PROSINEČKI ZA INDEX "Čast mi je što me svi žele za izbornika. Hrvatska je svetinja, ali nitko me nije zvao"

Foto: Getty Images/Guliver Image

ROBERT PROSINEČKI pomeo je konkurente u "izboru za novog izbornika", koji je među čitateljima Indexa izazvao nezapamćeno zanimanje. 

To, kao i debakl reprezentacije Hrvatske u kvalifikacijama za SP, zbog čega je dva dana prije zadnje utakmice u skupini smijenjen "izbornik" Ante Čačić, bili su dovoljni razlozi da Prosinečkog nazovemo usred priprema za najveću utakmicu trenerske karijere.
 
Prosinečki je kao izbornik Azerbajdžana poslovno na "rodnoj grudi", u Njemačkoj. Protiv aktualnog svjetskog prvaka, reprezentacije zemlje u kojoj je živio do desete godine, večeras od 20.45 u Kaiserslauternu igra zadnju utakmicu kvalifikacija za SP.
 
"Nemoj se ljutiti, ali ne mogu pričati, na sastanku sam prije utakmice s Njemačkom. Ne igra se svaki dan sa svjetskim prvakom na njegovom terenu."
 
Sve je ukazivalo na potpuno opravdani i fini odjeb, ali nismo se dali:
 
"Nemojte se ni vi ljutiti, ali ne događa se svaki dan ni da se reprezentacija Hrvatske, u kojoj ste proveli četvrtinu života i koja bi trebala biti u svjetskom vrhu, doslovno raspada i kolo prije kraja moli boga da ne bude najgora druga u kvalifikacijama za SP."
 
Prosinečki je na to uzdahnuo dugo i duboko. Iako 100 posto u Azerbajdžanu, posebno pred tako važnu utakmicu, jasno je da ga boli u što se pretvorila nogometna reprezentacija Hrvatske na terenu i van njega. Ali, zbog osjetljivosti trenutka, itekako bira i važe riječi:
 
"Vidim, čujem i čitam sve što se događa. Znam da je nestalo zanosa, uzbuđenja i poštovanja prema reprezentaciji, u kojima sam toliko uživao kao igrač Hrvatske, i kasnije kao trener. I to se sada vidi na rezultatima i igrama u kvalifikacijama za SP. Ali nije moje da dijelim lekcije dok živim i radim tisuće kilometara daleko od zemlje. Potpuno sam fokusiran na ovaj posao."
 
Ali navijači Hrvatske i čitatelji Indexa potpuno su fokusirani na Vas kao novog izbornika Hrvatske. U jedva dva sata, otkako smo objavili anketu, glasalo ih je nevjerojatnih 26 tisuća, od čega je njih čak 50 posto stisnulo "Robert Prosinečki". Ostalih šest konkurenata zajedno dobili su isto glasova kao Vi?

"Stvarno? Pa to je velika čast. Takva naklonost navijača, ljudi koji prate nogomet je nešto predivno. Svi mi, igrači, treneri, članovi uprava i saveza, u nogometu smo radi navijača i vrijediš onoliko koliko te oni cijene. Meni je podatak koji ste mi rekli jako drago čuti, ali ja sam izbornik Azerbajdžana."
 
Tamo vas obožavaju i odlično plaćaju, a u aktualne kvalifikacije za SP ušli ste sjajno, sa sedam bodova iz prve tri utakmice, Češkoj ste uzeli bod u gostima. Činilo se da ćete biti senzacija borbe za SP. Ali, bez obzira na poraze koji su nakon toga zaredali, 10 bodova, s koliko čekate zadnje kolo, rekord je Azerbajdžana u kvalifikacijama za velika natjecanja?
 
"Da, početak kvalifikacija bio je sjajan, ali znali smo da ćemo se morati spustiti na zemlju. Nisam podlegao euforiji ni na početku, niti sam depresivan sada na kraju. Ne može Azerbajdžan poraze od Njemačke ili od Sjeverne Irske, koja nam zabije u 92. minuti, smatrati neuspjesima. To je dio sazrijevanja i učenja. Kvalifikacije za Euro završili smo sa šest bodova, sada u zadnje kolo ulazimo s deset. Napredak je vidljiv i konstantan."
 
Što kažete na novog izbornika Hrvatske?
 
"Je li to Dalić? Je. Reprezentacija domovine je svetinja i najveće priznanje koje u svojoj zemlji neki trener može dobiti je da postane izbornik njene nacionalne momčadi."
 
Dalić je inače u spomenutoj anketi dobio tek šest posto glasova navijača?
 
"Gle, nije ni njemu lako. Kako je on uopće stigao preuzeti reprezentaciju? Na aerodromu, jedva dva dana prije ključne utakmice kod Ukrajine? E, pa to sve govori kakav ga zadatak očekuje. Treba mu dati podršku, jer uskočio je u najtežem trenutku."
 
Vas se spominjalo i puno prije smjene Čačića kao novog izbornika Hrvatske, još ljetos. Jesu li Vas iz HNS-a zvali?
 
"Ne, nitko me nije zvao. Ali i da jesu, dobili bi odgovor da imam ugovor s azerbajdžanskim savezom, kojeg ću ispoštovati do kraja."
 
I kada je kraj tog ugovora?
 
"U prosincu ove godine."
 
To je samo još dva mjeseca. Nakon toga stignete preuzeti Hrvatsku, bilo za SP dogodine ili za temeljito čišćenje i novi početak u novom ciklusu i s novim ljudima?
 
"Moram odraditi ugovor s Azerbajdžanom do kraja, a onda ću dobro razmisliti što dalje."

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više