Prosinečki: Zvezda je veliki izazov i želim postati njen trener

POMOĆNIK izbornika hrvatske reprezentacije nipošto nije imun na mogućnost da bude trener Crvene Zvezde, kluba koji ga je proslavio i u kojem je stvorio igračko ime.

> Robi se vraća kući: Novi trener Zvezde je "ljubimac severa iz miješanog braka jugoslavenskih gastarbajtera"

Kao što smo već pisali, srpski mediji su danas veliku pažnju posvetili priči po kojoj je upravo Prosinečki favorit za preuzimanje klupe posrnule Zvezde, jer nakon domaćeg remija protiv Vojvodine (kojem je iz lože svjedočio i Robi) čini se kako su odbrojani dani Aleksandru Kristiću, aktualnom treneru pod čijim vodstvom je Zvezda na pauzu do proljetnog dijela prvenstva otišla s pet bodova zaostatka za Partizanom.

To nikako ne zadovoljava brojne navijače Zvezde, ali ni predsjednika kluba Vladana Lukića, Robijevog suigrača i također člana "atomske Zvezdine navale" s kraja 80-ih i početka 90-ih. Zbog zanimanja koje je pobudio njegov posjet Beogradu, B92 je napravio intervju s Prosinečkim:

"Došao sam u Beograd kao prijatelj, nismo pričali o preuzimanju klupe"

"Moj dolazak u Beograd je bio prijateljski. Došao sam na poziv mojih prijatelja koji su tamo, dugo nisam bio dugo na "Marakani". Tamo je dosta mojih suigrača s kojima sa proveo jedno od najljepših razdoblja u životu. Došao sam da vidim prijatelje, da pogledam utakmicu sa Vojvodinom, kada sam već tamo. Vjerovatno je netko vidio da sam u društvu s ljudima koji vode klub, i tako su i krenule priče oko mog dolaska u Zvezdu. To nije bio cilj mog dolaska na "Marakanu", o tome nismo pričali."


Međutim, Robi je dodao: "Tko kaže da to nije veliki izazov i da Crvena zvezda nije jedan od najvećih klubova? Naravno da bi i za mene, kao samostalnog trenera bio jednog dana veliki izazov da sjednem na klupu Crvene zvezde.  Ali, o tome nismo pričali ovom prilikom“.

Iako nikako nije radio samostalno kao trener, ne krije kakav tip nogometa voli i smatra kako upravo tako Zvezda treba igrati:

"Moja filozofija je napadački nogomet, a upravo tako Zvezda mora igrati"

"Samostalno nisam radio, ali sigurno da moja filozofija, gledajući sa kojim trenerima sam radio, kako radimo u reprezentaciji - je da se igra nogomet. Crvena zvezda kao klub koji ima takvo ime, mora biti dominantan, stalno mora napadati i pobjeđivati. To mora tako biti i zbog imena i svega što stoji iza takvog kluba. Imam iskustvo od četiri godine vođenja reprezentacije sa Slavenom Bilićem, uradili smo dosta toga, deveti u Europi, šesti na svijetu, trenutno vodimo u kvalifikacijama i to upravo takvim razmišljanjem, napadačkim“.

"Zvezda ima moć - magnet je za ljude i kad ne igra dobro"

Prosinečki je ugodno iznenađen brojem gledatelja koji su došli gledati Zvezdu na utakmici kojoj je i sam prisustvovao: "Sigurno jesam. U subotu je bio prijenos, jako hladno vrijeme i opet jr bilo 15-ak tisuća ljudi, izvanredno navijanje. To je moć Crvene zvezde, kluba koji iza sebe ipak ima gro navijača. To mi je zaista bilo jedno veliko prijatno iznenađenje. Još nešto moram reći. Možda Crvena zvezda u ovom trenutku i ne igra na nivou svoje veličine i imena, a opet došlo je toliko ljudi na stadion“.

"Sigurno je da razmišljam o Zvezdinoj klupi"

Na kraju, Robi je objasnio kako zbog raznih razloga ne može odmah donijeti odluku o dolasku u Zvezdu, ali da nema dvojbi: "Prvo, još uvijek radim u nogometnom savezu Hrvatske, drugo, pomoćnik sam Slavenu Biliću. Znači, moram obaviti dosta razgovora. Morao bih razgovarati i sa obitelji. E, tek onda bih morao sam sa sobom, ako razmišljam, a sigurno razmišljam i imam ambiciju jednog dana sjesti na klupu Crvene zvezde, sigurno da je to jedan od velikih, velikih izazova"

Pročitajte više