OI Tokyo

Produljeno izvanredno stanje u Tokiju, sve više onih koji žele otkazivanje Igara

Foto: AP Photo/Hiro Komae/Guliver

IZVANREDNO stanje u domaćinu Olimpijskih igara Tokiju produljuje se do 31. svibnja zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom, potvrdio je japanski premijer Yoshihide Suga.

Uz Tokio, u kojem bi Olimpijske igre trebale početi za manje od 80 dana, izvanredno stanje vrijedi i za pet prefektura. To su Osaka, Kyoto, Hyogo, Aichi i Fukuoka. Ova odluka može imati utjecaja i na posjet šefa Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasa Bacha Japanu.

"Vjerujem da bi dolazak u Japan usred ove vrlo teške situacije također predstavljao emocionalni teret za predsjednika Bacha", rekla je predsjednica Organizacijskog odbora Tokija 2020. Seiko Hashimoto na konferenciji za novinare održanoj u petak

Izvještaji japanskih medija kažu da će Bach prisustvovati ceremoniji predaje baklje u gradu Hirošimi 17. svibnja, ali Hashimoto je rekla da njegov posjet nije potvrđen. Organizatori Igara budno će pratiti situaciju s koronavirusom i na temelju toga donijeti odluku o olimpijskim gledateljima.

Internetska peticija u Japanu kojom se traži otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju skupila je više od 200.000 potpisa u proteklih nekoliko dana, pokazujući povećanu zabrinutost javnosti zbog održavanja Igara u pandemiji, ali vlast je još ranije poručila da će se Olimpijske igre održati.

Pročitajte više