HRVATSKI TRENERI

Prosinečki se seli u Južnu Ameriku? Skoro 200 kandidata se javilo na natječaj

Foto: Profimedia

BOLIVIJSKI nogometni savez prošlog je mjeseca otvorio javni natječaj za novog izbornika, na koji se javilo gotovo 200 trenera diljem svijeta, a među njima i Robert Prosinečki, piše Bolavip. Bivši hrvatski reprezentativac, trener Crvene zvezde i izbornik BiH bez angažmana je od kontroverznog rastanka s ljubljanskom Olimpijom.

Rok za predaju dokumentacije bio je 29. srpnja, a Bolavip piše da se na natječaj prijavilo oko 180 kandidata, ali samo jedan renomirani bolivijski trener Alberto Illanes. Na popisu dominiraju Španjolci, među kojima i nekadašnja Realova legenda Michel, a procurila su i imena Argentinca Gustava Almirona, Miguela Angela Portugala, Paca Jemeza, Victora Sancheza i Prosinečkog.

Bolivijci su se odlučili na javni natječaj nakon kritika FIFA-e na račun kako su se do tada birali ljudi na važna mjesta u bolivijskom nogometu, a ovim su potezom željeli pokazati da je cijeli proces potpuno transparentan. Sljedeća faza je skraćivanje popisa i intervjui s probranim kandidatima, a plan je da se ime novog izbornika objavi do kraja kolovoza.

Prosinečki: Nisam se prijavio, zvali su me

Ipak, Prosinečki je u kratkom razgovoru za SN demantirao da se prijavio na natječaj te rekao da su oni njega zvali i pitali ga je li zainteresiran, na što je on odgovorio da mu to zvuči u redu, ali i da ima puno pitanja. Konkretnih razgovora nakon toga nije bilo.

Bolivija je triput nastupila na Svjetskom prvenstvu (1930., 1950. i 1994.), ali nikada nije ostvarila pobjedu i u šest utakmica je osvojila samo jedan bod. Najveći joj je uspjeh osvajanje Copa Americe 1963., a 1997. osvojila je drugo mjesto, ali je nakon toga na sljedećih devet natjecanja samo jednom prošla skupinu.

Pretposljednji u kvalifikacijama za SP, ni jedan igrač ne vrijedi milijun eura

U kvalifikacijama za SP u Kataru Bolivija je završila na pretposljednjem devetom mjestu s 15 bodova iz 18 utakmica. Kadar joj prema Transfermarktu vrijedi 18 milijuna eura, a nitko od igrača ne prelazi milijun. Većina ih igra u domaćoj ligi, a imaju dvojicu u Europi - jednog u španjolskoj drugoj ligi, jednog u belgijskoj.

"Na prvu izgleda da će svakoga tko uzme Boliviju čekati težak posao. K tome, daleko je Bolivija, što će sigurno dodatno odbiti još neke. Ne znam, meni na prvu zvuči OK, ali još nismo imali nikakav ozbiljan sastanak", rekao je Prosinečki za SN.

Ako dobije posao, bit će mu to četvrta reprezentacija u trenerskoj karijeri, a treća u kojoj će biti izbornik. Prethodno je vodio Azerbajdžan i BiH, a četiri je godine bio i pomoćnik Slavenu Biliću u hrvatskoj reprezentaciji. Od klubova je vodio Crvenu zvezdu, turske Kayserispor (dvaput) i Denizlispor te ove godine kratko ljubljansku Olimpiju.

Pročitajte više