PREMIERSHIP

Procurili detalji svađe Manea i Salaha koja bi Liverpool mogla koštati naslova

Foto: Guliver Image/ Getty Images

POSLJEDNJIH 30 godina navijači Liverpoola postavljaju isto pitanje, a ove sezone ono je aktualnije nego ikada. Je li ovo konačno ta sezona za Redse, ona u kojoj će Liverpool osvojiti dugo iščekivani naslov prvaka Engleske?

Poslije osam utakmica Liverpool ima čak osam bodova prednosti u odnosu na drugi Manchester City i mnogi vjeruju da će Jürgen Klopp poslije europske krune na Anfield donijeti i onu domaću, englesku.

Najbolja dva napadača se posvađala i ne žele surađivati. Razlog je najprestižnije individualno priznanje

No poučeni nekim ranijim iskustvima, pogotovo prošlogodišnjim, svi na Anfieldu maksimalno su oprezni u nagađanju budućeg rasporeda klubova na premierligaškoj ljestvici. Razlog više za maksimalnu suzdržanost daje i poražavajući podatak koji je uzburkao strasti na Otoku. Naime, dvojica napadača iz ubojitog Liverpoolovog terceta "namjerno" ne surađuju jer se žele dokopati Zlatne kopačke pod svaku cijenu?!

Problem u momčadi Jürgena Kloppa detaljno je razložio britanski Daily Mail, koji je izvukao statističke podatke o Mohamedu Salahu i Sadiju Maneu, te iz njih izvukao sljedeće zaključke. Salah i Mane nisu podijelili nijednu asistenciju jedan drugom od početka sezone, što je impresivan podatak i jasno ukazuje na to da se u svlačionici doprvaka nešto događa.

Svađa datira još od kolovoza, a prolaskom vremena kriza se samo produbila, što su pokazale brojke

Razlog više za ovakvu vrstu analize je detalj iz uvjerljive pobjede nad Burnleyjem 3:0. Bilo je to još u kolovozu. Mane je bio bijesan na Salaha zbog toga što mu ovaj nije proslijedio loptu u mat-situaciji za protivničkog vratara. Istina, Liverpool je do danas zadržao stopostotni učinak u Premier ligi, ali je kritička javnost sada pokrenula priču o tome da bi Redsi do kraja sezone mogli postati žrtve sebičnih ambicija dvojice natjecatelja koji se žele okititi jednim od najprestižnijih individualnih priznanja.

Mane je spustio loptu na zemlju i nedavno izjavio da mu je Salah dobar prijatelj te da je frustraciju na toj utakmici pokazao isključivo zbog želje da Liverpool završi utakmicu sa što većom pobjedom.

Statistika, ipak, govori i sljedeće. Salah čak nije stvorio ni jednu jedinu šansu za Senegalca. Mane je Egipćanina proigrao četiri puta, ali bez realizacije. Ove sezone ukupno su podijelili svega 26 dodavanja između sebe. Usporedbe radi, prošle sezone su zajedno odigrali 2996 minuta i u to vrijeme spojili 217 dodavanja, uz četiri asistencije i ukupno 37 stvorenih šansi. Navedeni podaci zabrinjavaju dio Liverpoolovih navijača, dok preostali smatraju da je to samo dio sitnih promjena u Kloppovim taktičkim zamislima.

Sjetimo se, Liverpool je prošle sezone u Premier ligi završio drugi iza Manchester Cityja, iako bi mu u mnogo proteklih godina taj iznos osvojenih bodova donio titulu. Salah i Mane imali su po 22 gola, koliko i Pierre-Emerick Aubameyang.

Tko je bitniji Liverpoolu - Mane ili Salah?

Ove sezone Mane ima bolju realizaciju u odnosu na suigrača i očito najvećeg konkurenta u momčadi, iako je tu i Roberto Firmino. Senegalac je 26,32% šansi pretvorio u gol, za razliku od Salahovih svega 15,38%. Zanimljivo, Mane je sudjelovao u 30% Liverpoolovih golova ove sezone, dok je Salah za samo pet posto bolji. Ako bi počeli surađivati kao i lani, ove brojke bile bi još uvjerljivije.

Nedavno smo na Indexu pisali o tome tko je bitniji za Liverpool - Mane ili Salah, a najbitnije za Liverpool u utrci za naslov prvaka, koji čeka već 30 godina, jest da obojica budu na vrhunskoj razini i prijeđu preko međusobnih nesporazuma ako takvi uopće postoje.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Pročitajte više