će iznimno važan za Hrvatsku kako joj se ne bi dogodilo da prvi put u povijesti dvaput zaredom ne nastupi na Igrama, no stanje u reprezentaciji trenutno je daleko od idealnog.

Turnir kreće za tri tjedna, a izbornika i dalje nema

Kvalifikacijski turnir u Hannoveru, na kojem nastupa Hrvatska, igrat će se od 14. do 17. ožujka, dakle za nešto više od tri tjedna. Unatoč tome što je do kvalifikacija ostalo vrlo malo vremena, Hrvatska nakon otkaza Goranu Perkovcu i dalje nema izbornika.

Nije tajna da je favorit za tu poziciju Dagur Sigurdsson. Trofejni Islanđanin je podnio ostavku u japanskoj reprezentaciji, za njega se zanimala i Njemačka, ali ona je na kraju odlučila produljiti ugovor s aktualnim izbornikom Alfredom Gislasonom, tako da se čini da nema zapreka da Sigurdsson postane novi hrvatski izbornik. Ipak, to se još nije dogodilo, pa je širi popis igrača za kvalifikacije sastavljen unutar HRS-a.

Ozlijeđeni ključni igrači

Možebitno još veći problem je taj da su neki od ključnih igrača s tog popisa ozlijeđeni. Prvi desni vanjski reprezentacije Ivan Martinović i dalje se oporavlja od ozljede ramena koju je zadobio na Europskom prvenstvu, a trenutno se čini kao da se neće oporaviti na vrijeme da zaigra u Hannoveru.

Ozlijeđena je i Martinovićeva prva zamjena na toj poziciji, Luka Lovre Klarica. Težina njegove ozljede zasad nije poznata, no zna se da u srijedu neće nastupiti kod norveškog Kolstada u ključnom ogledu za Zagreb u Ligi prvaka. Na toj utakmici neće zaigrati ni Zvonimir Srna, koji je, čini se, prošlog tjedna igrao nedovoljno zaliječen u susretu s Aalborgom nakon što se ozlijedio pred kraj Eura.

A zbog ozljede trenutno ne igra ni Veron Načinović, pivot koji je sa Srnom bio glavni igrač hrvatske obrane na Euru. Načinović je prije nekoliko dana operirao kažiprst, pa je njegov nastup na kvalifikacijskom turniru također vrlo upitan. Uz sve to, oporaviti se neće ni Halil Jaganjac, koji i dalje ima velikih problema s ramenom zbog kojih je propustio Euro.

Tko će zamijeniti ozlijeđene?

Prema trenutnoj situaciji, hrvatski izbornik, tko god to bude, najveće probleme imat će na poziciji desnog vanjskog. Uz ozlijeđene Martinovića i Klaricu, na širem popisu su još četiri rukometaša koja igraju na toj poziciji. Prvi među njima je Mateo Maraš, koji je igrao i na Euru. Slijedi iskusni Luka Stepančić, koji i dalje igra na visokoj razini za Pick Szeged.

Tu je i Patrik Martinović, 23-godišnjak koji je ove zime iz AEK-a prešao u Kadetten Schaffhausen kod bivšeg hrvatskog izbornika Hrvoja Horvata. Naposljetku, na popisu je i bivši kapetan reprezentacije Marko Kopljar, no on posljednjih godina ima status specijalista za obranu u Füchse Berlinu.

Ipak, s obzirom na to da je moguće da neće biti ni Načinovića ni Srne, nije isključeno da bi novi izbornik mogao posegnuti upravo za Kopljarom i/ili Jakovom Gojunom kako bi nadoknadio izostanak ključnih obrambenih igrača.

Dodajmo i da su na širem popisu samo četiri pivota pa, ako se Načinović ne oporavi, direktna zamjena za njega može biti samo Nikola Grahovac. Tu su još Tomislav Kušan i Marin Šipić, koji su igrali na Euru. 

Pročitajte više