Prošle godine nije imao novac za ručak i djeci za pelene, a sada je uništio najmoćniju momčad svijeta

Foto: Instagram

GOLDEN STATE WARRIORSI prošle sezone su ostvarili dva rezultata koja će se teško ponoviti - srušili su rekord Jordanovih Bullsa po pobjedama u regularnoj sezoni i prvi u povijesti su prokockali 3-1 prednost u finalu.

Nakon šokantnog poraza od LeBronovog Clevelanda odlučili su dodatno pojačati ionako najjaču momčad lige pa su doveli Kevina Duranta, jednog od tri najbolja košarkaša svijeta. Međutim, već u prvoj utakmici - šok! San Antonio Spursi, najveći rivali u borbi za finale, razbili su ih s nevjerojatnih 29 razlike.

Kawhi Leonard s 35 poena i tradicionalno monstruoznom obranom pokazao je kako je pravi nasljednik Tima Duncana u ulozi vođe Spursa, LaMarcus Aldridge iskoristio je rupu pod košem Warriorsa nastalu odlaskom Andrewa Boguta, no pravi junak utakmice je Jonathan Simmons, 27-godišnji bek-šuter s nevjerojatnom pričom u posljednje četiri godine.

"On je najveća košarkaška priča, a ne LeBron James"

Prije četiri godine prijavio se na NBA draft, no iako je odradio treninge s nekoliko klubova nije izabran. Mnogi njegovi prijatelji nakon sličnih neuspjeha odustali su i okrenuli se kriminalnim aktivnostima po zabačenim kvartovima Houstona, iz kakvog dolazi i sam Simmons. Međutim, on nije odustao.

"On je najveća košarkaška priča. Ne LeBron James, već Jonathon Simmons", komentirao je Earl Watson, jedan od onih koji su trenirali Simmonsa u D-ligi.

Igrao u amaterskoj ligi, htio se oprostiti, a onda je uložio 150 dolara u svoju karijeru - najbolje uloženi novac ikad

A Simmons je najveća košarkaška priča jer... teško bi netko drugi sličnim putem došao do San Antonio Spursa i svlačionice Gregga Popovicha. Odrastao je bez oca, samohrana majka LaTonya radila je i uz svoju majku brinula se o dva sina i dvije kćerke. Kada mu je 2006. godine umrla baka, Simmons je bio gotovo na dnu.

"Košarka mu je spasila život. Njena smrt bila je ogroman udarac za njega, ali srećom sve se promijenilo zbog košarke", rekla je LaTonya.

Nakon što je nije izabran na Draftu 2012. godine, bio je na prekretnici. Imao je tri kćerke, nije imao posao i nije imao plan B, a majka ga je nagovarala da mu plan B bude posao frizera. Za Simmonsa je to, pak, bio tek plan D.

Jednu sezonu odradio je u amaterskoj ligi, razmišljao je čak o odustajanju od košarke, ali je onda odlučio uložiti 150 dolara u svoju karijeru - platio je naknadu za probu u Austinu, podružnici Spursa u D-ligi. Ispostavilo se da je to najbolje potrošenih 150 dolara u njegovom životu jer je postao jedan od 60 prijavljenih koji je ispunio svoj san.

Nije ima novac za ručak, tenisice, pelene za svoje četiri kćerke...

Watson, koji ga je trenirao u Austinu, nekoliko puta ga je odveo na ručak, kupovao mu tenisice, posuđivao novac kako bi djeci kupio pelene jer Simmons novac, budući da nije imao ugovor, nije ni imao.

"Ako bude u D-ligi, bit će MVP lige", Watson je rekao ljudima iz Spursa, koji nisu imali što izgubiti i u lipnju prošle godine ponudili su mu ugovor nakon nastupa u Ljetnoj ligi u kojoj je zablistao ovim remek-djelom.

Skroman ugovor prema NBA standardima (1,4 milijuna dolara u dvije sezone, od čega samo 525 tisuća bilo je zajamčeno), ali i Simmonsu prijeko potreban.

Popovich ga obožava jer je neustrašiv, inteligentan, vrijedan i borben

"On je neustrašiv", bio je prvi komentar Popovicha kada su ga novinari pitali što misli o Simmonsu koji je kod legendarnog trenera prošle sezone, u prvoj svojoj NBA sezoni, odigrao 55 utakmica.

"Podsjeća me svojim pristupom na Manua Ginobilija. Jednostavno, izađe na teren i natječe se. Ima nevjerojatne fizičke mogućnosti i razumije igru. Brzo uči, dobro radi i ima veliku priliku ostati u ligi godinama", oduševljen je Pop.

Curry i Warriorsi će ga zapamtiti

Već u prvoj utakmici ove sezone Simmons je pokazao da se na njega može ozbiljno računati budući da je najboljoj momčadi lige postigao 20 poena, rekord karijere i više nego što je cijela klupa Warriorsa zajedno zabila. Uz to, stigao je blokirati Stepha Curryja u stilu LeBrona Jamesa.

Postao junak navijača, ali i klinaca iz rodnog kraja

Danas, nakon utakmica tisuće navijača čekaju njegov autogram.

"I to ne jer sam igrač Spursa već jer vole moj način igre, moju borbenost. Nikad nisam vjerovao da ću to doživjeti."

Nije samo postao junak navijača već i klinaca iz rodnog kvarta koji su zahvaljujući njemu vidjeli da se upornost isplati i da se može uspjeti unatoč preprekama koje vam nude ulice Houstona. A majci, koja i dalje radi na aerodromu, od prve zarade omogućio je godišnji odmor nakon 18 godina borbe.

Pročitajte više