ŠOKANTAN PREOKRET U ARENI Čilić ispustio 2:0, Argentina se vratila u igru

Foto: Hina, Index

JUAN MARTIN DEL POTRO kreirao je senzacionalni preokret u Areni u četvrtom meču finala Davis Cupa. Marin Čilić imao je dva seta prednosti, a Hrvatska je bila na set do titule, no Argentinac je izborio peti set i slomio Čilića za pobjedu 6-7 (4), 2-6, 7-5, 6-4, 6-3.

Nakon gotovo petosatnog dvoboja prepunog naboja između dvojice najboljih igrača finalista Davis Cupa, argentinski san o osvajanju ovog natjecanja još uvijek traje. Odluka o pobjedniku i osvajaču Davis Cupa bit će poznata nakon petog meča između Ive Karlovića i Federica Delbonis ili Leonarda Mayera.

Marinu Čiliću su po treći put u posljednja četiri meča koja je igrao u pet setova dogodilo da je izgubio prednost od dva seta. Nakon Federera u Wimbledonu i Socka u Davis Cup dvoboju u Portlandu, na listu tenisača koji su uspjeli okrenuti meč protiv Marina upisao se u Juan Martin del Potro koji je stigao do devet pobjede nad Čilićem u 11 međusobnih dvoboja.

Čilićevih "ukletih" 2:0

Čilić je uraganski ušao u meč nošen s više od 15,000 naših navijača. Uz rani 'break' poveo je 3:0 i 4:1. Nažalost, u sedmoj igri Del Potro je vratio izgubljeni servis, a potom izjednačio na 4:4. Odluka o prvom setu pala je u trinaestoj igri. Čilić je poveo 5:0, pa 6:2 i potom propustio tri set lopte. Srećom, ne i četvrtu. Nakon 71 minute igre prvi hrvatski reket je poveo 1:0 u setovima.

U drugom setu Čilić je briljirao. U petoj igri prvi put je oduzeo protivnički servis, a isto je učinio i kod vodstva 5:2 osvojivši drugi set 6:2 za 47 minuta igre.

Del Potro je prvi servirao u trećem setu i poveo 1:0, a potom imao dvije brek lopte za vodstvo 2:0. Čilić se spasio sjajnim servisima izjednačivši na 1:1, nakon čega su oba tenisača držala svoje servise do rezultata 6-5 za Argentinca. Čilić je servirao za 'tie-break', no Del Potro je odigrao sjajan gem oduzevši Čiliću servis za 7-5 i smanjene vodstvo na 2-1 u setovima.

U četvrtom setu vidjeli smo gotovo identičan rasplet. Prve probleme Čilić je imao u četvrtoj igri kada je spasio dvije break lopte. No, u desetoj igri Argentinac je stigao do nove tri lopte za obrat, ujedno i tri set lopte. Čilić je prve dvije spasio, no ne i treću i Del Potro je dobio set 6:4 za izjednačenje na 2-2.

Odlučujući, peti set nije mogao bolje početi. Čilić je već na startu oduzeo protivniku servis. Nažalost, radost je kratko trajala. Del Potro je već u idućoj igri vratio izgubljeni servis poravnavši na 1:1. Novi udarac Čilić je doživio u sedmoj igri kada je Del Potro načinio novi 'break' za veliko vodstvo 5:3. Povratka više nije bilo. Del Potro je s četiri sigurna poena zaključio jednu od najvećih pobjeda u karijeri, s obzirom na okolnosti u kojima ju je ostvario, i održao nadu da će Argentina iz Zagreba otići s peharom o kojem sanjaju još od 1981. godine, kad su odigrali prvo od dosadašnja četiri finala.

Hrvatske će nade na svojim ramenima nositi 37-godišnji Ivo Karlović, a 11 godina mlađi ljevoruki Federico Delbonis pokušat će kompletirati veliki preokret. Karlović vodi 3-1 u međusobnim dvobojima, pobijedio je i u posljednjem, prije dva mjeseca u Tokiju u tri 'tie-breaka'. Za jednoga i drugoga bit će to meč karijere.  

 
 
ČILIĆ - DEL POTRO 7:6, 6:2, 5:7, 4:6, 3:6
 
PETI SET

PREOKRET! Del Potro ima pobjedu u svojim rukama! Uzeo je break i poveo sa 5:3! KRAJ. Del Potro je dovršio Čilića i odluku o prvaku prebacio na Karlovića i Delbonisa.
 
Ni Čilić ni Del Potro nisu izgubili niti poen na svojim servisima, 3:4 za Argentinca.
 
Dobar otpor pružio je Čilić na Del Potrovom servisu, imao je 40:40, no nije uspio prelomiti. Uspio je Marin izjednačiti na 2:2, no Del Potro lako dolazi do novog vodstva.
 
Meč traje već četiri sata i dvadeset minuta. BREJK! Čilić je poveo na otvaranju petog seta! Veselje nije dugo potrajalo jer je Del Potro odmah izborio break šansu i izjednačio na 1:1. Bit će ovo igra živaca do samog kraja. 
 
ČETVRTI SET
 
NEVJEROJATNO! Del Potro je vratio Argentinu u igru! Čilić je ispustio dva seta prednosti i nakon 4:5 upropastio sjajnu priliku. Del Potro je na njegovom servisu poveo sa 0:40, Čilić uzeo tek dva poena i izgubio set! 
 
Čilić je bez izgubljenog poena stigao do 4:4. 

Poveo je Argentinac s 3:2, a Čilić munjevito stigao do novog izjednačenja. Za novo vodstvo Del Potro se dobro namučio, Čilić je imao 40:40, jednom poništio prednost protivnika, ali ipak izgubio gem, 3:4.

Novi problemi za Čilića! Del Potro je na servisu hrvatskog tenisača poveo 15:40, ali propustio dvije brejk lopte za Čilićevo izjednačenje 2:2.
 
Na otvaranju četvrtog seta Čilić je servirao za 1:0, a onda na Del Potrovom servisu stigao do 40:40 i prednosti,  Del Potro je vratio izjednačenje, dvaput gubio prednost i tek iz trećeg pokušaja uzeo gem za 1:2.
 
TREĆI SET:
 
Izjednačio je Čilić na 5:5, ali ne bez problema, ponovo je izvukao 40:40, a Del Potro poveo sa 5:6 i za kraj seta uzeo break za 5:7! Još nije gotovo!
 
U posljednja četiri gema na Del Potrovom servisu Čilić je uzeo samo dva poena! Argentinac je prvo pobjegao na 3:4, a onda i na 4:5. Marin je još uvijek siguran na svom servisu, trenutno je na 23 asa.

Del Potro je siguran na servisu i odlazi na 1:2, a Čilić se bez izgubljenog poena opet vraća na 2:2! Brzo je Del Potro došao do trećeg gema, a Marin uzvratio za 3:3 na oduševljenje punih tribina!
 
Del Potro je prvi servirao u trećem setu, a Čilić odlično otvorio i stigao do 40:40, ali nije uspio slomiti Argentinca. Marin je odmah izjednačio na 1:1 ali uz manje probleme i nakon što je dvaput spašavao break-loptu.
 
DRUGI SET:
 
BRAVO! Čilić je uzeo i drugi set nakon dva sata igre! Hrvatska je na korak do pobjede!

 
Čilić igra nevjerojatno! Dojma smo da Del Potro ne može pratiti ovaj tempo! Tri break lopte za Čilića! Novi break! Del Potro izgleda nemoćno u ovim trenucima!
 
Čilić otvara as servisom šesti gem! Odličan drugi servis i sjajna bekend paralela za 30:0! Fantastično! 40:0! Još jedan as za 4:2!
 
Fantastična igra na mreži Čilića i Marin ima 0:15! Odlična igra i 15:30 je! Dva dobra servisa i 40:30 je za Del Potra! Sjajna izmjena i izjednačenje je! Super servis i prednost za Del Potra! Novo izjednačenje! Greška Del Potra i break lopta za Čilića! Dupla servis greška i Čilić ima break!
 
Odlična, sigurna igra Marina na servisu i Čilić je izjednačio na 2:2
 
Del Potro lagano osvaja svoj servis i sad je 2:1 za njega
 
Marin rutinski servira i bez većih problema izjednačuje na 1:1!
 
Del Potro je s dva poena otvorio drugi set na svom servisu, ali Marin sjajnim poenom vraća na 15:30. Još jedan super poen Marina za 30:30! Izjednačenje! Break lopta za Marina! Šteta, mali aut i novo izjednačenje je! Mali aut i prednost za Del Potra! 1:0 za Del Potra!
 
 
 
PRVI SET:
 
Tie break:
 
Prvi poen ide Čiliću! Aut i Čilić ima mini break! Fantastično. Marin ima 3:0 i dva mini breaka! Kakva igra Čilića i 4:0! Super servis i 5:0! Prvi poen za Del Potra! Kakv poen Marina iz nemoguće situacije za 6:2! Dobar napad Del Potra i sad je 6:3! 6:4!
 
Vrhusnka izmjena otišla je na stranu Čilića! 0:15 je! Još jedna duga izmjena, ali ova je otišla na stranu Del Potra! Dva strašna servisa i 40:15 je! Tie brek!
 
As Čilića za 15:0! Još jedan za 30:0! odličan return i 30:15 je! Sjajno! 6:5!
 
Del Potro osvaja prvi poen na svom servisu! Duga izmjena otišla je na Marinovu stranu! As za 30:15! Serija super servisa i 5:5 je!
 
As Čilića za 15:0! Serija sjajnih servisa i 5:4 je!
 
As za početak osmog gema za Del Potra! As winner za 30:0! Del Potro igra strašno dobro! 40:0! Prvi poen za marina na Del Potrov servis nakon dugo vremena! 4:4! Del Potro je izjednačio, a atmosfera je i dalje paklena!
 
Nova kriza na servisu! Del Potro ima 15:30! Fantastičan forhend Čilića na samu crtu i 30 oba je! Kakav servis! 40:30! Šteta, lagana lopta i Marin ju zabija u mrežu. Izjednačenje! Nova break lopta za Del Potra! Nova greška i Del Potra vraća break!
 
Del Potro otvara svoj servis laganim poenom. Argentinac osvaja gem bez izgubljenog poena. Del Potro se vidljivo diže u igri!
 
Šteta, sjajno je Marin pripremio poen, ali zicer zakucao u mrežu! Nevjerojatno, još jednom je Čilić imao sve u rukama i promašio je smeč. 0:30 je! Krasno izrađen poen i 15:30 je! Čilić igra maestralno. Fantastičan bekend za 30 oba! As za 40:30! izjednačenje! Break lopta za Del Potra! Sjajan servis i izjednačenje! Odlična igra Del Potra i nova break lopta! AS!!! Bravo Marine! Šteta, još jedna dobra serija Del Potra i nova prednost! Izjednačenje nakon super igre na mreži! Četvrta break lopta za Del Potra! Odličan servis i još jedno izjednačenje! Loš bekned Čilića i peta break lopta! Sreća, Marinova lopta je dirala crtu i novo izjednačenje! Vrhunski servis i sad Marin ima prednost! Napokon, 4:1!
 
 
Dobar servis Del Potra i 15:0! Još jedan i 30:0! As za 40:0! Prvi gem za Del Potra!
 
Marin igra sjajno i Del Potro ne može uhvatiti udarac. 15:0 je! Lagano i autoritativno! 3:0!
 
Vrhunski lob Marina za 0:15! Greška Del Potra i 0:30 je! Sjajna izmjena i Marin ima tri break lopte! Fantastično! Winner za 2:0!
 
Marin Čilić prvi otvara meč! Sretno! Prvi poen je uzeo Del Potro! Odličan servis i 15:15 je! Fantastična kombinacija udaraca Čilića i 30:15! Još jedan fantastičan servis i 40:15! As za 1:0!
 
 
Arena gori! Nikad bolja, luđa atmosfera nije viđena u Hrvatskoj na nekom teniskom meču. Argentinaca ima puno, a oni po običaju rade paklenu atmosferu!
 
> Doček na Trgu za zlatne tenisače
 
> Mladi, ugledajte se na Dodiga: Bio je bez love, na dnu, razbijao pehare, a onda je odlučio ustati
 
> Dodig u suzama: "Ovo sam sad doživio i vjerojatno neću više nikad"
 
> Čilić: Pobjeđujemo kao momčad
 
Hrvatska nakon dva dana nadmetanja s Argentinom ima prednost od 2:1, a prvu meč loptu imat će priliku iskoristiti Marin Čilić, koji od 14 sati igra protiv najboljeg Argentinca Juana Martina Del Potra.
 
U slučaju da Marin ne uspije, meč odluke igrat će Ivo Karlović protiv Federica Delbonisa.
 
Teško je reći tko je favorit u meču između Čilića i Del Potra. Čilić je 6. igrač svijeta, Argentinac je ''tek'' 38. S te strane, prednost bi trebala ići na stranu Međugorca. No, plasman Del Potra nije realan, jer se Argentinac posljednjih godina mučio s ozljedama i gotovo da je odustao od profesionalne karijere. 
 
Ove se sezone vratio i igra kao u najboljim danima. Taktički je perfektan, ima strašan servis, a forhend mu je vjerojatno najbolji na Touru. Del Potro je danas u stanju dobiti bilo kojeg tenisača na svijetu. Međutim, osim domaćeg terena i publike koja bi mu trebala pomoći da slomi sjajnog Argentinca, Čiliću adut može biti i iscrpljenost Del Potra.
 
U sezonama 2014. i 2015. godine Del Potro je zbog ozljede kombinirano odigrao svega 14 mečeva i u jednom trenutku ispao je s liste najboljih 1000 u svijetu. Ove je sezone odigrao 42 meča i akumulirani umor mogao bi doći na naplatu. Podsjećamo, Davis Cup mečevi se igraju na tri seta i dojma smo da je Marin u velikoj prednosti ako se meč oduži.
 
Del Potro inače vodi s 8:2 u međusobnim mečevima, a zanimljivo je da su obojica ove sezone pobjeđivali i Murraya i Đokovića, najbolje na svijetu.
 

 

Pročitajte više